Yangın anında hayat kurtaran önlemler gerçeği aratmayan tatbikatla anlatıldı

Yangın anında hayat kurtaran önlemler gerçeği aratmayan tatbikatla anlatıldı
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Başkanı Yasin Tahir Karaca, Kartalkaya'daki yangın faciasının ardından farkındalık oluşturmak için 20 katlı binada gerçeği aratmayan yangın tatbikatı gerçekleştirdi.

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Sivil Savunma ve İtfaiyecilik Programı Başkanı Yasin Tahir Karaca, Kartalkaya'daki yangın faciasının ardından farkındalık oluşturmak için 20 katlı binada gerçeği aratmayan yangın tatbikatı gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı (AA) tarafından görüntülenen tatbikatta, Karaca, senaryo gereği İvedik Organize Sanayi Bölgesi Teknopark Ankara yerleşkesinde, son teknoloji yangın sistemiyle donatılmış 20 katlı binada çıkan bir yangın anında yapılması gerekenleri canlandırarak anlattı.

Yangın sırasında hayat kurtaran önlemler ve tedbirin önemine dikkati çekilen tatbikatta, ilk iş olarak 112'nin aranarak yangının itfaiyeye bildirilmesi, itfaiye gelinceye kadar yangını söndürmek için mümkünse mevcut imkanlardan yararlanılması, kapalı alandaki yangınlarda yayılmasını önlemek için kapı ve pencerelerin kapatılması, dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmesi, ağız ve burunun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınması ve kıyafetin alev alması durumunda yere yatarak yuvarlanılması gibi yöntemler hakkında bilgi verildi.

Ufak tedbirlerin hayat kurtarıcı olabileceğini vurgulayan Karaca, tatbikatta senaryo gereği katlara duman verildiğini, insanların bu esnada nasıl hareket etmeleri gerektiğinin işlendiğini, ayrıca çok katlı binalarda bulunması gereken yangın algılama, yangın söndürme, kaçış, acil aydınlatma gibi sistemlerin gösterildiğini kaydetti.

Otel ve çok katlı binalarda "yangın otomasyon sistemleri" bulunması gerekiyor

Karaca, "Oteller ve diğer çok katlı binalarda yangın otomasyon sistemlerinin bulunması gerekiyor. Otomasyon odası yangının denetlendiği ve takip edildiği yerdir. Otomasyon odasında konvansiyonel sistem dediğimiz adrese dayalı algılama butonları vardır. Buraya her şey tek tek yazılmış durumda. Alarm nereden geldiyse örneğin, 3 numaralı odada yangın çıktıysa burada gözüküyor. Yetkili arkadaşlar da kameralardan o bölgeyi gözlemleyebiliyor." bilgisini paylaştı.

"Oksijenin yoğun bulunduğu seviyede ağız ve burun kapatılarak dışarı çıkılmalı"

Karaca, vatandaşların yangın anında nelerle karşılaşabileceğini, tahliyenin nasıl gerçekleşmesi gerektiğini ve bir oda içinde mahsur kalanların kendini nasıl koruyabileceğini uygulamalı olarak anlattı.

Binada çıkan yangın sırasında sistemin nasıl devreye girdiğinin gösterildiği tatbikatta Karaca, sözlerine şöyle devam etti:

"Şu anda katımızda bir yangın meydana geldi. Sistemimiz akıllı bir şekilde çalıştı. Algılamamız gerçekleşti. İhbar sistemimiz devreye girdi ve bina tahliye işlemimiz yangın merdiveninden olacak şekilde gerçekleşti. Bu esnada da duman perdelerimiz koridorların dumanla dolmaması için aşağıya inmeye başladı. Bütün sistem algılamayı yaptıktan sonra asansörler otomatik olarak bulunduğu katta durup kapılarını açtı.

