Yırca'ya Verilen Çed Raporunun İptali İçin 2'nci Dava
Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan termik santral için verilen ÇED raporunun iptal edilmesi amacıyla yaklaşık bir hafta önce dava açan Greenpeace'in ardından sivil toplum kuruluşları da harekete geçti.
Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan termik santral için verilen ÇED raporunun iptal edilmesi amacıyla yaklaşık bir hafta önce dava açan Greenpeace'in ardından sivil toplum kuruluşları da harekete geçti. Manisa İdare Mahkemesi'nde ikinci davayı açan topluluk, raporun iptali için mücadelelerini sürdüreceklerini vurguladı.
Yırca Mahallesi'nde yapılmak istenen termik santrale karşı olan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP), Ekoloji Kolektifi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ve TMMOB Kimya Mühendisleri Odası; bugün Manisa İdare Mahkemesi'nde santral için verilen ÇED raporunun iptal edilmesi amacıyla dava açtı. Greenpeace'in ardından açılan ikinci iptal davasıyla ilgili topluluk basın açıklaması yaptı. Aralarında Yırca Köyü Muhtarı Mustafa Akın'ın da bulunduğu grup adına basın açıklamasını Avukat Hande Atay okudu.
Termik santrale karşı olduklarını vurgulayan Avukat Hande Atay, "7 Kasım günü 6 bin zeytin ağacı hasat döneminde dallarındaki tüyü taze bitmiş zeytinleriyle birlikte katledildi. Çok değil bir yıl önce 301 maden işçisinin bedenine kara toprak olan bu coğrafya, 6 bin zeytinin acısına da ev sahipliği yapıyor artık. Yırca'da bir kez daha gördük ki acele mülksüzleştirmeli, devlet teşvikli, özel güvenlik ve kolluk şiddeti destekli 'kalkınmacı' projelerde adı geçen o 'kamu' biz değiliz. Yerel ekonomilerimizi elimizden alan, küçük çiftçiyi yok eden, kırları kentlere, köylüleri şirketlere mahkum kılan o 'yarar' bizim yararımız değil. Bizim olan tek şey; bize yaşattığınız acılarımız, kayıplarımız. Kestiğiniz ağaçlarımız, demir soğuğuyla dövdüğünüz zeytinlerimiz, kuruttuğunuz derelerimiz, hapsettiğiniz rüzgarlarımız, siyanürlediğiniz kuzularımız, altını oyduğunuz dağlarımız ve kudretiniz karşısında coplarınızla morarttığınız çıplak bedenlerimiz. Kelepçelediğiniz emekçi ellerimiz, siz bin kestikçe milyon olup büyüyen varoluş mücadelemiz" dedi.
Yargıyı göreve çağıran avukat Atay, "İşletme ruhsatı, imar planları, Tarım İI Müdürlüğü izinleri de dahil olmak üzere hiçbir 'hakkı' olmaksızın yalnızca bir tahsis kararı üzerinden zeytinlik vasfında bir arazi üzerinde kelepçeleriyle ve özel güvenlik görevlileriyle ahkam kesen Kolin Şirketi'ne verilen ÇED Olumlu Kararı'nın derhal iptal edilmesini talep ediyoruz. EGEÇEP ve Ekoloji Kolektifi olarak bu ekolojik kırımın gerçekleşmesine sebebiyet veren tüm idari kararlar ve bu kararların altında imzası olan tüm sorumlular hakkında; Yırcalıların zeytinlerinin ve emekçi ellerinin yanında adli ve idari sürecin takipçisi olacağımızı taahhüt ediyor, kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz" diye konuştu.
Konuyla ilgili daha önce Manisa Valisi Erdoğan Bektaş ile bir sosyal paylaşım sitesi üzerinde polemiğe giren avukat Arif Alı Cangı, "Yaptığımız tüm ikazlara karşı Danıştay kararını beklemeyen ve 6 bin zeytin ağacının köklenmesine seyirci kalan Manisa Valisi, ondan emir alan Soma Kaymakamı, Manisa İl Tarım ve Soma İlçe Tarım Müdürleri, Soma İlçe Jandarma Komutanı derhal istifa etmelidir" dedi. Yırca'da 'zeytin' nöbetinde özel güvenlikçilerden dayak yediğini belirten aktivist avukat Hasan Namak da davanın sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti. Manisa'nın Turgutlu İlçesi'ndeki nikel madeni için verilen ÇED raporunu hatırlatan Avukat Namak, "Şimdi bir de Çal Dağı meselesi var. Bir hatalı ÇED kararı da orada çıktı. Pazar günü Çal Dağı'nda çadırlar kurup açılama yapacağız" dedi. Kendilerine destek olan sivil toplum kuruşuluşlarına destek olan Yırca Muhtarı Mustafa Akın, "Danıştay, santral yapılamaz' dedi. Danıştay kararı sonrası 15 köylü Greenpeace üyeleriyle birlikte dava açtık. Ondan da umutluyuz. Herkese teşekkür ederim" dedi. - Manisa