Haberler

Hal Kayıt Sistemi nedir? Hal Kayıt Sistemine nasıl girilir? Bildirim nedir? Ürün künyesi ve Hal rüsumu nedir?

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Hal Kayıt Sistemi nedir? Hal Kayıt Sistemine nasıl girilir? Bildirim nedir? Ürün künyesi ve Hal rüsumu nedir? Hal künyesi ne demektir? soruları vatandaşlar tarafından merak konusu haline geldi. Peki, Hal Kayıt Sistemi nedir? Hal Kayıt Sistemine nasıl girilir? Bildirim nedir? Ürün künyesi ve Hal rüsumu nedir? işte detaylar...

Ticaret ile uğraşan vatandaşlarca Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından başlatılan Hal Kayıt Sistemi nedir? Hal Kayıt Sistemine nasıl girilir? Bildirim nedir? Ürün künyesi ve Hal rüsumu nedir? Hal künyesi ne demektir? soruları araştırılmaktadır Peki, Hal Kayıt Sistemi nedir? Hal Kayıt Sistemine nasıl girilir? Bildirim nedir? Ürün künyesi ve Hal rüsumu nedir? Detaylar haberimizde... Haberler.com haberini okuyorsunuz. Haber kaldığı yerden devam ediyor.

HAL KAYIT SİSTEMİ NEDİR?

Hal Kayıt Sistemi; 5957 sayılı "Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun"un 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrasına istinaden kurulmuştur. Sistem 15/02/2012 tarihinde resmi olarak kullanıma açılmıştır.

Hal Kayıt Sistemi ile;

Halde veya hale bildirilerek işlem gören malların cinsine, miktarına, fiyatına, alıcı ve satıcısına ilişkin bilgiler ve Bakanlıkça gerekli görülecek diğer hususların elektronik ortamda tutulması ve elektronik ortamda tutulan bu bilgilerin izlenmesi ve duyurulması, meslek mensuplarının kayıt altına alınması, bunlara yönelik veri tabanının oluşturulması ve toptancı halleri arasında ortak bilgi paylaşımının ve iletişimin sağlanması amaçlanmaktadır.

HAL KAYIT SİSTEMİNDE BİLDİRİM NEDİR?

Bildirim; bildirim miktarı veya üzerindeki malların üretildiği yerden veya girdiği gümrük kapısının bulunduğu yerden her ne sebeple olursa olsun sevkinden önce bildirimciler tarafından Hal Kayıt Sistemine yapılan beyan işlemidir.

BL KAYIT BİLDİRİM İŞLEMİ NASIL VE KİM TARAFINDAN YAPILACAKTIR?

Bildirim işlemi;

  • Toptancı haline doğrudan başvurularak yapılacak bildirimlerde, bildirimcinin veya yetkilendirdiği kişinin beyanına göre toptancı halinde görevli personelce,
  • Sistem internet sayfası üzerinden çevrimiçi yapılacak bildirimlerde, doğrudan bildirimcilerce,
  • Çağrı merkezi üzerinden telefonla yapılacak bildirimlerde ise, bildirimcinin beyanına göre çağrı merkezinde görevli personelce,

sistem üzerinden yapılacaktır. Haberler.com okumaya devam edin. Sizlere en doğru bilgileri tarafsız şekilde iletiyoruz.

HALK KAYIT SİSTEMİNE NASIL GİRİŞ YAPILIR?

Sistem, www.hal.gov.tr web adresi üzerinden çalışmaktadır.

Sisteme ilk giriş, bildirimci olarak sisteme kaydolan kişilere hal ya da il müdürlüğü tarafından verilen kullanıcı adı ve şifresi ile yapılacak (güvenlik kodunun da yazılması gerekmektedir), sisteme giriş yapan bildirimci şifresini değiştirecek ve daha sonraki girişlerinde kendi oluşturduğu şifresini kullanacaktır.

HAL KAYIT BİLDİRİM İPTAL İŞLEMİ NASIL VE NEREDEN YAPILIR?

Sistem üzerinden yapılan bildirimlerin iptal işlemleri hal müdürlüklerince veya il müdürlüklerince yapılmaktadır. Yanlış yapılan bildirimlerin iptal işlemleri için toptancı halinde faaliyet gösterenlerin ilgili toptancı hal yönetimine, hal dışında faaliyet gösterenlerin ise Bakanlığımız ticaret il müdürlüklerine bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir.

HAL KAYIT SİSTEMİ ÜZERİNDEN BİLDİRİM YAPILMADIĞI DURUMLARDA NE TÜR BİR İŞLEM YAPILACAKTIR?

