Haberler

Yargıtay Onursal Başkanı Selçuk: Türkiye'de Demokrasi Nefes Darlığı Çekiyor

Yargıtay Onursal Başkanı Selçuk: Türkiye'de Demokrasi Nefes Darlığı Çekiyor
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yargıtay Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr.Sami Selçuk, Bingöl Üniversitesi'nde Bingöl Barosu tarafından düzenlenen "Türkiye'de Demokrasi" konulu konferansa katılırken, Türkiye'de demokrasi'nin 'nefes...

Yargıtay Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Sami Selçuk, Bingöl Üniversitesi'nde Bingöl Barosu tarafından düzenlenen " Türkiye'de Demokrasi" konulu konferansa katılırken, Türkiye'de demokrasi'nin 'nefes darlığı' çektiğini söyledi.

Bingöl Üniversitesi Konferans Salonu'nda Bingöl Barosu tarafından düzenlenen ' Türkiye'de Demokrasi' konulu konferansa Vali Mustafa Hakan Güvençer, Belediye Başkanı Serdar Atalay, Barı Başkanı Avukat Erdal Aydemir ile Yargıtay Onursal Başkanı Sami Selçuk katıldı. Konferansta konuşan Yargıtal Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Sami Selçuk, " Türkiye'de her gün demokrasi konuşulduğuna göre demek ki bir demokrasi sorunu var. Hitler de demokrasiden bahsederdi. Çünkü yönetiminde demokrasi yoktu. Ama Churchill bahsetmezdi çünkü demokrasi vardı" dedi.

"DEMOKRASİMİZ ÇAKMA"

Toplumda yaşamanın tek ölçütünün hukuk olduğunu belirten Mali Selçuk, insanların kendisine hizmet etmesi için devleti oluşturduğunu anlatırken, "Devlet, insan için vardır, İnsan; devlet için değil. Hak ve özgürlükler ile devlet arasında her zaman kavga olmuştur. Bu dün de olmuştu, bugün de var. Bizde ilerleme hızlı olmuyor, bir ağır çekim var. Bunu Türkiye'nin aşması gerekir. Demokrasimize bilimsel açıdan baktığımız zaman, 'Demokrasi nefes darlığı çekiyor.' Bir yokuşa geldiği zaman durmak zorunda kalıyor" diye konuştu.

Devletin hiçbir zaman hesap vermeye yanaşmadığını savunan Prof.Dr. Sami Salçuk, " Türkiye, sürekli ikmale kalan bir ülkedir. Devlette koltuğa oturanlar hiçbir zaman hesap vermeye yanaşmıyor. Bir yönetici bir toplumu yönetiyorsa hesap vermeye hazır olmalıdır. Hesap vermiyor, toplum da ondan hesap sormuyorsa o ülkede zaten demokrasinin temellerini atamazsınız, yaşatmanız da mümkün değildir" diye konuştu. Türkiye'de demokrasinin Avrupa'dan alındığı için "çakma" olduğunu ifade eden Selçuk, şöyle dedi:

"Bazıları diyor ki; 82 anayasası yüzde 92 oy aldı. Peki, nasıl oy aldı? Anayasa aleyhinde konuşmak yasaktı. Benim anayasamı benim tartışmamı bana yasaklıyor. Özgür irade ile olmayan sözleşme geçerli bir sözleşme olmaz. Saddam da adaylığını koyduğunda yüzde 99 oy alıyordu. Kimse kendisini aldatmasın. Türkiye tam demokrasiye kavuşmasını istiyorsa hukuk devletinden değil, hukukun üstünlüğü ilkesinden yola çıkmalıdır. 'Hukuk devleti' dediğiniz zaman devletin hukuk içerisinde olmadığını zaten peşin peşin kabul ediyorsunuz. Devlet ile hukuk aynı düzeyde olacak. Hukukun üstünlüğüne ikisi birden dahil olacak. Devlet yurttaşına hizmet edecek, hesap verecek. Beni yönetmeye talip olan çok iddialı bir işe girişiyor. Türkiye önce yurttaşı yetiştirecek. Yurttaş, cumhuriyet ile olur. Ama cumhuriyet demokrasi için yetmez. Bireyi yetiştirmek için demokrasi gereklidir. Birey olduğu zaman okul topluma benzer. Cumhuriyet'te kalırsanız toplum okula benzetilir. Türkiye, hala toplumu okula benzetmeye çalışıyor. Bu yanlış bir noktadır ve Türkiye bunu aşmak zorunadır."

Yeni anayasa yapımına ilişkin soruyu yanıtlayan Selçuk, "Liderlerin seçtiği Meclis, Anayasa yapamaz. Türkiye uyduruk hukukla yönetilemez" dedi. Türkiye'nin biat kültüründen geldiğini belirten Selçuk, Başkanlık sistemine hazır olmadığını söyledi. - Bingöl

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close