Uluslararası Mağdur Hakları Sempozyumu
Adalet Bakanı Bozdağ: "Mağdur haklarına ilişkin kanun tasarı taslağı çalışmaları son noktaya geldi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, mağdur haklarına ilişkin kanun tasarı taslağının son noktaya geldiğini belirterek, düzenlemenin kısa sürede yasalaşacağını umduğunu söyledi.
Uluslararası Mağdur Hakları Sempozyumu'na, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Erbil, Danıştay Başsavcısı Mevlüt Çetinkaya, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Başkanı Oya Eronat ile davetliler katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, sempozyumun, Türkiye'de mağdur haklarının tanıtılması, mağdurlar için yeni adımların atılması, yeni uygulamaların devreye sokulması adına büyük bir tecrübe paylaşımına fırsat vereceğini söyledi.
Bozdağ, sosyal hukuk devleti olmanın gereğinin, sadece şüpheli, sanıklar ve mahkumlar açısından değil, mağdurlar üzerinde de koruyucu, destekleyici, geliştirici adımların uygulanması ve mevzuata yansıtılması olduğunu anlattı.
Adalet Bakanı Bozdağ, şunları kaydetti:
"Yargılama sonucunda sanığın mahkum edilmiş olması, tek başına mağduru tatmin etmemektedir. Bunun yanı sıra mağdur, kendisine yöneltilen eylemin sonuçlarının mümkün olduğunca ortadan kaldırılmasını, zararının telafi edilmesini, psikolojisinin onarılmasını, manevi bakımdan da tatminini daha başkaca beklentileri söz konusudur. Bu da yapılması gereken bir durumdur.
Mağdur hakları, sadece bizim Anayasamızda veya Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerden kaynaklanan bir durum değil, aynı zamanda bizim medeniyet anlayışımızın ve kültürümüzün de özünde yer alan bir haktır. Mağdurların haklarını yasal güvenceye bağlamak, uygulamayı geliştirerek mağdurlara etkili destekler sağlamak hükümetimizin en önde gelen amaçları arasında bulunmaktadır."
-Mağdur hakları konusunda ilk adımlar 2005'te
Bozdağ, mağdur haklarında, ceza muhakemesi alanında ilk adımların 2005 yılında atıldığını, mağdurlara adli yardım yapılmasının yolunun açıldığını, bunun da tarihi bir adım olduğunu vurguladı. Bakan Bozdağ, "Hak denildiği zaman şüpheli, sanık ve mahkumun haklarının akla geldiği, insan hakları derneklerinin, uluslararası pek çok sözleşmenin AİHM'in dahi hak denildiğinde, şüpheli, sanık ve mahkumla ilgili konuları ele aldığı bir ortamda, bu konu unutulmaya terk edilmiş bir konu olarak yer alırken, Türkiye'de yapılan değişiklikle mağdurlara adli yardım yapılmasının önünün açılması, son derece önemli olmuştur" diye konuştu.
Mağdurlara dönük çalışmaların kapsamını genişletmenin görevleri olduğunu dile getiren Bozdağ, TBMM İnsan Hakları Komisyonunda alt komisyon tarafından hazırlanan mağdur haklarına ilişkin raporun önemine işaret etti. Raporun, Türkiye'nin eksiklerini göstermesi ve yol gösterici olması bakımından önemli olduğunu söyleyen Bozdağ, rapordan istifade ederek çalışma yürüttüklerini, raporun hayata geçirilmesi konusunda gereken adımların önümüzdeki günlerde atılacağını anlattı.
Bozdağ, mağdur haklarına ilişkin kanun tasarı taslağı çalışmalarının son noktaya geldiğini ifade ederek, sempozyumda ortaya çıkacak bilgiler çerçevesinde tasarı taslağının şekillenerek TBMM'ye sevk edileceğini söyledi. Bozdağ, TBMM Başkanının desteğiyle tasarının kısa sürede yasalaşacağını umduğunu dile getirdi.
Mağdur hakları alanındaki konuların takibi için Bakanlık bünyesinden Mağdur Hakları Daire Başkanlığı kurulduğunu hatırlatan Bozdağ, hükümet olarak şiddet, suç, uyuşturucu, alkol mağdurları ve terör saldırılarında hayatını kaybedenlerle ilgili yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
-Diyarbakır'da şehit edilen Hava Astsubay
Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır Bağlar ilçesinde şehit edilen, Hava Astsubay Üstçavuş Nejdet Aydoğdu'ya Allah'tan rahmet, ailesine, Türk milletine ve Türk Silahlı Kuvvetlerine başsağlığı diledi.
