Haberler

ÜNLÜ & Co'nun Girişimcilik Öyküsü İlham Veriyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü akademisyeni Gözem Güçeri Uçar ve İTÜ İşletme Fakültesi öğretim görevlisi Oğuzhan Aygören, Mahmut L. Ünlü'yü ve şirketi ÜNLÜ & Co'yu ele aldılar.

Yaklaşık altı ay süren çalışma, Mahmut L. Ünlü ile birebir yapılan görüşmeler ve araştırma sürecinin ardından hazırlandı. Case study, 2014 güz döneminden itibaren Boğaziçi Üniversitesi ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme fakültelerinde girişimcilik ve strateji derslerinde okutulacak.

Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi'nin anlaşmalı olduğu University of Virginia Darden School of Business ile vaka çalışmaları konusunda lider olan Harvard Üniversitesi'nin vaka havuzlarına girmesi sağlanarak uluslararası önde gelen okullardaki öğrencilerin erişimine sunulması planlanıyor.

Girişimciliğe hevesli olan ancak yeterli cesareti bulamayan öğrencilere örnek olacak nitelikteki vaka incelemesi, Mahmut L. Ünlü'nün bu kararı nasıl aldığı, hangi yollardan geçtiği, ne gibi zorluklarla karşılaştığı ve sonrasında elde ettiği sonuçların neler olduğunu adım adım açıklıyor. Bankacılık gibi zor bir alanda girişimciliğe karar veren ve dünya devleri ile yarışarak bugün 300'e yakın çalışanı ile alanında lider bir şirket kurmayı başaran Ünlü'nün şirketini 30.000 USD sermaye ile kurduktan sonra bugün 87,5 milyon TL konsolide gelir elde eden, kurumsal finansman danışmanlığından, borç finansmanına, kurumsal hisse senedi satışlarından varlık yönetimine farklı finansman çözümlerinde alanında lider olan bir kuruluş haline getirmesi ve deneyimleri öğrenciler için oldukça önemli dersler içeriyor.

Dönemsel olarak yurtiçi ve yurtdışında farklı üniversitelerde okutulacak olan inceleme, ilk olarak NYU Stern Business School'da MBA öğrencileri tarafından Mayıs 2014'te ele alındı ve Mahmut L. Ünlü'nün de katılımıyla başarıyla tamamlandı. Vaka incelemesi mevcutta süregelmekte olan uluslararası bir program kapsamında ESSEC Üniversitesi MBA öğrencileri tarafından da ele alınıyor. Öğrenciler derslerde, "Mahmut L. Ünlü'nün yerinde olsaydınız başarılı olmak için ne yapardınız?" sorusuna yanıt arıyor. Derslerin Mahmut L. Ünlü'nün katılımıyla gerçekleşecek olan son bölümündeyse öğrenciler kendisine sorularını yöneltebiliyorlar.

Mahmut L. Ünlü'yü ve şirketi ÜNLÜ & Co'yu inceleyerek vaka çalışmasına (case study) dönüştüren Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü ve İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim görevlileri Oğuzhan Aygören ve Gözem Güçeri Uçar'ın hazırladıkları 24 sayfalık inceleme şöyle başlıyor:

"Mayıs 2006 yılında bir sabah, Dundas Ünlü'nün 39 yaşındaki genç CEO'su Maslak'taki ofisine dönerken, şirketi için çok önemli bir karar almak üzereydi. Güney Afrika'lı Standard Bank'ın üst düzey yöneticilerinden biri ile yaptığı kahvaltının ardından 10 yıl önce kurduğu ve büyük emeklerle bu güne getirdiği şirketine ortak olmak isteyen bu adamın teklifini kabul etmeli miydi? 1990'lardan bu yana Türkiye'yi yabancı yatırımcılara tanıtmak ve ülkeye yapılacak doğrudan ve dolaylı yatırımlara aracılık etmeye kendini adamış Mahmut L. Ünlü, bağımsız bir danışmanlık firması olarak kurduğu şirketi Dundas Ünlü'yü 10 yıl içerisinde Türkiye'nin lider satın alma ve birleşme şirketi konumuna getirmişti. Şimdi ise daha da büyütmek için bir yol ayrımı ile karşı karşıyaydı."

