Umrek Yatırımcılara Doğru Bilgi Aktarılmasına Katkı Sağlayacak"
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde yapılan çalışmaların, yatırımcılara doğru bilgi aktarılması ve Türkiye'de maden sektörünün gelişmesi açısından büyük...
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Ulusal Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde yapılan çalışmaların, yatırımcılara doğru bilgi aktarılması ve Türkiye'de maden sektörünün gelişmesi açısından büyük katkıları olacağına inandığını söyledi.
Taşkesenlioğlu, UMREK'in Uluslararası Maden Rezervleri Raporlama Standartları Komisyonu (CRIRSCO) üyeliği tanıtım toplantısında konuştu.
Maden kaynak ve rezervlerinin raporlanmasına yönelik oluşturulan CRIRSCO'ya Türkiye'nin üye olmasını önemli bir gelişme olduğunu belirten Taşkesenlioğlu, UMREK standartlarının uygulanmasının gelecek günlerde sektörde yoğun şekilde görüleceğini dile getirdi.
Taşkesenlioğlu, SPK olarak bu gelişmeleri yakından izleyeceklerini ve ihtiyaç duyulması halinde yeni adımlar atacaklarını bildirdi.
Türkiye ekonomisinin 2017 yılında gayet olumlu bir performans gösterdiğini ve yüzde 7,4 büyüme oranıyla OECD ülkeleri içinde İrlanda'dan sonra en hızlı büyüyen ikinci ülke olduğunu hatırlatan Taşkesenlioğlu, ekonomik faaliyetlerde kaydedilen bu ilerlemelere rağmen madencilik sektörünün payının yıllardır yüzde 1 seviyelerinde seyrettiğini aktardı.
Taşkesenlioğlu, şunları kaydetti:
"Madencilik sektörü büyük sabit sermaye yatırımları gerektiren bir sektör olmasının yanı sıra günümüzün piyasa şartlarında rekabet gücünü artırabilmek için teknolojik açıdan da sürekli iyileştirmeye ihtiyaç duyan bir alandır. Yapısı gereği orta ve uzun vadeli yatırımlara ihtiyaç duyulan madencilik sektöründe finansman yetersizliği en önemli sorunlardan birisidir. Bugün ülkemizde bu sektörün ihtiyacını karşılayacak orta ve uzun vadeli finansman kaynakları kısıtlıdır. Ülkemizde söz konusu finansmanı sağlayabilecek kamu ve özel bankalar ile Dünya Bankası'na bağlı kredi mekanizmaları bulunmakla birlikte bu alandaki başvuru sürecinin uzun sürmesinden dolayı firmaların finansman problemlerinin çözülmesinde alternatif finans kaynaklarının önemi artmaktadır."
"Kaynak ve rezerv güvenilirliğinin olması vazgeçilmez bir gereksinim"
SPK Başkanı Taşkesenlioğlu, finans sisteminde fon transferlerinin, piyasa katılımcılarının fon arz veya talebinin, yatırım veya finansman kararlarının dayanağını oluşturan faktörlerle ilgili olarak doğru bilgilendirilmesine bağlı olduğunu belirtti.
Sermaye piyasalarında kamuyu aydınlatma ilkesinin esas olduğuna işaret eden Taşkesenlioğlu, yatırımcı kararlarına dayanak olan bilgilerin finansal raporlar ve özel durum açıklamalarıyla yatırımcılara sunulmasının önemli olduğunu vurguladı.
Bu kapsamda SPK'nın, yatırımcıların bilgilendirilmesine yönelik düzenlemeler yapmasının yanı sıra borsa şirketlerinin kurumsallaşması ve gerekli standartları kullanmaları için yönlendirilmeleri yoluyla şeffaf ve nitelikli piyasa koşullarını oluşturmaya dönük çalıştığını anlatan Taşkesenlioğlu, "Sermaye piyasalarında kamuoyunun aydınlatılmasıyla ilgili olarak maden proje ve maden şirketlerine ilişkin bilgilerin ihtiyaca uygunluğu ve güvenilirliğinin artırılması kapsamında UMREK'in uluslararası standartlarla uyumlu standartlarının yürürlüğe girmesi önemli bir adım olmuştur." dedi.
Taşkesenlioğlu, madencilikteki büyük risk ile birlikte yatırım tutarının da yüksek olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Bu riskin azaltılması, aramaların her aşamasında ve aramalardan sonra yapılacak bilimsel ve teknolojik çalışmalara bağlıdır. Halka açık şirketlerin maden kaynak ve rezervlerine ilişkin bu uygulamaları, ülkemiz madencilik sektörü için UMREK'in gerektiğini açıkça göstermektedir. Maden ve enerji sektörüne ilişkin arama sonuçlarının kreditöre sunulması, yatırımcıya duyurulması, kaynak ve rezerv güvenilirliğinin olması vazgeçilmez bir gereksinimdir. UMREK standartlarıyla birlikte, ülkemizde maden ve enerji şirketlerinin ve maden projelerine ilişkin maden arama sonuçları ile kaynak ve rezervleri UMREK standartları kapsamında UMREK tarafından yetkilendirilmiş kişiler tarafından düzenlenecek ve raporlanacaktır."
"Düşük maliyetle kaynak teminine olumlu katkısı olacak"
Taşkesenlioğlu, uluslararası standartlarla uyumlu UMREK standartlarının kamuoyu ve yatırımcılara hazırlanacak raporlar için minimum gereksinimleri içerdiğini ve maden arama sonuçlarının kaynak ve rezerv hesaplamaları için bir rehber niteliğinde olduğunu ifade etti.
SPK'nın düzenlemesiyle birlikte halka açık şirketlerin geçmişte yaptığı farklı uygulamaların tek bir merkeze yöneltildiğini kaydeden Taşkesenlioğlu, UMREK tarafından belirlenen standartlar çerçevesinde yapılan çalışmaların, yatırımcılara doğru bilgi aktarılması ve Türkiye'de maden sektörünün gelişmesi açısından büyük katkıları olacağına inandığını söyledi.
Maden kaynak ve rezervlerinin değerlerinin objektif ve doğru bir şekilde tespit edilmesinin, yatırımcılara sunulacak bilginin ihtiyaca uygunluğunu ve niteliğini artıracağını belirten Taşkesenlioğlu, "Bu durumun sermaye piyasaları vasıtasıyla finansman sağlamak isteyen maden şirketlerinin hem kaynaklara daha kolay erişimini hem de daha düşük maliyetle kaynak teminine olumlu katkı sağlayacağına inanıyorum."