Haberler

Van, Sağlık Turizminde Gelişiyor

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Akademik kadrosu, son teknoloji cihazlarıyla Van'ın yanı sıra bölge illerinden gelen hastalara hizmet veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi, başta Irak olmak üzere, komşu ülkelerdeki vatandaşların da tercih ettiği sağlık kuruluşlarından birisi oldu.

NECAT HAZAR - Akademik kadrosu, son teknoloji cihazlarıyla Van'ın yanı sıra bölge illerinden gelen hastalara hizmet veren Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi, başta Irak olmak üzere, komşu ülkelerdeki vatandaşların da tercih ettiği sağlık kuruluşlarından birisi oldu.

Başarılı tedavi yöntemleri ve tanıtım çalışmalarıyla Irak, İran ve Azerbaycan gibi ülkelerden gelen hastalara da hizmet veren merkez, Van'ın sağlık turizminde gelişmesine katkı sağlıyor.

Ülkelerinden gelerek Van'da şifa arayan hastalara yardımcı olmak amacıyla merkez bünyesinde oluşturulan "Sağlık Turizmi Birimi", yabancı hastaları karşılayarak, işlemlerini hızlandırıp kısa sürede sonuca ulaştırıyor ve memnuniyeti üst seviyelere çıkarıyor.

Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, AA muhabirine, 730 yatak kapasiteli hastanenin bölgede 3 milyon insana hizmet verdiğini belirterek, altyapı ve akademik kadrosu güçlü olan hastanede, sağlık turizmiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

"Suriye'de olaylar bittikten sonra oraya da açılacağız"

Battal, 4 yıllık bir çalışma sonucu iyi bir noktaya geldiklerini ifade ederek, "Özellikle Irak'ta ciddi bir sağlık tesisi ve altyapı sorunu var. Sağlık turizminde öncelikli hedefimiz Irak oldu. Suriye'de olaylar bittikten sonra oraya da açılacağız. Çalışmalarımız ürünlerini vermeye başladı. Geçtiğimiz günlerde 2,5 yaşındaki bir çocuğa biyonik kulak takıldı. Ayda yaklaşık 500 civarında hasta geliyor." dedi.

Peyami Battal, "Irak'ta sağlık turizmine ilişkin çalışma yapmak adına bir ekip kurduk. Irak'ı çok iyi bilen, onların dilini konuşabilen bir ekip, Kuzey Irak ve merkezi hükümetin bulunduğu bölgelerde çalışma yürütecek. Resmi işlemlerin yapılmasıyla Irak'ta üniversitemizin bir şubesini açma çalışması da yaptık. Orada hem sağlığa, hem de eğitime yönelik birimleri açmayı planlıyoruz. Bu gelişmeler iyi yönde devam ediyor." diye konuştu.

Irak'ın yanı sıra İran'daki çalışmaların da 7 yıldır devam ettiğini anlatan Battal, sağlıkla ilgili denkliğin kabul edilmesiyle İran'dan çok değişik alanlarda hasta kabul etmeye başlayacaklarının altını çizdi.

"Hasta sayımız sürekli artıyor"

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekimi Cengiz Demir de, Türkiye'nin ihraç edeceği sektörlerden bir tanesinin sağlık olduğuna dikkati çekti.

Sağlık alanında yapılan yatırımlarla vatandaşa en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını ifade eden Demir, şunları söyledi:

"Irak, İran, Azerbaycan ve Nahçıvan'dan gelen hastalar oluyordu. Bu hastalara cevap verecek ve ilgilenecek bir birime ihtiyaç vardı. Birimi kurduktan sonra yabancı hasta sayımız arttı. Hastaneye ilginin artmasının önemli sebeplerinden biri de, operasyonların olumlu sonuçlanması. İstanbul ve Ankara'da yapılan birçok işlem bizde de yapılıyor. Sağlık turizmi önemli bir konu. Hem döviz girdisi olarak hem ek gelir olarak hastane ve ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Modern sağlık tesislerimizi diğer ülke vatandaşlarına gösteriyoruz. Bu da sevindirici bir olaydır."

Günde 2-3 hasta alabildiklerini ancak bu sayının zaman geçtikçe arttığını ifade eden Demir, insanların sıkıntı yaşamaması için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun belirlediği fiyatları ülkelere gönderdiklerini bildirdi.

Duhok'tan tedavi için geldi

Irak'ın kuzeyindeki Duhok kentinde başına saçma isabet eden ağabeyi Mahdı Zübair Jıbraeel'in tedavisi için YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ni tercih eden Şoreş Zübair Jıbraeel, Hakkarili bir akrabalarının tavsiyesi üzerine Van'a geldiklerini ve sunulan sağlık hizmetinden çok memnun kaldıklarını söyledi.

Doktorların kendileriyle yakından ilgilendiğini dile getiren Jıbraeel, "Buradaki doktorlar çok iyi. Aynı şekilde hastanedeki cihazlar da çok gelişmiş. Duhok'ta bu cihaz bulunmadığı için Türkiye'ye geldik. Doktorların yanı sıra hastane personeli de bize karşı çok iyi. Kendilerine teşekkür ederiz." diye konuştu.

Sağlık Turizmi Birimi yetkilisi İmren Taş ise birimin, yurt dışından gelen hastalara yardımcı olmak amacıyla kurulduğunu, en iyi hizmeti sunarak ziyaretçilerin hastaneden memnun ayrılmalarını sağlamaya çalıştıklarını belirtti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close