Haberler

Yalova Marmara'da Hareketlilik Arttı Ancak Kısa Vadede Deprem Yok Hd

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yalova Belediyesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) tarafından Yalova'da oluşturulan 'Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonuö düzenlenen bir programla açıldı.

Yalova Belediyesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) tarafından Yalova'da oluşturulan 'Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonuö düzenlenen bir programla açıldı. Burada konuşan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara'da daha önce görülmeyen hareketlilik yaşandığını ancak buna rağmen yakın vadede bir deprem beklemediklerini söyledi.

'Deprem Öncü İşaretleri İzleme İstasyonuö Yalova merkeze bağlı Mustafa Kemal Paşa Mahallesi'nde açıldı. Yalova Belediyesi ve Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) tarafından kurulan istasyonun açılışında Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday ve AKUT Vakfı Başkanı Nasuh Mahruki de yer aldı. Burada kısa bir açıklamada bulunan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, Yalova'da 4 katın üzerinde imara izin vermediğini belirtti.

HAREKETLİLİK ARTTI

Basın mensuplarının olası Marmara Depremi'ne yönelik sorularını yanıtlayan Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara'da hareketliliğin arttığını söyledi. Gündoğdu, 'Marmara'yı yakından izliyoruz. Burada aktivite artmış durumda. Karşımızda eski Marmara yok artık. Aktivite sürekli aynı noktalarda oluyor ancak depremin ne zaman olacağına yönelik bir işaret yok. Yani şu an için bir anomali yok. Bu da iyi bir şey. Biz beklenen depremin 1966 yılında olan depremin bir benzeri olacağını düşünüyoruz. O da 7'nin üzerinde bir şiddet anlamına geliyor. İstanbul, Marmara Depreminde ağır hasarlı binaların yüzde 5'ini aldı. Bu çok büyük bir rakam. Şimdi binalar olduğu yerde yıkılıyor. O nedenle bu sistemlerden önceden bilgi almaya çalışıyoruz. Daha evvelden bir haber alabilir miyiz buna bakıyoruz, alırsak bu bilgiyi çalışan insanlara bu bilgiyi sunacağız ve anons edeceğiz. Marmara'da ki bu aktivite artışı depremin yaklaştığını gösteriyor ancak ne zaman olacağını halen bilemiyoruz. Bunu söyleyebileceğimiz bir işaret yok. Daha önce de eski Marmara yok karşımızda demiştim. Hala aynı şeyleri söylüyorum. Eski Marmara yok. Daha henüz bir işaret yokö dedi.

DEPREMİN AYAK SESLERİNİ DUYABİLECEĞİZ

Doğa Hareketleri Araştırma Derneği (DOHAD) Başkanı Fuat Agalday ise Marmara Bölgesi'nde kurulan istasyonların sayısının 150'yi bulacağını söyledi. Kısa vadede deprem beklenmediğini söyleyen Agalday, 'Yalova'da bu ilk değil. 2009 yılından bu yana Çınarcık'ta da çalışan bir istasyonumuz var. Marmara'nın şu anda 60 noktasında bu istasyonlar 24 saat çalışıyor. Yalova'da da başkanımız sağ olsun destek verdi. Bundan sonra Armutlu Yarımadası'na, Küçük Kumla ve Büyük Kumla'ya da kuracağız. Geçtiğimiz hafta içinde de Mudanya'da 4 tane faaliyete geçti. Marmara Bölgesi'nde tahminen 150'yi bulacak. Tokat'da da çalışmamız var. İstasyonda bulunan tüm cihazlar yerli üretimdir. Yurt dışından hiçbir şey gelmedi. Önümüzdeki 1 haftayı 15 günü çok rahat görebiliyoruz. Kısa vadede büyük bir Marmara Depreminin yok olduğunu görüyoruz. Zira bu istasyonlar sadece 15 gün ötesini görebiliyorlar. Bu da demek oluyor ki biz Marmara'da meydana gelebilecek 7'den büyük yıkıcı bir depremin ayak seslerini en az 15 gün önceden bu istasyonlar sayesinde duyabileceğiz. Kısa vadede İstanbul'da bir deprem beklemiyoruz. Ama 30 yıl içerisinde böyle bir depremin gerçekleşeceği deprem sayısının artmasından bize gösteriyorö şeklinde konuştu.

Yalova Marmara'da Hareketlilik Arttı Ancak Kısa Vadede Deprem Yok Hd
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close