Haberler

Yok Hükmünde" Olan Tahliye Kararı Sonrası Avukatlardan Açıklama

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi’nin "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında verdiği tahliye kararının yok hükmünde olduğuna, şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar vermesinin sonrasında paralel yapı zanlılarının avukatları açıklama yaptı.

İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında verdiği tahliye kararının yok hükmünde olduğuna, şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar vermesinin sonrasında paralel yapı zanlılarının avukatları açıklama yaptı.

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği, İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin "paralel yapı" soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler hakkında verdiği tahliye kararının usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle "yok hükmünde" olduğuna ve bu nedenle şüphelilerin tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Kararın ardından Avukatlar Gültekin Avcı ve Ömer Turanlı Çağlayan Adliyesi önünde açıklamalarda bulundu. Avukat Avcı, "Sulh Ceza Hakimlikleriyle ilgili red taleplerimiz söz konusu oldu. Red taleplerimizle birlikte tahliye taleplerimiz söz konusu oldu. Bunlar ise bu konuda karar vermeli miyiz diye Asliye Ceza Mahkemeleri arasında tartışmaya neden oldu. Suç Ceza Hakimlerinden İslam Çiçek tarafından konunun Asliye Ceza Mahkemesi'ni ilgilendirdiği bizzat söyleyerek Asli Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Neticede, Asliye Ceza Mahkemeleri arasında bu konuda bir görev çatışması söz konusu olunca durum Ağır Ceza Mahkemesi'ne intikal etti, Ağır Ceza Mahkemesi ise hakimlerin red talepleri hususunda Asliye Ceza Mahkemelerinin karar vermesini hükmetti. Doğal olarak da konu önce 29'uncu ardından 32'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ne gelmiş oldu. Kaldı ki Asliye Ceza Mahkemeleri kendinden alt görevde bir mahkemeye veya hakime görevsizlik kararı veremez. Doğal olarak da tahliyeyle ilgili karar verir. Hem red hem de tahliye ile ilgili karar verir. Red ile ilgili verdiği kararlar kesildi. Bu konuda başka bir yargı merciğine başvurmak mümkün değil. Ancak tahliye ile ilgili verdiği kararlar itiraza tabidir. Normalde Cumhuriyet Savcıları bu kişilerin yani müvekkillerimizin tahliyelerine karşı iseler Asliye Ceza Mahkemesi karar verdiyse, Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz ederler. Eğer Ağır Ceza Mahkemesi bu kararın hukuka aykırı olduğunu bir hüküm tesis ederse, doğal olarak bu kişiler tahliye olacağı için yakalama emri çıkartırlar, normal rutin süreç budur. Ama 32. Asliye Ceza Mahkemesi ile birlikte inceliyor, kararlar çıkıyor ve eş zamanlı bir saatte 10. Sulh Ceza Hakimliği kendinden üst bir mahkemenin kararını değerlendirdi. Sulh Ceza Hakimliği dedi ki, '32. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği karar, bize göre yok hükmündedir.'" ifadelerini kullandı.

Avukat Ömer Turanlı ise, "Çağlayan Adliyesi'ndeki hukuk nöbetimiz devam ediyor. Gece boyu nöbet bekledik ve beklemeye devam edeceğiz. Bizim hukuktan, adaletten geri dönmemiz mümkün değildir. Yapacak bir şey yok, savcının verdiği bir karar da yok. Savcı bugün ne karar verecek, inşallah mahkemenin verdiği kararı sayın savcı imzalar ve cezaevine gönderir. Bizler bu karara saygı duymak durumundayız" diye konuştu. Turanlı açıklamalarını yaptığı sırada Avcı'nın gözyaşının aktığı gözlendi. - İSTANBUL

Yok Hükmünde
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close