Üniversite Öğrencisi, Suriyeli Tambi'nin Belgeselini Yaptı
İzmir'in Bornova İlçesi'ndeki Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde eğitim gören son sınıf öğrencisi 24 yaşındaki Ahmet Sunal, Suriye'deki savaştan ailesiyle kaçan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Türk vatandaşlığına geçen genç piyanist Tambi Asaad Cimuk'un belgeselini çekti.
İzmir'in Bornova İlçesi'ndeki Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde eğitim gören son sınıf öğrencisi 24 yaşındaki Ahmet Sunal, Suriye'deki savaştan ailesiyle kaçan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Türk vatandaşlığına geçen genç piyanist Tambi Asaad Cimuk'un belgeselini çekti. Belgeselinin adını, farklı notaların ses uyumu anlamına gelen 'Armoni' olarak belirleyen Sunal, Tambi'nin dünya barışına katkı sağlamak için piyano çaldığını, kendisinin de barışa destek olmak amacıyla böyle bir projeye imza attığını dile getirdi.
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Ahmet Sunal, bir süre önce ailesiyle Suriye'deki savaştan kaçıp Türkiye'ye gelen, müzik otoriteleri tarafından da geleceğin piyano dehası olarak gösterilen Tambi Asaad Cimuk'un yaşadıklarından etkilenip bir belgesel projesi hazırladı. Bölümünün de desteğini alan Sunal, Cimuk ile bağlantı kurup bir belgesel film çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzaladığı kararnameyle Türk vatandaşlığına geçen ve Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen Uluslararası 6. Şavsinskiy Müzik Yarışması'nda Türkiye'yi temsil eden genç piyanist Tambi Asaad Cimuk'un yalnızca barış istediğini belirten Sunal, belgeseli hakkında bilgi verdi.
BELGESELE ANLAMLI İSİM
Savaşan toplumlarda uyum eksikliği olduğuna değinen Ahmet Sunal, "Belgeselimin adı Armoni. Farklı notaların ses uyumudur armoni. Tambi'nin hayatı bana çok ilginç geldi. Savaş olan bir ülkeden ailesiyle Türkiye'ye göç ediyor, burada geçen yıl müzisyenler tarafından keşfedilip müzik otoriteleri tarafından da geleceğin piyano dehası olarak adlandırılıyor. Projenin adını Armoni koymamdaki amaç; Tambi'nin her dokunduğu tuşu ya da eseri fazla değil 10 saniye dinlediğinizde kendinizi huzurlu hissediyorsunuz. Savaş olan toplumlarda bir uyum eksikliği var. Bu uyum eksikliği de insanların kendilerine yabancılaştığından dolayı olduğunu düşünüyorum ve Tambi'nin dokunduğu her tuş aslında toplumu birleştiriyor. Onun da istediği zaten piyanosuyla dünyaya, ülkesine barış getirmek. Her gün çocuklar ölüyor savaşlarda. Bu savaşlar gerçekten çok kötü etkiliyor insanları" dedi.
NEDEN 'JE SUIS EMFO' DEMİYORUZ
Paris'te yaşanan katliam nedeniyle terörü lanetlediğini sözlerine ekleyen Sunal, "Hepimiz terörü şiddetle lanetliyoruz, Fransa'da 12 insan hayatını kaybetti. Şöyle bir durum da var, Ortadoğu'da her gün insanlar, çocuklar ölüyor. Çocuklar anne ve babasız kalıyor. Hepimiz 'Je suis Charlie' dedik, 'Je suis emfo' yani 'Ben çocuk' da desek olmaz mı? Orada o kadar çocuk ölüyor, ellerine silah almaları için zorlanıyorlar. Tambi gibi binlerce çocuk var, kendini müzikle ifade etmek isteyen. Kısa süre piyano dinlediğinizde müthiş huzurlu oluyorsunuz. Bu huzur insanın içinde var. Huzur varsa neden savaş var. Çocuklara destek olmak için, savaşta mağdur olan çocuklar için bu projeyi yapmak istedim, bundan sonra da benzer projeler yapacağım. Belgesel çekmek istediğimi söylediğim de Tambi de zaten piyanosuyla barışa hizmet itmek istediğini dile getirdi. Barış dolu bir dünyada piyano çalmak istiyor. Bu dünyaya yaşamak için geldik, içimizdeki güzelliği yansıtabiliriz diye düşünüyorum. Tambi de bunu piyanosuyla yansıtmıştır" diye konuştu.
SAVAŞTA KAZANAN OLMAZ
Belgeselde duygularına yer verilen Tambi Asaad Cimuk, "Savaşta kazanan olmaz. Umarım savaş çok yakında bitecek ve orada barış kazanacak. İnşallah insanlar rahat olur, ben de şimdi değil ama olaylar bittikten sonra Suriye'deki akrabalarımı, arkadaşlarımı görmek istiyorum. Pozitif olarak düşünmeliyiz. Dünyanın barışı için güzel ve mutlu bir şekilde piyano çalmak istiyorum. İnşallah dünyada hiç savaş olmaz. Hiçbir savaş sonuna kadar sürmedi ve bütün savaşlar bitti. Bugünkü savaşlar da inşallah çok yakında bitecek. Suriye'de yaşananlar çok kötü. Orada çocuklar, kadınlar, insanlar ve onların sevdikleri hep bu savaş yüzünden ölüyor, zarar görüyor. Okullara gidilemiyor. Bu çocuk ve gençler için çok kötü. Ben herhangi bir taraf tutmuyorum" dedi. - İzmir