Haberler

"Vişne Bahçesi" 29 Kasım'da Talimhane Tiyatrosu'nda...

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

On yıl önce Çehov'un "Martı"sı ile tiyatro seyircisine merhaba diyen Oyunbaz, 10. yılında yine bir Çehov eseriyle sahnede.

Yönetmenliğini Abdullah Cabaluz'un üstlendiği, Ataol Behramoğlu çevirisi temel alınarak Oyunbaz tarafından derlenen Vişne Bahçesi, Çehov'un en önemli yapıtlarından.

Oyun biletlerine Biletix'ten ve Talimhane Tiyatrosu, Şişli Blackout AVM gişelerinden ulaşılabilir.

Oyun Üzerine

Çehov, önceki oyunlarında sosyal değişimden sadece bahsederken, bu son ve en büyük öyküsünde, değişimi oyunun merkezine yerleştirmiştir. Vişne Bahçesi, feodal düzenin yıkılmakta olduğu 19. yüzyıl sonu Çarlık Rusya'sında, nesli tükenmekte olan bir sosyal ve ekonomik dinozoru temsil eder. Bütün insanlığı doyurabilecek büyüklükteki bu bahçe, artık kendi sahiplerini bile besleyemez durumdadır. Sahiplerine göre, kendi lekesiz geçmişleriyle özdeşleşen bahçe, bir devrimcinin gözünde kölelerin terleri ve kanlarıyla sulanmış bir servetin temsilidir. Geçmişe sıkı sıkı tutunmuş toprak sahibi aristokratlar ve geleceği sınırsızca düşleyen idealist öğrenciler arasından sıyrılan "yeni burjuvazi", kölelikle yoğrulmuş geçmişine duyduğu öfke ve torunlarının geleceğini inşa etme hayalinin hırsıyla bugünü hızla dönüştürmektedir.

Değişimin kaçınılmazlığı içinde, oyun kişilerinin öznel istekleri, dönemin nesnel gereklilikleriyle çatışır durur. Karakterler tüm oyun boyunca olup biteni, geçmişe övgüler düzerek, bugünden yakınarak ve geleceği kaygıyla bekleyerek seyrederler. Oyunun idealist öğrencisi Trofimov'un deyişiyle, "hayatlarında bir kez bile olsun gerçeğin doğrudan doğruya gözlerinin içine bakamayan bu insanlar, her an, sadece felsefe yapar, can sıkıntısından yakınır ya da kafayı çekip dururlar."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close