Haberler

Veysel Karani Anma Etkinlikleri Kapsamında, Panel Düzenlendi.

Veysel Karani Anma Etkinlikleri Kapsamında, Panel Düzenlendi.
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Siirt Valiliği himayelerinde,Baykan Kaymakamlığı, ve Ziyaret Belde Belediye Başkanlığınca düzenlenen 'Veysel Karani Anma etkinlikleri' çerçevesinde Panel düzenlendi.

Ziyaret Beldesinde bulunan çok amaçlı Konferans salonunda düzenlenen panelde; Veysel Karani'nin yaşadığı dönem ile onun anne ve peygamber sevgisi ele alındı. Milli Eğitim Müdürü Dr. Davut Okçu' nun oturum başkanlığını yaptığı panale; Dicle Üniversitesinden Doç.Dr.Nurettin Turgay Siirt Üniversitesinden Yrd.Doç .Dr. Abdulnasır Yiner, Yrd.Dr.Şerif Demir.Yrd.Dr.Cevdet Epçaçan katıldı.

Panelde Açılış Konuşmasını Yapan Vali Musa Çolak, "9 bin yıllık tarihiyle dünyanın en eski yerleşim alanlarından biri olan Siirt, zengin bir kültür mirasa sahiptir. Bin yıldan beri çok farklı kültürlerden insanın yaşadığı Siirt, ülkemizin kültür ve hoşgörü simgesi olarak kabul edilmektedir.Burada yaşanan her bir kültür, Siirt'e kendi rengini vermiş ve bununla ortak bir yaşam kültürüne ulaşılmıştır.

Köklü bir geçmişe sahip olan Siirt, çok kıymetli kültürel değerleri de topraklarında barındırmaktadır. Veysel Karânî Hazretleri, İsmail Fakirullah Hazretleri, İbrahim Hakkı Hazretleri ve Sultan Memduh Hazretleri bu değerlerimizin önde gelen mimarlarıdır. Bu büyük isimler, Siirt'in tabii güzelliğine, manevî güzellikler katmaktadırlar.Bu önemli şahsiyetler, aynı zamanda kültürümüzün zenginleşmesine de büyük katkı sağlamış, bilime, sanata ve edebiyata önemli eserler kazandırmışlardır." dedi

Valilik olarak Siirt'in bu zengin kültürünü ortaya çıkartmak ve bunları bilimsel dökümanlar haline getirerek, kültür ve edebiyat hayatımıza kazandırmak amacıyla, bir dizi çalışmalar yapıldığını belirten Vali Musa Çolak, "İnanç ve kültür turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Siirt ilimizi, daha geniş kitlelere tanıtmak amacıyla, kültür ve sanat çalışmalarına da ağırlık vermiş bulunuyoruz.

Özellikle son iki yıldır düzenlediğimiz uluslararası sempozyumlar, verilen konferanslar, edebiyatımıza kazandırılan eserler ve gerçekleştirilen diğer kültürel etkinlikler, Siirt'in tanıtımına büyük bir katkı yapmış ve yerli turistlerin ilgisini çekmiştir. Program kapsamında düzenlediğimiz Veysel Karani Paneline birbirinden değerli akademisyenler katılıyor. İki gün boyunca Veysel Karaniyi konuşmak ve onu daha yakından tanımak; sanırım bizlere birer feyz kaynağı olacaktır.

Dolayısıyla Anne Sevgisinin Sembolü Veysel Karaninin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkarıp, gelecek nesillere aktaracak olan bu Panelin, çok faydalı geçeceğine yürekten inanıyorum. Panel davetimizi kabul ederek, araştırma ve düşünceleriyle, Veysel Karaniyi daha yakından tanımamızı sağlayacak olan, değerli akademizyenlerimize, organizasyona ev sahipliği yapan Baykan Kaymakamlığına, Ziyaret Belde Belediye Başkanımıza, Gap Bölge kalkınma idaresi Başkanllığına, Vakıflar Genel Müdürlüğüne, Siirt Ticaret ve sanayi Odası başkanlığına, Murat Market ve Hekimoğlu Gıda' ya ve emeği geçen herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Panel'e oturum başkanlığını yürüten,İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Davut Okçu ise," bu tür etkinliklerin, İlimizin sahip olduğu kültürel değerleri ortaya çıkardığını, Veysel Karani hazretlerini daha iyi tanıma ve bölgenin inaç ve kültürel zenginliğini, gelecek nesillere aktarılma imkanını sağlayacağını,"söyledi.

Panelde; Doç.Dr.Nurettin Turgay, peygamber sevgisini, Yrd.Doç. Dr. Abdülnasır Yiner, o dönemde kadının statüsünü, Yrd.Doç. Cevdet Epçaçan Veysel karani ve anne sevgisi kavramını anlatırken, Yrd.Doç.Dr Şerif Demir ise, "Veysel Karaninin hayatını anlatarak, yaşamından çeşitli örnekler verdi

.Yemen de deve çobanlığı yaşarak geçimini sağlayan yaşlı yatalak ve ama olan annesine de bakmak zorunda olan Veysel Karani Peygamber Efendimize karşı büyük bir sevgi duymaktadır.Bin bir güçlükle annesinden izin alarak Medine'ye gelir.Ancak Peygamber Efendimiz evde olmadığı için annesine verdiği söz gereği beklemeden başka yere uğramadan tekrar Yemene döner.

Peygamber Efendimiz daha sonra hırkasının kendisine bırakılmasını vasiyet eder.Bu hırka Peygamber Efendimizin vefatından sonra Hz. Ömer ve Hz. Ali tarafından Veysel Karani' ye teslim edilir.Sıffın savaşında şehit düşen Veysel Karani'ye Bitlis Şam ve Yemen illerindeki üç kabile sahip çıkar .Ancak Hz. Ali üç kabileden birer tabutu cesedin bulunduğu yere bırakmalarını ve ertesi gün oradan almalarını ister.Üç kabilede ertesi gün tabutlarında Veysel Karani'yi görürler.

Bu nedenle Baykan, Şam ve Yemende türbeleri bulunmaktadır.Bu gün Veysel Karani Hz nin maddi cesedine veya kemiklerine sahip olmanın ötesinde, onun manevi mirasına sahip çıkmak ona sahip çıkmak demektir." dedi.

Daha sonra Vali Musa Çolak, Panalistlere ve Anma etkinliklerine destek veren Kuruluşlara Plaket verdi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close