Yeşilay TBMM'de Büyük Bir Yeşilay Grubu Kuruyor
İstanbul Ajansı olarak Yeşilay Başkanı Muharrem Balcı ile Yeşilay'ı konuştuk
Yeşilay'ın görev ve sorumluluklarından bahseder misiniz?
Çok yakın bir zamanda Yeşilay manifestosu adı altında Yeşilay'ın vizyonunu, misyonunu, neler öngördüğünü, ilkelerini anlatan bir çalışma hazırladık. Yakında bunu yayınlayacağız. Orada yayınlanacak bilgiler ışığında Yeşilay, 1920 yılında Osmanlı'nın kurduğu bir kuruluş. 91 yıldır ağırlıklı olarak eğitim faaliyeti yapıyor. Yeşilay, bağımlılardan ziyade olası bağımlılarla ilgileniyor. Yeşilay'ın sloganı 'felaketten önce müdahale' olduğundan bu yönde çalışıyoruz.
Önceki yıllara baktığımızda madde bağımlılığı kullananların sayısında ciddî bir artış gözleniyor. Bunun sebepleri nelerdir?
Sanayileşme devriyle birlikte bağımlılıklarda endüstrileştirildi. İnsanlığa tüketim maddesi olarak sunuldu ve kullanması için teşvik edildi. Tüm bunlarla mücadele için Yeşilay'ın bir hukuk ayağına ihtiyaç vardı. Daha önceden hukukta bazı maddeler vardı fakat mücadele için yeterli değildi. Ben bir hukukçu olduğum için bu yönün eksiklikleri için yeni düzenlemeler de bulunduk ve başarılı da olduk.
Dünyada sigaradan bir yılda 5 milyon insan, Türkiye'de 120 bin insan ölüyor. Yani ülkemizde her gün 328 kişi sadece sigaradan ölüyor. Madde üreticilerin eylemleri suç olarak görülmediğinden bunun önüne geçilemiyor.
Türkiye'de sigaraya başlama yaşı 11'e düştü. Alkole başlama yaşı 13, uyuşturucu 14'e düştü. Yani bu madde üreticileri bir hedef belirlemişler kendilerine ki bu hedef çok tehlikeli. Sonuç olarak baktığımızda bir kitle imha silahına dönüştürülmüş suç tipleridir. Şimdi Yeşilay madde üreticilerinin yaptığı bu eylemin, insanlığa karşı işlenmiş suç kategorisine girmesi için uğraşıyor.
Bir bağımlı bana şunu söyledi;'Bana bu maddeyi kullandırdıktan sonra yaptıramayacağınız hiç bir kötülük yoktur. Çünkü bu maddeyi kullandıktan sonra ben yokum, başka bir ben var' dedi. Çünkü benlik uyuşturulmuş ve canavarlaştırılmış. Yani iradesi elinden alınmış. O halde insanlık düşmanı bu maddelerin kullandıranların bir hedefi var. Hedefleri insan topluluklarının iradelerini çökertmek. İradeleri ellerinden alınmış köleler oluşturmak. Madde üreticileri insanları köleleştiriyor, demek yanlış olmayacaktır. Yani olay o kadar boyutlu ki işte bu denli tehlikeli durumun çözümünün hukuka dayandırılması gerekiyor.
Sigara ile ilgili yapılan uygulamalar hakkında neler söylemek istersiniz? Yeterli mi ve yerinde mi?
Sigarayla ilgili devletin yaptığı çalışmayı çok önemsiyoruz. 2007' de çıkarılan yasayla birlikte sigaranın kullanım alanları daraltıldı. Medya ve basın yoluyla da reklamının yapılması yasaklandı. Daha da genişleyecek bu kapsam, mesela şimdilerde siyah paketler içinde sigara imalatı yapılıyor.
Bağımlılık yapan tüm maddeler konusunda Yeşilay'ın yaptığı çalışmaları anlatır mısınız?
