Haberler

Beyaz mı, kahverengi mi? Hangi yumurta daha sağlıklı?

Güncelleme:

Yumurta, protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir gıdadır. İçeriğinde bulunan protein, kas ve dokuların yenilenmesine yardımcı olurken, vitamin ve mineraller vücudun sağlıklı fonksiyonları için önemlidir. Hızlı ve kolay bir şekilde pişirilebilir ve çeşitli yemeklerde kullanılabilir. Bu nedenle pratik bir besin kaynağıdır. Herkesin merak ettiği nokta ise beyaz mı yoksa kahverengi yumurta mı daha sağlıklıdır sorusudur.

Yumurta, doyurucu bir besin olmasının yanı sıra düşük kalorili olmasıyla da bilinir. Bu özelliği sayesinde tokluk hissini artırabilir ve uzun süre açlık hissini önleyebilir, bu da kilo kontrolüne yardımcı olabilir. İçeriğinde bulunan lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar sayesinde göz sağlığını destekleyebilir. Bu antioksidanlar, yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıklarının riskini azaltabilir. İşte beyaz mı yoksa kahverengi yumurta mı daha sağlıklı sorusunun yanıtına ilişkin detaylar…

HANGİ RENK YUMURTA DAHA SAĞLIKLI?

Yumurta rengi, sağlık açısından önemli bir faktör değildir. Tatları veya besin değerleri açısından beyaz ve kahverengi yumurtalar arasında bir fark yoktur. Ancak Avrupalı tüketiciler genellikle kahverengi yumurtaları tercih ederler. Bunun nedeni, kahverengi yumurtaların "daha doğal" görünmesidir. Sağlık açısından ise iki yumurta türü arasında bir fark yoktur.

Beyaz yumurtalar, beyaz renkteki tavuklardan gelirken, kahverengi yumurtalar kahverengi tavuklardan gelir. Bazı üreticilere göre beyaz yumurtalar daha çevrecidir. Beyaz tavuklar daha verimli canlılardır, daha fazla yumurta üretirler, daha az yem yerler ve daha düşük karbon emisyonu oluştururlar. Bu nedenle beyaz yumurtalar, özellikle sanayi amaçlı kullanıma yönlendirilirken, kahverengi yumurtalar genellikle tüketiciler tarafından tercih edilir.

Beyaz mı, kahverengi mi? Hangi yumurta daha sağlıklı?

YUMURTA SARISININ RENGİ NASIL OLMALI?

Yumurta sarısının rengi, yumurtanın besleyici öğeleri ve tavuğun sağlığı hakkında önemli bilgiler veriyor. Bilim insanlarına göre, yumurta sarısının tonu içerdiği karotenoid miktarına göre değişiyor. İşte detaylar:

  • Açık Renk Yumurta Sarısı : Eğer tavuk ağırlıklı olarak tahıllarla besleniyorsa yumurtanın sarısı açık bir tonda olur. Bu durumda yumurta sarısının rengi daha soluk olabilir.
  • Turuncuya Çalan Yumurta Sarısı : Eğer tavuk mısır, ot ve böceklerle besleniyorsa yumurta sarısının rengi turuncuya çalar. Turuncuya çalan yumurta sarısı, vücudumuzun ihtiyacı olan kimyasalları maksimum ölçüde içerdiği için daha çok tercih edilir.
  • Mevsimsel Değişiklikler : Bazen yumurta sarısının tonu mevsime göre değişebilir. Örneğin, kışın tavuklara az miktarda yem verildiği için yumurtalarının sarısı daha soluk renklerde olabilir. Ancak genellikle soluk renkte yumurta sarısı, yumurtanın yeterince kaliteli olmadığını ve tavuğun yeterince sağlıklı olmadığını gösterir.

Beyaz mı, kahverengi mi? Hangi yumurta daha sağlıklı?

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Sağlık Yaşam Haberler

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Doğurganlık oranının en düşük olduğu 3 ilde pilot çalışma başlatılıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hamas sadece kendi topraklarını değil, Anadolu'yu da savunuyor

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Küçükçekmece'de çöken binayla ilgili dönercinin eski çalışanından korkunç itiraf: Kamyon geçerken bile titriyordu

Bakmadan Geçme

Survivor'da kim elendi? Survivor Hilmi Cem elendi mi? 3 Haziran Survivor'a kim veda etti? MasterChef yeni sezon fragmanı yayınlandı! MasterChef Türkiye 2024 ne zaman başlıyor? MasterChef yeni sezon yarışmacıları kimler? LGS sınav gözetmen ücreti ne zaman yatacak 2024? LGS sınav görevi ücreti ne kadar? MAYIS AYI ENFLASYON NE ZAMAN AÇIKLANACAK 2024? TÜİK Mayıs ayı enflasyon oranı artacak mı, beklentiler neler? Resmi Gazete bugün (2 Haziran) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞI NE KADAR OLACAK? Yüzde 25 kira zam sınırı devam ediyor mu? Kira artış oranı ne kadar oldu? Survivor Atakan kimdir, kaç yaşında? Avatar Atakan Survivor'da hangi yıllar yarıştı? LGS taban puanları ve yüzdelik dilim hesaplama! 2024 LGS puanları ve yüzdelik dilimler ne zaman belli olacak? Survivor'da kim elendi, kim veda etti? 2 Haziran Survivor elenen isim! Survivor'da bu hafta kim gitti? Survivor Ogeday kimdir, kaç yaşında? Ogeday Girişken Survivor'da hangi yıllar yarıştı? Survivor eleme adayları kimler? 3 Haziran Survivor düelloyu kim kazandı? Survivor bu akşam kim elenecek? Jose Mourinho futbol kariyeri! Jose Mourinho kaç kupa kazandı, hangi takımları çalıştırdı? Türkiye-ABD Voleybol Maçı Canlı İzle! Türkiye-ABD voleybol maçı saat kaçta? #127952 Türkiye-ABD voleybol maçı şifresiz kanalda canlı yayın bilgileri! JOSE MOURİNHO KİMDİR, KAÇ KUPASI VAR? Fenerbahçe'nin yeni teknik direktörü Jose Mourinho hiç futbol oynadı mı? HAVA SICAKLIĞI HABERLERİ 2 HAZİRAN Bugün hava durumu nasıl? Adana'da hava sıcaklığı kaç derece? İl il hava durumu tahminleri!
Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

Erkan Petekkaya, Göcek için Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yardım istedi: Sizin bilmediğiniz şeyler dönüyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title