Amerika'da yüksek lisans eğitimindeyken Türkiye'nin ilk yatırım bankasını kurma fikrini aklına koyan Ünlü, "Bir girişimci olacağım çocukluğumdan beri açıktı. Her zaman yeni şeyler oluşturmak isterdim. Ancak bankacılığı da çok seviyordum. Ben de neden olmasın, sıfırdan bir banka da kurabilirim diyerek yola koyuldum" diyor.

Vaka incelemesinde şirketin kuruluş sürecinin yanı sıra dönemin Türkiyesi'nin ekonomik durumu ve gelişimi, Mahmut L. Ünlü'nün yönetimsel kararları, bu kararların çalışanlar tarafından nasıl algılandığı gibi öğrencilerin yanı sıra sektör profesyonelleri ve şirket yöneticilerinin de ilgisini çekecek bölümler bulunuyor. Mahmut L. Ünlü, kendi yönetim anlayışını şöyle özetliyor: "İnsanlar çoğunlukla benim fevri kararlar aldığımı söylerler. Ancak bunun böyle görünmesinin sebebi benim her türlü senaryoya karşı alternatif kararlar üretmem ve fırsat ortaya çıktığı zaman önceden düşünülmüş bu kararları kolayca uygulayabilmemdir. Kararlarım detayları ile değerlendirilmiş, hesaplanmış ve analiz edilmiş düşüncelerin hızla sonuca dönüştürülmesi sonucu alınmıştır. Her zaman B,C,D planlarım vardır ama bunları herkesle paylaşmam. Yeri ve zamanı gelince 'yapalım' derim".

Mahmut L. Ünlü ile kuruluş aşamasından beri birlikte çalışan çalışma arkadaşlarının gözünden yönetim anlayışı ise şöyle: "Mahmut vizyoner ve hedef odaklı bir liderdir. Aynı zamanda gerçekçi ve oldukça hırslıdır. Bize her zaman mantıklı bir yolunu bulduğumuz sürece yapılmayanı yapmayı öğütler."

Mahmut Ünlü'nün gençlik yıllarından beri onunla birlikte olan grubun tahsili gecikmiş alacaklar biriminin genel müdürü Selçuk Tuncalı ise kendisi ile ilgili ilginç bir noktayı şöyle anlatıyor: "Mahmut lisede iken uzun mesafe maraton koşardı. Kendisine neden bunu tercih ettiğini sorduğumda bana 'kısa mesafe koşucuları çok hızlı çıkış yapar ama çabuk yorulurlar, uzun mesafe koşmak ise her zaman disiplin ve çok çalışma gerektirir' demişti. Bu da sanıyorum başarısının altında yatan sırrı açıklıyor".

Vaka çalışmasını gerçekleştiren öğretim görevlilerinden biri olan Yardımcı Doçent Doktor Oğuzhan Aygören çalışmalar süresince Mahmut Bey'le oldukça öğretici bir süreç yaşadıklarını belirtirken vaka hakkında şöyle konuştu:

"Bir fikrin hayata geçmesi sürecinde dört ana bileşen var. Bunlar fikrin kendisi, iş modelinin uygulamaya geçişi, girişimcinin kişisel özellikleri, ve diğer ortam şartları. Mahmut Bey'in hikayesinde tüm bu faktörler için çok güzel örnekler mevcut. Kendi işini kurmak isteyen öğrencilerden kurumsal hayatta yönetici pozisyonuna gelmiş bir çok bireye kadar geniş bir kesim bu çalışmadan kendi iş yaşamında uygulayabileceği pratikler çıkarabilir. Bu sebeple Mahmut Bey'in kişisel tecrübesini derslerde vaka çalışması olarak paylaşmanın oldukça öğretici ve değerli olduğunu düşünüyorum."

Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü akademisyenlerinden Gözem Güçeri Uçar ise çalışma hakkındaki görüşlerini şöyle dile getirdi: "Mahmut Ünlü ve ÜNLÜ & Co'nun hikayesi, İşletme kariyerinin farklı aşamalarında olan öğrenci ve yöneticiler için oldukça ilham verici. İnsanın kendine net hedefler koyup, o hedefler doğrultusunda planlı, kararlı ama aynı zamanda esnek bir strateji ile ilerlediği takdirde başarıya ulaşabileceğinin mükemmel bir örneği. Bizim de bu doğrultuda hedefimiz, bu özel hikayeyi seçkin üniversitelerde mümkün olduğunca çok öğrenciyle buluşturarak hem Türkiye'de, hem de dünyada yeni başarı öykülerinin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak."

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close