Haberler

Kafkas Üniversitesi Bilimde Kafkaslar'a Açılan Kapı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, KAÜ’nün her alanda rekabet edebilen, üretime yönelik, evrensel düzeyde eğitim ve öğretim veren; öğrencilerine sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişim imkanları sunan, nitelikli birey yetiştiren, özgün araştırmaları ve profesyonel hizmet anlayışı ile ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen saygın bir üniversite olduğunu belirtti.

Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, KAÜ'nün her alanda rekabet edebilen, üretime yönelik, evrensel düzeyde eğitim ve öğretim veren; öğrencilerine sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif gelişim imkanları sunan, nitelikli birey yetiştiren, özgün araştırmaları ve profesyonel hizmet anlayışı ile ulusal ve uluslararası düzeyde tercih edilen saygın bir üniversite olduğunu belirtti.

Katılımcı ve paylaşımcı olmayı, adaleti ve liyakati her şeyin üstünde tutmak gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özcan, bölgenin sahip olduğu zenginlikleri, bilimsel projelerle ve AR-GE çalışmalarıyla katma değere dönüştürmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Sami Özcan, sahip oldukları her türlü potansiyeli ülkenin hizmetine sunarak üniversite olarak şehrin ve bölgenin her alanında etkili bir faktörü olma arzusunda olduklarını söyledi.

Kafkas Üniversitesi'nde, 26 yıl önce Araştırma Görevlisi olarak başladığım ilk günkü heyecanla Rektörlük görevimin tamamında; eğitime, bilime ve topluma hizmeti kendime hedef kıldım diyen Prof. Dr. Sami Özcan, İhlas Haber Ajansı (İHA)'ya yaptığı açıklamada, "Rektörlük görevini üstlendiğim 28 Kasım 2010 tarihinden itibaren kısıtlı imkanlarla az zamanda çok iş başarmanın gayreti ve inancı içerisinde hareket ettim. Son dört yılda bilimsellikten, adaletten, dürüstlükten, demokrasiden, özgürlükten, evrensel değerlerden, insan haklarından, milli ve manevi değerlerden yana, bölgecilikten ve grupçuluktan uzak durarak hizmet ettik. Şehrimize, üniversitemize ve sizlere hizmette geçen 4 yıldan sonra tekrar rektör olarak görev aldık. ve çalışmalarımıza 2'nci dönemde aynı duygularla devam ediyorum" dedi.

"İNSANI YAŞAT Kİ, DEVLET YAŞASIN"

Üniversite yönetim anlayışımızın temelini oluşturan, katılımcılık, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri hayata geçirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Sami Özcan, "İnsanı yaşat ki, Devlet Yaşasın" sözünü şiar edinerek yola çıktık. "İnsanı merkez alan, adil, şeffaf, katılımcı, hizmet odaklı, herkese ve her düşünceye saygılı, herkese ve her kesime eşit yakınlıkta, milli ve manevi değerleri önceleyen, gelişime ve değişime açık, değer üreten, değer veren ve toplam kaliteyi önceleyen" bir anlayış içindeyiz "Korkulan" değil, "sevilen" bir rektör ve yönetimle neler yapılacağını gösterdik. "Özlük Hakkı Kul Hakkıdır" anlayışı ile hareket ederek öğretim üyeliğine atanma ve yükseltilme işlemlerini geciktirmeden yerine getirdik. İdari personelden gerekli liyakate ulaşanların hak ettikleri kadrolara atanmalarını yine geciktirmeden yerine getirdik. Hiçbir ayrım ve ötekileştirme yapmadan tüm akademik ve idari personelimizin sorunlarını dinleyerek imkanlar dahilinde sorunlarına çözüm üretmeye ve yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

KAÜ'nün kuruluş misyonundaki amaçlarına bir nebze olsun ulaşabilmek için 14 ülkeden toplam 72 üniversitenin dahil olduğu Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin (KÜNİB) Kurucu Üyeliğini üstlenerek YÖK'ünde temel vizyonlarından olan Uluslararasılaşma vizyonu KAÜ'ye kazandırıldığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Sami Özcan, "Uluslararası işbirliklerin pratiğe dönüştürülmesi, öğretim üyesi ve öğrenci değişimi programlarının üniversitemizde canlandırılması ve hareketliliğe katılmayan kalmasın sloganımızla tüm personelimizin Mevlana ve Erasmus Değişim Programlarından faydalanmaları sağlanmış olup, bu konuda bölge üniversiteleri arasında değişim sayısında ve hibe oranlarında 3. sırayı almış bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sami Özcan, özetle şunları söyledi:

"Sağlık alanında bölgeye cevap verecek bir tıp fakültesi inşa ettik. Sağlık alanında yeterince donanımı ve hastanesi bulunmayan Kars, Iğdır, Ardahan ve Ağrı gibi illerimizde yaşayan vatandaşlarımızı; ciddi sağlık problemleri yaşadıklarında kilometrelerce yolu aşıp Erzurum'a gitmek zorunda değiller. 2010 yılında yapımı devam eden KAÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi ivedilikle inşaat süreci tamamlanmış olup tam teşekküllü bir hastane hüviyeti kazandırılmıştır. 2013 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde okuyan 1. Sınıf öğrencilerimizi de Merkez kampus içerisine taşımış ve eğitimlerini başlatmışlardır. KAÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi bünyesinde yoğun çalışmalarımız neticesinde yaklaşık 5 bin metrekarelik kapalı alan sahip olan Onkoloji Hastanesi tamamlandığında üniversitemize ve bölgemize hatta Kafkasya'ya hizmet verecek duruma gelecek. Üniversitemizin temel hedefi, yerel dinamizmi geliştirerek, ulusal ve evrensel değerlerle buluşturup, özellikle Kafkasya ve İç Asya'daki ülkeler ile üniversitemiz arasında bilim ve kültür alanında köprüler oluşturmaktadır. Bunun yanı sıra, ülke hayvancılığında önemli bir potansiyele sahip olan bölgemizde, hayvancılığın uluslararası standartlara ulaştırılmasında öncü bir rol üstlenmek de Üniversitemizin bir diğer hedefidir. Yine Kafkasların bir Sağlık Merkezi olma çabası ve iddiasındayız."

"KAFKASVET MARKASINI ALDIK"

Rektörlüğü döneminde neler yaptıklarını anlatan KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Türk Patent Enstitüsü'nden hayvansal ürünler için 'KAFKASVET' markasını aldıklarını vurguladı.

Özcan, "Geride bıraktığı 4 yıllık rektörlüğü sürecinde 26 olan İkili işbirliği Protokollerini 65'e çıkarttık. 12 Üniversite ile olan Erasmus Anlaşmalarımızı 40'a çıkartıldı. Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri Enstitüleri bünyesinde bulunan Programlarda Yurtdışı Üniversitelerle Erasmus ve Mevlana anlaşmalarımızı arttırarak değişimi, yenilenmeyi ve bilgi transferini hızlandırdık. İçerisinden üniversiteler doğan üniversite olma yönümüzle; Kafkas Üniversitesi olarak yeni kurulan üç kardeş üniversiteyle ikili işbirlikleri kurup tecrübe paylaşım toplantıları düzenleyerek tecrübemize tecrübe kattık. Bölgede ışık ve bilgi saçan bir üniversite olduk. Deney Hayvanları Araştırma ve Uygulama Merkezini hizmete açtık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından teftiş edilen ünitemiz, standartlara uygun bulunmuş ve çalışma ruhsatını almaya hak kazanmıştır. Tıp Fakültemizi canlandırdık; artık Bilime ve Kars'ımıza hizmet eder noktaya getirerek geçen yıl itibari ile birinci sınıf öğrencilerimiz ile Merkezi Yerleşkemizde eğitimimize başladık. Sağlık hizmetleri noktasında yerel olmaktan çıkarak Kuzey Doğu Anadolu ve Kafkasya'ya hizmet sunan modern Fakülte, Araştırma ve Uygulama Hastanesine dönüştürdük. Üniversitemizin bilimsel faaliyetlerini nitelik ve nicelik bakımından geliştirdik. Türk Patent Enstitüsü'nden hayvansal ürünlerimiz için 'KAFKASVET' markasını aldık" dedi. - KARS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel
title
Close