Aynı zamanda kat görevlisi personellerimiz ağızlarını bir bez yardımıyla kapatarak çevredekilere yangını duyurup yangın merdivenine doğru bir tahliye gerçekleştirdi. Tahliye esnasında kişilere, duman yukarı doğru yükseleceği için oksijenin yoğun bulunduğu seviyede ağızlarını ve burunlarını kapatarak tahliye olmalarını tavsiye ediyoruz. Acele etmeden kontrollü bir şekilde özellikle de yardıma muhtaç bireyler varsa onlara yardım ederek tahliyenin gerçekleştirilmesi gerekiyor."

Her katta, kat planlarının bulunmasının önemine vurgu yapan Karaca, elektrik kesintisine karşı acil çıkış levhalarının UPS (kesintisiz güç kaynağı) sistemiyle olması gerektiğini aktardı.

Yangın merdiveninin kapıları duman sızdırmamalı

Yangın merdiveninin kapılarının 120 dakika süresince alevlere dayanıklı ve duman sızdırmama özellikli olması gerektiğini anlatan Karaca, şunları kaydetti:

"Bu kapıların kendiliğinden kapanan bir sistemi vardır. İki kapılı olan merdivenimizin ikinci kapısının panik bar butonuna basıp ana çıkışımıza ulaşıyoruz. Buradan tahliyeleri hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Merdivenlerin de kaydırmaz malzeme ile desteklenmesi gerekiyor. Aynı zamanda pozitif basınçlama sistemi sayesinde içeriye sürekli temiz hava verilmektedir. Korunumlu yangın merdiveninin duvarları da tamamen betonarmedir. Dolayısıyla içeride yanmaya veya duman çıkarmaya elverişli bir malzeme bulunmamaktadır."

Karaca, yangın sırasında odada veya ofiste mahsur kalınırsa neler yapılması gerektiğini şöyle anlattı:

"Dumanlar kapının altından girmeye başlayınca ilk yapacağımız hamle kendimizi dışarıya çıkarmak olmalıdır. Dumanın girmesi için kapının yeteri kadar ısınması gerekiyor. Kapıyı panikle açmadan önce, mutlaka kapı kolunun sıcaklığını elimizin tersiyle kontrol etmeliyiz. Kapı sıcak değilse açılmalı ve hızlıca dışarısı kontrol edilmeli. Eğer çıkılamayacak kadar yoğun bir duman varsa kapı derhal kapatılmalı."

Odanın içine duman girmemesi için masa örtüsü gibi bir kumaşı ıslatarak kapının etrafını kapatmak gerektiğini aktaran Karaca, "Kapının duman giren yerlerini iyice kapattıktan sonra beklemeye geçilmeli. Oda içinde lavabo, banyo gibi kısımlar varsa buralarda olunması önemli. Bu esnada itfaiye de aranarak bulunulan katın, odanın yerinin tarif edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Kapalı otoparkta yangın

Kapalı otoparktaki yangında ilk yapılması gerekenin de yangını bildirmek ve güvenli bir şekilde tahliyeyi gerçekleştirmek olduğunu dile getiren Karaca, "Otoparktaki araçları eğer uzaklaştırabiliyorsak onları güvenli bir yere almalıyız. Duman her yeri kapladıysa asla araçlara dokunulmamalı. Yönlendirme levhalarını takip ederek en yakın tahliye çıkışına gidilmeli." dedi.

Yangının boyutuna göre yangın dolaplarını kullanarak da müdahale edilebileceğini belirten Karaca, "Yangın dolapları içerisinde bulunan yangın söndürme cihazları ile yangına müdahale edebiliriz. Baktık yangın büyüyor ve kontrolden çıkmaya başlıyor. O zaman akıllı sistemlerde algılanan sprinkler sistemi (yağmurlama) devreye girecektir." ifadelerini kullandı.

Karaca, son olarak okul, otel, iş merkezi gibi büyük binalarda yangın söndürme sisteminin ana besleme pompalarının olması ve şebeke suyu haricinde su depolarının da bulunması gerektiğini kaydetti.

Kaynak: AA / Aykut Karadağ - Güncel
500
Haberler.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve haberler.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.
title