Haberler

Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni

Vergi Rekortmenleri Ödül Töreni
Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karaküçük, sanayici ve iş adamlarımızın Kahramanmaraş'ın gururu oldular.

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO), Sanayici ve İşadamları Derneği (KASİAD) ve Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen vergi rekortmenleri ödül töreni RAMADA Otelde yapıldı. Vergi rekortmenleri ödüllerini törene katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in elinden aldılar. Onuruna verilen kahvaltının ardından, yılın rekortmen işadamlarının plaketlerini takdim eden Bakan Şimşek, sanayicilere ülkenin vergi tablosu hakkında bilgiler verdi.

Toplantı da konuşma yapan Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kemal Karaküçük, Günümüzde ülkelerin ekonomik gelişimini sağlayan başlıca unsurların reel sektör olduğuna dikkat çekerek "Reel sektörün ortaya koyduğu performans ülkenin dünya ligindeki sırasını belirlemektedir. Sosyal kalkınma ise devletler aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Her devlet kendi halkının haklarını gözetmek, adaleti sağlamak ve sosyal imkanları eşit şekilde sunmakla görevlidir. Reel sektörün ekonomik performansı ile devletin sosyal atılımları temelde aynı unsura dayalıdır. Reel sektörün ekonomik performansının yükselmesi devletin aldığı kararlara ve sağladığı imkanlara bağlıdır. Devletin bu imkanları sağlaması için de reel sektörün büyümesi ve bunun bir neticesi olarak da vergi verebilmesi gerekir. Sayın bakanım, değerli konuklar, hiç şüphe yok ki, Türkiye'nin sosyoekonomik gelişimi de bu iki kesimin kamu ve özel kesimin kusursuz koordinasyonuna dayalıdır. Reel sektör olarak bizler üretmek ve istihdam sağlamak zorundayız. Ancak bununla beraber vergi ödeyerek kalkınmaya da öncülük etmek durumundayız"dedi.

Başkan Karaküçük, konuşmasının devamında "Kahramanmaraş bu anlamda örnek şehirlerden birisidir ve devlet imkanlarını ekonomik performansa dönüştürmek konusunda önemli başarılara imza atmıştır. Son 5 yılda yaptığı 3,5 milyar dolarlık yatırım, 2 milyar dolar dış ticaret hacmi, 110 binden fazla istihdam ve 1,3 milyar TL vergi gelirleri, sanayi enerji tüketimindeki 81 il içerisinde 9. sırada bulunması, tekstil, metal, gıda ve enerji sektörlerinde ihtisaslaşması ve son on yılda yüzde 400 büyümesi ile Türkiye'nin ekonomik kalkınmasına ciddi katkıları bulunan model bir Anadolu şehridir. Türkiye ekonomik kalkınmasını gerçekleştirmek zorundadır. Ülkemizin bulunduğu jeopolitik konum bizleri daha çok çalışmaya ve üretmeye mecbur kılmaktadır. Ülkemizin üstünde oynanan oyunların, terörün, işsizliğin, yoksulluğun yegane çözümü ekonomik kalkınmadır. Türkiye bunu başarmak ve diğer ülkelere göre daha fazla performans sergilemek zorundadır. Türkiye'nin 2023 vizyonu hedeflerine ulaşması ve dünyada söz sahibi olabilmesi buna bağlıdır. Vergi devletin kamu hizmetlerini yerine getirmesi için gerekli en önemli araçtır. Devletin kamu hizmetleri sunma konusunda gelir elde etmek amacıyla hizmet ve mal üretiminde bulunduğu dönemler artık geride kalmıştır. Dolayısıyla kamu hizmetlerinin kaliteli biçimde devam edebilmesi için vergi gelirlerinin de sağlıklı bir şekilde akışı gerekmektedir. Mal ve hizmet üretimini üstlenen reel sektörün vergileri bu itibarla çok önemlidir. Ancak, devlet ne kadar çok vergi talebinde bulunursa vergiden kaçınma oranı da o ölçüde artacaktır. Vergi reformunun gerçekleştirilerek verginin tabana yayılması ve milletimiz nezdinde 'korku' düşüncesini uyandırmaması için makul düzeylerde olması gerekir.

