Haberler

Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı?

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kulak çubukları, kulak kanalını temizlemek veya kulak kirini çıkarmak için sıklıkla kullanılan yaygın bir kişisel bakım ürünüdür. Ancak, uzmanlar kulak çubuklarının kullanımının sağlıksız olduğunu ve kulak sağlığı için potansiyel riskler taşıdığını belirtmektedir. Peki kulak çubukları zararlı mı, enfeksiyon yapar mı?

Kulak çubukları, daha derine doğru itilirse kulak zarına zarar verebilir. Kulak kirini çıkarmak yerine daha fazla kirin kulak içine itilmesine ve kulak zarının zarar görmesine neden olabilir. Özellikle ucunda pamuk olan çöplerle yapılan temizlik, kulak kirinin kontrolsüz şekilde iyice içeri doğru itilmesine hatta kulak zarına yapışmasına yol açabilir. Bu durum, dış kulak yolu enfeksiyonlarına ve hatta kulak zarında deliklere yol açabilir.

KULAK ÇUBUKLARI ZARARLI MI?

Kulak temizleme çubuklarının kullanımı konusunda dikkatli olmak önemlidir. İşte kulak temizleme çubuklarının zararları:

  • Kulak temizleme çubuğu bilinçsiz bir şekilde çok derinlere sokulursa, kulak zarı delinmesi gibi ciddi sorunlara yol açabilir. Bu durum işitme kaybına neden olabilir.
  • Kulak çubuğu kullanımı sırasında dış kulak yolunda görünmeyen çizikler ve zedelenmeler meydana gelebilir. Bu zedelenmeler bakterilere yol açabilir ve enfeksiyon riskini artırabilir. Enfeksiyon oluşumunu önlemek için kulak çubuğunu derinlere kadar sokmamak önemlidir.
  • Kulak çubuğu kullanıldığında, kulakta biriken kir daha da derine itilir. Bu durum bir süre sonra kulak yolunun tamamen tıkanmasına yol açabilir. Ayrıca tıkalı kalan kirlerin su ile birleşmesi mantar oluşumuna neden olabilir.

Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı?

KULAK KİRİ NASIL TEMİZLENİR?

Kulak temizliği önemlidir ve doğru yöntemleri kullanarak kulaklarınızı temizlemek sağlığınız için faydalıdır. İşte kulak temizliği için bazı adımlar:

Kulağınızı İnceleyin : Kulak temizliği yapmadan önce kulağınızda herhangi bir enfeksiyon veya kulak zarı delinmesi olup olmadığını kontrol edin. Eğer böyle bir durum varsa, kulağınızı temizlemek tehlikeli olabilir. Bu durumda hemen bir doktordan randevu almalısınız. Kulak enfeksiyonu belirtileri arasında ateş, ishal veya kusma, yeşil veya sarı akıntı ve şiddetli kulak ağrısı bulunur.

Kulak Kirini Yumuşatın : Kulak kirini yumuşatmak için kendi solüsyonunuzu hazırlayabilirsiniz. Eczaneden karbamid peroksit temizleme solüsyonu alabilir veya bunu kendiniz hazırlayabilirsiniz. İşte bazı seçenekler:

  • Bir veya iki tatlı kaşığı %3-4 yoğunlukta hidrojen peroksit solüsyonu
  • Bir veya iki tatlı kaşığı mineral yağı
  • Bir veya iki tatlı kaşığı gliserin

Solüsyonu Uygulayın : Solüsyonu kulak kanalınıza uygulamak için bir aparat kullanabilirsiniz. Eğer aparatınız yoksa, solüsyonu şişeden doğrudan kulağınıza dökebilirsiniz. Solüsyonu kulağınıza döktükten sonra birkaç dakika bekleyin.

Sıvıyı Akıtın : Kafanızı yana eğerek kulağınızın altına boş bir kap koyun veya kulak deliğine pamuk tutun. Kafanızı yavaşça eğin ve sıvının dışarı akmasını sağlayın. Pamuğu kulak deliğinin dış kısmına nazikçe tutun, böylece akacak olan sıvıyı yakalayacak şekilde yerleştirmiş olacaksınız.

Kulakları Su İle Temizleyin: Kir yumuşadıktan sonra kauçuk bir şırınga kullanarak kulağınızda kalan kiri suyla temizleyin. Şırıngayla kulak kanalına nazikçe hafif ılık su (vücut sıcaklığında, 37°C) sıkın. Çıkmayan kirler veya kulak kanalı küçük olanlar için temiz ılık suyla dolu küçük bir şırıngalı şişe, kauçuk şırıngadan daha iyi işe yarayabilir.

Kulak çubuklarındaki gizli tehlike! Kulak temizleme çubukları neden kullanılmamalı?

Haberler.com / Kübra Ürtekin - Gündem
title
Close