Yeşilvadi'nin "Susuz Yaz" Sıkıntısı
Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Yeşilvadi Mahallesi'ndeki 15 hane, 4 yıldır yaz mevsimlerini susuz geçiriyor.
ŞÜKRÜ GÜNDÜZ - Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Yeşilvadi Mahallesi'ndeki 15 hane, 4 yıldır yaz mevsimlerini susuz geçiriyor.
Mahalle sakinleri su ihtiyaçlarını karşılamak için yaklaşık 500 metre uzaklıktaki dereden bidonlarla su taşıyor.
Yaz sıcağında susuz kalan, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesine müracaatlarına rağmen sorunlarının çözülmediğini belirten vatandaşlar, sıkıntının giderilmesini istiyor.
-"Boru parası istediler"
Mahalle sakinlerinden Abdulkadir Gezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su sıkıntısının 4 yıldır devam ettiğini, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi ve Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) yetkilileri ile yaptıkları görüşmelere rağmen sorunlarının çözülmediğini söyledi.
Gezer, su sıkıntısının özellikle yaz aylarında yaşandığına işaret ederek, "Mağduruz, perişan durumdayız. Başvurularımıza rağmen bize dönülmedi. Bizimle ilgilenmediler. Son olarak DİSKİ'ye dilekçemi sundum. Bir ara DİSKİ'den bir ekip köye geldi ve 'Size suyunuzu getireceğiz ama suyu getirecek boruları siz alın. Boru parasını siz verin' dedi. Biz de bunu kabul etmedik. DİSKİ'de ve belediyede daire başkanları, şefler ve encümenlerle görüştüm, ilgilenen yok. Bana, 'Ne yaparsan yap' dediler." şeklinde konuştu.
Evlerinde su olmadığı için huzurlarının da kalmadığını dile getiren Gezer, "Suyumuz hiç yok. Çocuklarımıza banyo yaptıramıyoruz. Elbiselerimiz yıkanmıyor. Eşlerimizle her gün su sıkıntısı nedeniyle tartışıyoruz. Su olmadığı için bize çay dahi vermiyorlar." dedi.
"Su taşırken düşüp elini kıran kadınlar var"
Kadınların 500 metre uzaktan su taşımak zorunda kaldığını aktaran Gezer "Su getirirken yolda düşüp elini kıran kadınlar var." diye konuştu.
Su sorunu yaşadıkları için 30 yıl önce Çınar ilçesine bağlı Alancık köyünden ayrılıp Sur ilçesine yerleştiklerini belirten Gezer, şehir merkezine yakın mahallede su sıkıntısı çekeceklerini düşünmediklerini anlattı.
" Kpss'ye hazırlanacağıma su taşıyorum"
21 yaşındaki Fatime Gezer de ders çalışması gerekirken bidonlarla su taşıdığından yakındı.
Su taşımanın çok zaman aldığını anlatan Gezer, "KPSS'ye hazırlanacağıma su taşıyorum. Bu suyu içerken midemiz kaldırmıyor. Bir sürü hastalık ve mikrop var. Bu suyu artık içmek istemiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, çaremiz yok." şeklinde konuştu.
Gezer, vatandaş olarak hizmet beklediklerini kaydetti.
"Suyu süzüyoruz"
4 çocuk annesi Özlem Bilir de sırtında çocuğuyla su taşırken düştüğünü söyledi. Çamurlu su ile ihtiyaçlarını gidermeye çalıştıklarını dile getiren Bilir, "Susuzluktan perişan olduk. Bu kirli su ile yemek yapıp, elbise ve bulaşık yıkıyoruz. Belediyeden umudumuzu kestik. Banyolarımız kirli çamaşır ile doldu. Kadınların halinden kimse anlamıyor." dedi. Bilir, dereden doldurdukları suyu süzüp yemek yaptıklarını ifade ederek, çaresiz kaldıklarını vurguladı.
3 çocuk annesi Afitap Bilir de su sıkıntısı nedeniyle mağdur olduklarını, huzurlarının kalmadığını söyleyerek, yaşadıkları sorunu "Çamaşır makinem var ama su olmadığı için kullanamıyorum. Bulaşıklarımızı yıkayamıyoruz. Bazen çocukları evde bırakıp dereden su getirmeye gidiyorum. Çocuklarım evde ağlıyor. Yetkililerden bu çilenin bitmesi için destek bekliyoruz." sözleriyle dile getirdi.
"Sulamada kullanıyorlar, su yetmiyor"
DİSKİ İçme Suyu Daire Başkanı İbrahim Altun ise söz konusu bölgede şebeke suyunun olduğunu ancak suyun yetmediğini savundu.
Altun, "Yaz döneminde vatandaşlar suyu yeşil alan ve bağ, bostan sulamasında kullanıyorlar. Böyle olduğu için su yetmiyor. 8-9 ay problem yok. Yaz aylarında sıkıntı var. Aşağıdaki köylüler çeşmelerini sürekli açık bıraktıkları için yukarı taraflara su gitmiyor. Bu, kendi aralarındaki problemdir. O bölgelerde kaçak su tüketimi çok fazla." ifadelerini kulandı.
Su şebekesi için vatandaşlardan para istedikleri iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirten Altun, "Ellerinde yazılı belge varsa göstersinler. Orada şebekemiz var. Şebeke olan yere niye ikinci şebekeyi çekelim." şeklinde konuştu.