on dönemde, Hükümetimizin gündeminde yer alan ve iş dünyasını ve Türkiye ekonomisini çok yakından ilgilendiren çek yasası, toplu iş ilişkileri yasası ve Türk Ticaret Kanunu ile ortaya çıkacak olumsuz tablo iş dünyamızı tedirgin etmekte ve yatırımların önünde yeni bir engel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konularda hem tedirginliğin ortadan kaldırılması hem de sağlıklı bir piyasa yapısı ve işçi-işveren ilişkisi oluşturulması çok önemlidir. Türk özel sektörünün performansı ile ortaya konan büyümenin sürdürülmesi elzemdir. Bunun önündeki her engel reel sektörü yıpratacak ve büyümede istenen seviyenin yakalanmasına engel teşkil edecektir. Bu itibarla, konuların yeniden değerlendirilmesi çok yararlı olacaktır. Sayın bakanım, değerli konuklar, bugün çok yatırım yapmak, çok vergi vermek onuruna haiz olan ve Kahramanmaraş'ın gurur tablosunu oluşturan, ülkemiz ekonomisine katkı sağlayarak Türkiye vizyonuna etki eden sanayici ve işadamlarımıza ülkemiz, şehrimiz ve temsil ettiğim iş dünyası adına şükranlarımı sunuyorum"diye konuştu.

Türkiye'de vatandaşlarda vergilerin yüksek olduğu yönünde bir algı bulunduğunu dile getiren Bakan Şimşek ise "Bu algıyı besleyen birkaç tane de doğru gözlem var. Ama gerçekten bu doğru mu yanlış mı? Beraber bakmakta fayda var. 'Türkiye'de vergi yükü ne kadar yüksek?' diye sorduğunuz zaman toplanan bütün vergi gelirini milli gelire bölerek başka ülkelerle karşılaştırabilirsiniz. Yani, 'Şu kadar milyar lira vergi topluyoruz' dersek anlamlı değil. Çünkü ülkelerin ekonomik büyüklükleri birbirinden farklı. Amerika 15 trilyon dolarlık bir ekonomi, biz 770 milyar dolarlık bir ekonomiyiz. O nedenle milli gelire böldüğümüz zaman normalleştiriyoruz, standardize hale getiriyoruz. Ondan sonra karşılaştırılabilir hale geliyor.

Şimdi 2010 yılında OECD'de 34 tane ülke var. Bu ülkelerden kimisi gelişmiş, kimisi gelişmekte olan ülkeler. Ortalama vergi yükü yüzde 34 civarı, Türkiye'de vergi yükü yüzde 26. Yani vergi yükü en düşük 6. ülke konumundayız. Dolayısıyla adlandırıldığı gibi aslında Türkiye'de vergi yükü o kadar yüksek değil" diye konuştu.

Bu konudaki sorunun doğrudan vergi yükünün düşük olması nedeniyle ortaya çıktığını vurgulayan Şimşek, "Burada sorun şu, kurumlar vergisi ve gelir vergisinin toplamının gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 6 civarında. Dolayısıyla bizim önümüzdeki döneme ilişkin en önemli hedefimiz; vergi tabanını genişletmek, vergiyi tabana yaymak, vergi oranlarını artırmadan vergi gelirlerini artırmak, daha fazla kişiden daha makul düzeyde vergi toplamak. Dolayısıyla ileriye ilişkin önemli bir gözlemimiz bu" şeklinde

konuştu.

Programın son bölümünde Bakan Şimşek vergi rekortmeni olan Hanefi Öksüz, Kadir Kurtul, Atilla Kambur ve Halil İbrahim Gümüşer'in de aralarında bulunduğu çok sayıda işadamına plaket takdim etti. Öte yandan ziyaret anısına KTB Başkanı Ahmet Duran Balsuyu, KASİAD Başkanı Şirikçi ve KMTSO Başkanı Karaküçük tarafından Bakan Şimşek'e çeşitli hediyeler takdim edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close