Yeşilay sağlık, ağırlıklı bir söyleme sahiptir. Buna göre, sigara, uyuşturucu, alkol bağımlılığı gibi bağımlılıkların yanında şimdilerde ekran bağımlılığı, sosyal paylaşım bağımlılığı çalışma alanları kapsamına aldı.
Alkolle mücadeleyi şu anda sadece Yeşilay yapıyor. Kumar, alkol ve madde bağımlılığı ile ilgili hukuki düzenlemelerin yapılması da şart. Yeşilay bu önümüzdeki dönemde bunlara ağırlık verecek. Biraz daha kamuoyu ile yakın irtibatta olacak.
Eğitim alanında yaptığınız çalışmalardan da bahseder misiniz?
Okullarımızda bu konuda eğitimlerimiz sürüyor. Geçtiğimiz günlerde İl Milli Eğitim Müdürümüz ile bir protokol yaptık. İlköğretim ve ortaokulda seminer çalışmalarımızı yoğun şekilde sürdüreceğiz. Yarışmalar münazaralar düzenleniyor. Üniversitelere yönelik çalışmalarımızda Ulusal Öğrenci Konseyi'ni kurduk. Onların üniversitelerde dumansız kampüs çalışmaları var.
Başka hangi alanlarda çalışmalar yapıyorsunuz?
Bu sene yeni bir uygulama olarak hastane bahçelerinde stantlar kurarak uyarıcı materyaller dağıtacağız. Konferanslar yaparak çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki pazar günü de Bezm-i Alem Vakıf Üniversitesi'nde konferans düzenlenecek. Ben de orada konuşmacı olarak bulunacağım. Hastanelerde hastane çalışanları, hastalar ve yakınlarına ulaşmak hedefimiz olacak.
Yeşilay'ın yeni Anayasa için yapmak istedikleri nelerdir?
Yeşilay TBMM'de büyük bir Yeşilay grubu kuruyor. Bağımlı olmayan milletvekillerimizle grubumuzu kurduktan sonra hem Anayasa çalışmaları hem de diğer çalışmalarda etkili olacağız.
Bab-ı Ali günleri hakkında neler söylemek istersiniz? Yeşilay olarak sizde stant kurdunuz, sizce ilgi nasıldı?
Bab-ı Ali meydanında en kalabalık stant Yeşilay standı oldu. O stantlarda üyelik çalışmaları da yapıyoruz. Materyaller dağıttık. Ciğerlerindeki kirlilik oranını gösteren bir cihaz koyduk. Standımızı ziyaret edenler bu uygulamaya yoğun ilgi gösterdi.
Televizyon ve internet aracılığıyla Yeşilay'ın tanıtımını yeterli buluyor musunuz?
Medya ve basını iyi kullanıyoruz. Bir haber ajansı ile sözleşme imzaladık. Oradan bir kişi Yeşilay'ın faaliyetleri konusunda görevlendirildi. Yaptığımız tüm protokollere basın mensuplarını davet ediyoruz. Bundan sonra basında daha da çok yer alacağız. Nerede kalabalık varsa Yeşilay orada olmaya devam edecek.
Yeşilay'a üye olmak isteyenler ne yapmalı?
Formlarımız var onları doldurarak üye olabiliyorlar. Önümüzdeki dönemde Yeşilay'a üye kartları oluşturacağız. Bu kartları üyeler indirimli olarak kullanabilecek. Bundan sonra Yeşilay kartı olan her yerde karlı çıkacak. Bu yöntemle Yeşilay'ın tanınırlığı ve güvenilirliği artacak.
Hizmetleriniz için gerekli maddi kaynaklar nasıl sağlanıyor?
Sponsorlar aracılığıyla sağlıyoruz.
İstanbul Ajansı olarak Yeşilay Başkan'ı Muharrem Balcı'ya teşekkür ediyoruz.