Haberler

'Yazarlar Okullarda' Projesi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

''Günümüz insanı okumayı bırakıp ekranlarla akran olmuş''

İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yürüttüğü ve geçen yıl 39 ilçede 78 yazarla 98 bin 750 öğrenciyi buluşturan 'Yazarlar Okullarda' projesi bu eğitim öğretim döneminde de öğrencilerle yazarları buluşturmaya devam ediyor.

Yazarlar Okullarda projesi kapsamında Bahçelievler Lisesi'nde öğrencileri, Şiir Derneği Başkanı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan'ı ağırlardı.

Bayhan, insanların ekranlarla akran olduğu bir dönemde kendini kuşatmış olan gündemi zorlayarak okumayı seçmesinin ve bir kitap okumasının mutluluk verici olduğunu ifade etti.

İnsanlarda değerlerine sahip çıkma güdüsünün olduğunu, değerlerini korumak istediğini ve "Korumak için sevmek, sevmek için tanımak, tanımak için zaman ayırmak gerekir…" diyor.

Bayhan mutluluğun sadece maddi imkânlara sahip olmakla mümkün olamayacağına dikkat çekti. "Mallarımız arttı, huzurumuz azaldı. Daha büyük evlerde kalıyoruz ama daha küçük ailelerde yaşıyoruz. Daha az misafir ağırlıyoruz. Konforumuz arttı ama zamanımız daraldı. Uzmanlıklar arttı ama sorunlar çoğaldı. İlaçlar çoğaldı hastalıklar arttı. Az kitap okuyor çok televizyon seyrediyoruz. Para kazanmayı öğrendik ama yuva kurmayı mükemmeleştiremedik. Hayata yıllar ekledik, yıllara hayat katamadık. Ay'a kadar gidip dönmeyi biliyoruz ama komşumuza geçmek için karşıya geçmiyoruz. Uzaya ulaştık ama ruhun derinliklerine inemiyoruz. Havayı temizledik ama ruhları önemsemedik. Atomu parçaladık, önyargılarımızı yıkamadık. Acele etmeyi öğrendik ama sabırlı olmayı asla. Tanıdıklar çoğaldı, dostlar eksildi."dedi.

Bayhan öğrencilere; güzel veya yakışıklı eş ile mutluluğun, geniş ve gösterişli ev ile huzurun, pahalı ilaçla sağlıklı yaşamanın, pahalı yemekle lezzet almanın, rahat yatakla rahat uyumanın aynı şeyler olmadığını anlamamız gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Yazar Bayhan öğrencileri, "hızla gelişen teknolojiyle aynı hızda ilerleyebilmek için;  kültürel dinamiklerimizi harekete geçirmede, hasletlerimizi hatırlamada,  öğretilerimizi yaşamada geç kalırsak, küreselleşme sarmalıyla "kündeye" gelmemiz, silik ve sinikleşmemiz, sıradanlaşarak "vagonlaşmamız" kaçınılmaz olacaktır."diyerek uyardı.

Şiir Derneği Başkanı Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkan Yardımcısı Gazeteci Yazar Nevzat Bayhan'ın kitaplarını okuyan öğrenciler sorularının yanıtlarını da almış oldular.

Okuyan, düşünen, düşündüğünü ifade edebilen ve eleştirel bakış açısı kazanmış öğrencileri hedefleyen projeyle ilk önce öğrenciler yazarın kitaplarını okuyor. Kurayla ilçelerle eşleşen yazarlar yıl içerisinde en az dört defa kitaplarını okuyan öğrencilerle bir araya geliyor. Bu şekilde öğrenciler okuduğu kitapla ilgili duygu ve düşüncelerini bire bir yazarla konuşma imkânına sahip oluyor. Geçen yıl büyük ses getiren ve yıl sonu kapanış törenine Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer de katıldığı proje düşün günlüğümüze yeni sayfalar kazandırmış oluyor.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close