Sistemden kaynaklanan sorunlar nedeniyle bildirim işleminin sistem üzerinden yapılamadığı durumlarda, bildirim işlemi bildirimci veya yetkilendirdiği kişi tarafından Sebze ve Meyve Ticareti ve Toptancı Halleri Hakkında Yönetmeliğin 5 nolu ekinde yer alan belgenin doldurulması ve ilgili toptancı haline onaylatılması suretiyle gerçekleştirilebilecektir. Onay işleminden önce bildirimcinin veya yetkilendirdiği kişinin kimlik bilgilerine ilişkin gerekli sorgulamalar yapılacaktır. Onaylanan belgenin bir nüshası bildirimciye verilecek ve diğer nüshası sisteme işlenmek üzere ilgili toptancı halince muhafaza edilecektir. Bu belge, malın künyesi olarak kullanılabilecektir.

HAL KAYIT İŞLEMİNDE BİLDİRİMCİLER KİMLERDİR?

Bildirimciler, organik ve iyi tarım uygulamaları kapsamında üretilen sertifikalı ürünler dâhil bildirim miktarı veya üzerindeki sebze ve meyvelerin her ne şekilde olursa olsun alımı, satımı ve devrini yapan gerçek veya tüzel kişilerdir. Bu kişiler;

  • Sınaî üretimde kullanmak üzere mal satın alan sanayiciler,
  • İhraç etmek üzere mal satın alan ihracatçılar,
  • İlgili mevzuatı çerçevesinde mal ithal eden ithalatçılar,
  • Üretici örgütleri,
  • Komisyoncular,
  • Tüccarlar,
  • Üreticiden temin ettiği malları, tüketiciye satan market, manav, pazarcı ve diğer perakendeciler,
  • Üreticiden temin ettiği malları münhasıran kendi tüketiminde kullanan lokanta, otel, yemekhane, hastane ve yurt gibi kuruluşlardır.

HAL KAYIT SİSTEMİNE KİMLER KAYIT OLACAKTIR?

Bildirimciler, sisteme kaydolmak zorundadır.

Malların depolandığı, işlendiği veya sevk edildiği depo, şube, tesis veya dağıtım merkezleri de sisteme kaydolacaktır.

Kendilerince üretilen henüz satışa konu olmamış malları depolama amacıyla sevk eden ya da toptancı halinde işyeri bulunan üreticiler de sisteme kaydolacaktır.

ÜRÜN KÜNYESİ NEDİR?

Künye, bildirim yapıldıktan sonra sistem tarafından oluşturulan ve malın üretim yerini, cinsini, miktarını, hangi üretici/işletmeye ait olduğunu ve varsa sertifika bilgilerini içeren belgedir. Künye, ilgililer tarafından sistem üzerinden belge veya Bakanlıkça zorunlu kılınması halinde barkodlu etiket olarak bastırılabilmektedir.

ÜRÜN KÜNYESİ NEREDE BULUNDURULACAKTIR?

Toptan veya perakende mal satışında, malların üzerinde veya kap ya da ambalajlarının herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir yerinde künyenin bulundurulması zorunludur. Kap veya ambalajlarından çıkarılarak satışa sunulan mallara ilişkin künyelerin, herkes tarafından kolaylıkla görülebilecek bir şekilde satış alanının uygun bir yerinde bulundurulması gerekmektedir.

Hal Kayıt Sistemi nedir? Hal Kayıt Sistemine nasıl girilir? Bildirim nedir? Ürün künyesi ve Hal rüsumu nedir?

HAL RÜSUMU NEDİR?

Hal rüsumu, malları satın alanlarca toptan satış bedeli üzerinden toptancı hali bulunan belediye veya işletmelere ödenen meblağdır. İlgili mevzuatı çerçevesinde ithal edilen mallar ile fatura veya müstahsil makbuzu ile üreticilerden satın alınan mallardan; toptancı halinde satılanlardan yüzde bir, toptancı hali dışında satılanlardan yüzde iki oranında hal rüsumu alınır.

Hal rüsumu, bildirim işleminin tamamlanmasıyla tahakkuk eder.

HANGİ ALIM SATIM İŞLEMLERİNDE HAL RÜSUMU ALINMAZ?

Bildirimde bulunmak kaydıyla;

  • Sınaî üretimde kullanılmak üzere satın alınan mallardan,
  • İhraç edilmek üzere satın alınan mallardan,
  • 1/12/2004 tarihli ve 5262 sayılı Organik Tarım Kanunu kapsamında organik tarım faaliyetleri esaslarına uygun olarak üretilen ham, yarı mamul veya mamul haldeki sertifikalı ürünlerden,
  • İyi tarım uygulamaları kapsamında sertifikalandırılan ürünlerden,
  • Üreticilerce perakende olarak doğrudan tüketicilere satılan mallardan,
  • Üretici örgütlerince toptancı hali içinde ve dışında satılan mallardan hal rüsumu alınmaz.

Sınaî üretimde kullanılmak veya ihraç edilmek üzere bildirimde bulunulan ancak sınaî üretimde kullanılmayan ya da ihraç edilmeyen malların iç piyasada satışa sunulan kısmından hal rüsumu alınır.

Gıda güvenilirliği ve kalitesi analizleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yetkilendirilmiş kamu laboratuarlarında veya özel laboratuarlarda yapıldığı belgelenen mallar üzerinden alınacak hal rüsumu, yarısı oranında alınır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem
title
Close