Maden faciasında hala kendilerine ulaşılamayan insanlar için de dua ettiğini söyleyen Bozdağ, "Devletimiz, hükümetimiz onlara ulaşmak için her türlü imkanla seferber olmuş durumdadır. Devlet bütün gücüyle ulaşmak için gayret içindedir. Umarız ki, sağ şekilde ulaşma imkanı bulunur ve onlar ailelerine kavuşur" diye konuştu.
- Ayhan Sefer Üstün'ün konuşması
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün de uluslararası alanda ve Türkiye'de mağdur haklarının giderek önem kazandığını söyledi.
Türkiye'de 2005 yılında yapılan ceza hukukundaki değişikliklerle mağdurun ceza muhakemesindeki rolünün güçlendirildiğini kaydeden Üstün, komisyonun, Türkiye'de insan haklarının güçlendirilmesi amacıyla yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Üstün, mağdurların hakları konusunda kanununa ihtiyaç bulunduğunu belirterek, Adalet Bakanlığının konuya ilişkin devam eden çalışmalarının, bir an önce sonuçlanmasını beklediklerini dile getirdi. Üstün, mağdur hakları konusunda çalışan sivil toplum örgütlerinin sayısının da artırılması gerektiğini belirtti.
Adil yargılanma hakkının hep sanık odaklı yorumlandığını, adil yargılamınn mağdurlar açısından da ele alınması gerektiğini ifade eden Üstün, mağdurlar konusunda yapılacak tüm çalışmalara destek vereceklerini kaydetti.
-Büyükelçi Moore'dan başsağlığı
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore da konuşmasına, "Diyarbakır Bağlar ilçesinden gelen şehit haberiyle ilgili duyduğumuz üzüntüyü ve madende mahsur kalanlar için dua ettiğimizi belirtmek isterim" diyerek başladı.
Mağdur haklarının dünyada 1980'li yıllarda önem kazandığını, bu tarihten sonra mağdur haklarına ayrıntılı yer verilmeye başlandığını söyleyen Moore, Türkiye'nin de 2000'li yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle bu değişime ayak uydurduğunu ve mağdurlara gereken önemi vermeye başladığını anlattı.
Büyükelçi Moore, Türk hükümetinin bu alandaki çalışmalarının gerçekten övgüye değer olduğunu dile getirdi.
Ülkesindeki mağdur haklarına ilişkin bilgi veren Moore, mağdur destek örgütlerinin 1974 yılından bu yana hizmet verdiğini ve 2007 yılında 1,7 milyon kişiye yardım ettiğini bildirdi.
Yardım alanların yarısının 11-16 yaş arasındaki çocuklar olduğunu ifade eden Moore, mağdur destek servislerinin, ülkedeki bütün adliye binalarında, kendilerine ayrılmış büroda hizmet sunduğunu kaydetti. Moore, bu servislerin, suçtan etkilenen mağdur ve ailelerine, mahkeme öncesi, sırasında ve sonrasında ücretsiz destek verdiğini bildirdi.
Türkiye ile bu yıl Ağustos ayında yürütmeye başlanan projenin amacının, mağdur hakları alanında, akademisyen, ilgili devlet kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla çalışarak, yasal ve kurumsal yapının oluşturulmasına katkıda bulunmak olduğunu söyleyen Moore, projenin iki yıl süreceğini bildirdi.
Adalet Bakanlığının, Avrupa Birliği müktesebatıyla ilgili gereken reformları hayata geçirmesindeki kararlılığını takdirle karşıladıklarını da dile getiren Moore, bu konuda son yıllarda önemli ilerleme kaydedildiğini aktardı.
Büyükelçi Moore, "Bir kez daha Britanya Hükümetinin, Türkiye'nin AB üyeliğini ve mağdur hakları konusunda yapılacak çalışmalara vermiş olduğu desteğin ve bu amaçla sizlerle birlikte çalışma konusundaki kararlılığının altını çizmek istiyorum. Türkiye'nin AB üyeliğinin, Türkiye için olduğu kadar AB için de faydalı olacağı inancındayız. Reform sürecinizde, ileri attığınız her adım Türkiye'nin üyelik savunmasını daha da güçlendiriyor ve projelerin sonuç elde etmesi de çok daha büyük önem kazandırıyor" şeklinde konuştu. - Ankara