Zarakol'un Gözünden Savaş Sonrası Türkiye,
Koç Üniversitesi Yayınları yine çok ses getirecek bir kitabı satışa sunuyor.
Cambridge Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Ayşe Zarakol, Yenilgiden Sonra: Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi isimli kitabında Birinci Dünya Savaşı sonrası Türkiye, İkinci Dünya Savaşı sonrası Japonya ve Soğuk Savaş sonrası Rusya vakalarını derinlemesine inceliyor ve karşılaştırıyor.
Doğu-Batı ilişkileri, karşılaştırmalı Türk dış politikası ve uluslararası ilişkiler teorileri konularında çalışmalar yapan Ayşe Zarakol, Yenilgiden Sonra: Doğu Batı ile Yaşamayı Nasıl Öğrendi kitabını okurlarla buluşturuyor. Zarakol kitabında coğrafi konumları, dilleri, dinleri, yüzölçümleri, güçleri ve kültürleri birbirinden farklı olan Türkiye, Japonya ve Rusya'nın savaş sonrası vakalarını masaya yatırıyor.
Ayşe Zarakol, bu üç ülkenin Batı denen şeye benzer tepkiler vermelerinin kuramsal açıdan tutarlı bir açıklaması olup olmadığını, bu imparatorlukların yenilgiyle nasıl başa çıktığını sorguluyor. Konstrüktivizmin yanı sıra toplumsal kuramcıların ve düşünürlerin görüşlerinden yararlanan Yenilgiden Sonra, lekeli devletlerin statü kaygılarına karşı aşırı duyarlı hale geldiklerini ve dış siyasetlerini buna göre biçimlendirdiklerini savunuyor.
ABD'de Middlebury College'da Siyaset Bilimi ve Antik Yunan ve Roma Medeniyeti bölümlerinden mezun olan Ayşe Zarakol, doktora derecesini Wisconsin Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümünden aldı. ABD'de Washington and Lee Üniversitesinde bir süre yardımcı doçent olarak görev yapan Zarakol, şu anda Cambridge Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde öğretim üyesidir.
Künye:
YENİLGİDEN SONRA
DOĞU BATI İLE YAŞAMAYI NASIL ÖĞRENDİ
Yazar: Ayşe Zarakol
Çeviren: Barış Cezar
Redaksiyon: Göksun Yazıcı
Düzelti: Haluk Kalafat
Yayıma Hazırlayan: Çiçek Kılıç
1. Baskı, Colorist Akademi Matbaacılık
İstanbul, Ağustos 2012
355 s.
ISBN: 978-605-5250-01-0
Barkod: 9786055250010
KDV dahil fiyatı: 26 TL