Haberler

Usta yönetmen Halit Refiğ kabri başında anıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk sinemasının geniş kitlelere yayılmasını sağlayan ve birçok unutulmaz filme imza atan 2009 yılında kaybettiğimiz usta yönetmen Halit Refiğ anıldı.

Ömrünü ülkesine ve Türk sinemasının gelişmesine adayan duayen yönetmen Halit Refiğ vefatının 7. yıl dönümünde kabri başında dostları tarafından dualarla yâd edildi.

Anma programında merhum yönetmen için Kur'an-ı Kerim okundu. Zincirlikuyu Mezarlığı'nda düzenlenen törene eşi Gülper Refiğ, İBB Kültürel Etkinlikler Müdürü Şevket Demirkaya, Türk sinemasının önemli yönetmenlerinden Ertem Göreç, gazeteci-yazar Ali Saydam ve eşi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi Müdürü Prof. Asiye Korkmaz, "Hanım" ve "Karılar Koğuşu" adlı filmlerin görüntü yönetmeni Çetin Tunca, Halit Refiğ'in öğrencilerinden Serdar Ülkü Pehlivanoğlu ile aile yakınları ve sevenleri katıldı.

Görüşleri ve çalışmalarıyla "Ulusal Sinema" akımının öncülüğünü yapan ve Türk sinemasının halktan kopmadan kendi kimliği ve gerçeğiyle özgün yerini oluşturması konusunda önemli düşünceler ortaya koyan Refiğ'i anma programı sevenlerinin mezarına çiçek bırakması ile son buldu.

Türk Sineması'nın duayen ismi Halit Refiğ

Türk Sineması'nın değerli yönetmenlerinden biri olan Halit Refiğ, 1934 yılında İzmir'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Şişli Terakki Lisesi'nde tamamlayan Refiğ, Robert Koleji Mühendislik Bölümü'nde eğitimine devam etti. Askerliğini yedek subay olarak Kore'de yapan yönetmen bu sırada amatör olarak 8 mm filmler çekti. 1956'da Nijat Özön ile birlikte yayınladıkları "Sinema", "Kim" isimli dergilerde; "Yeni Sabah" ve "Akşam" gazetelerinde sinema eleştirileri yazdı. İlk sinema çalışmasına 1958 yılında Atıf Yılmaz'ın "Yaşamak Hakkımdır" isimli filminde asistanlık yaparak başladı. Farklı ve incelikli hikâyeleri ustalıkla anlatan sinema kuramcısı Halit Refiğ, 1960'ta ilk filmi olan "Yasak Aşk"ı çekti. 1964 yılında "Gurbet Kuşları", 1990 yılında ise "Karılar Koğuşu" filmi ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Film" ödüllerini aldı. 70'li yıllarda televizyon filmlerine yöneldi. 1974'de Türkiye'de ilk defa İDGSA Film Arşivi tarafından başlatılan eğitim çalışmalarına katıldı. 1975'den itibaren İDGSA Sinema-TV Enstitüsü'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıl TRT Kurumu adına çektiği "Aşk-ı Memnu" ile TV dizilerine öncü oldu ve dikkatleri üzerine çekti. TRT'de danışman kurulunda görev aldı. TRT Kurumu adına 1981 yılında gerçekleştirdiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından uyarladığı "Yorgun Savaşçı" filmi, 1993'te televizyonlarda gösterildi. Olgunluk döneminde daha çok düşünsel yanı ağır basan ürünler veren yönetmen; "Teyzem", "Hanım", "İki Yabancı" ve "Köpekler Adası" gibi filmleriyle yurt içinde ve dışında birçok ödül kazandı. Hayatı ve filmleri kitaplara konu olan Halit Refiğ, düşünceleri ve makaleleriyle sinemaya gönül verenlere yol göstermeye devam edecek.


Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close