Yazar Ergün Poyraz 5 Yıldır Tutuklu
Ergenekon davası kapsamında yargılanan Yazar Ergün Poyraz'ın tutukluluk süresi 5.yılını doldurdu.27 Temmuz 2007 tarihinde Ankara'da gözaltına alınan Yazar Ergün Poyraz'ın Avukatı Hüseyin Buzoğlu, yazılı bir açıklama yaparak müvekkilinin...
Ergenekon davası kapsamında yargılanan Yazar Ergün Poyraz'ın tutukluluk süresi 5. yılını doldurdu.
27 Temmuz 2007 tarihinde Ankara'da gözaltına alınan Yazar Ergün Poyraz'ın Avukatı Hüseyin Buzoğlu, yazılı bir açıklama yaparak müvekkilinin tukukluluk süresinin 5. yılını doldurduğunu belirtti. Avukat Buzoğlu, "2001 yılında gerçekleştirilen ve dönemsel nedenlerle uygulamaya konulamayan kurgunun 2007'de icra edilmesi neticesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm direnç noktalarının kurumsal düzeyde ele geçirilmesi amaçlanmıştır" dedi. Poyraz'ın 5 seneden beri tutuklu olarak yargılandığı sürecin, başlangıcından itibaren siyasi iktidarın kontrolünde yürütüldüğünü savunan Buzoğlu, tutukluluk sürelerinin uzunluğunun yurtseverlerle aydınların Türk halkı ile kucaklaşmasından duyulan kaygılardan kaynaklandığını ileri sürdü. Poyraz'ın da yargılandığı İstanbul Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yaptığı hukuka aykırılıkların, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi tarafından teyit edildiğini ve Mahkeme Üyeleri hakkında tazminat kararları verildiğini anımsatan Buzoğlu, "Yeni yasal düzenlemede özel yetkili mahkemelere kesin hükümle sonuçlandırıncaya kadar yetkilisin denilmesi, yetki ve görevlendirilmesine dair yasal düzenlemesi mülga kılınan Özel Yetkili Mahkemelere, siyasi iktidarca bu dosyalarda kesin hüküm kur direktif veya siyasi emri algısını yaratmıştır" dedi.
-MAHKEMELER YENİ DÜZENLEMEYİ AYLAR ÖNCESİNDEN BİLİYORDU-
Ergenekon soruşturmalarının devam etmesi ve yeni mahkemelerin kurulması karşısında, hukuki ve fiili irtibatlı yeni davaların akıbeti hakkında hukuki boşluk oluştuğunu belirten Buzoğlu, savcılar tarafından birçok kez yapılan birleştirme istemlerinin reddedildiğini ancak İstanbul Özel Yetkili 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeni düzenlemeden birkaç ay önce birleştirme kararları verdiğini, bu durumun da 250. maddeye dayalı yeni düzenlemeye yönelik bilgilerin mahkemeye ulaştığı ve bu yönde yargısal düzenlemeler yapıldığı sonucu doğurduğunu ifade etti. Buzoğlu açıklamasında, "Bu davalarda, yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilemez denilerek, maddi gerçekliği araştırmakla yükümlü özel yetkili mahkemelerin yargı faaliyetine doğrudan müdahalede bulunulmuş, evrensel hukuk ilkeleri çiğnenmiş, tutuklu yargılamaya devamla cezalandırma kararı verilmesi için kesin bir teminat alınmıştır" dedi.
-POYRAZ'IN TEK GÜVENCESİ TÜRK HALKI-
Yetki ve görevlendirilmesine dair yasal düzenlemesi kaldırılan özel yetkili mahkemelerce yargılamaya devam edilmesine izin verilmesinin İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine ve Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia eden Buzoğlu açıklamasında şu değerlendirmede bulundu:
"Anayasa'nın 138. maddesinde "Görülmekte olan bir dava hakkında yasama meclisinde yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamaz, görüşme yapılamaz veya herhangi bir beyanda bulunulamaz" denilirken, bırakınız yargılama hakkında yorumda bulunulmasını, yetki ve görevlendirilmesine dair yasal düzenlemesi kaldırılan özel yetkili mahkemelerce yargılamaya devam edilmesine izin verilerek ve daha önemlisi, "yetkisizlik ve görevsizlik kararı da veremeyip kesin hükümle davayı sonuçlandır ve ceza ver' denilerek, siyasi iktidar tarafından mahkemelere talimat verilmesine yol açılmıştır. Anayasa'nın varlık nedenine açıkça aykırı bir mahkeme tarafından tarafsız bir yargılama yapılamayacağına dair inancı nedeniyle, tutuklu yargılanıp yargılanmayacağı kaygısını aşan Poyraz'ın tek güvencesi, okurları ile senelerdir iradesine konulan ipoteği kaldıracak Türk halkının bizzat kendisidir." - Ankara