Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler
Eski Almanya Başbakanı Schröder: "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile eşit seviyede görüşülmesi gerekir. Karşı taraftakinin argümanlarını anlamaya ve ardından ortak bir çözüme varılmaya çalışılmalı. Bu kesindir: Yaptırımlar ve yalnızlaştırılmak hiçbir şey getirmeyecektir" "Putin'den AGİT gözlemcilerinin serbest bırakılması için yardım istedim" dedi.
Eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder, Ukrayna'daki olaylara ilişkin, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile eşit seviyede görüşülmesi gerekir. Karşı taraftakinin argümanlarını anlamaya ve ardından ortak bir çözüme varılmaya çalışılmalı. Yaptırımlar ve yalnızlaştırılmak hiçbir şey getirmeyecektir" dedi.
Welt am Sonntag gazetesine açıklamalarda bulunan Schröder, Putin ile doğum günü kutlamasında bir araya geldiği için Alman basını tarafından eleştirilmesinin kendisi için yeni bir durum olmadığını söyledi.
Bunun kendisini etkilemediğini ifade eden Schöder, "Irak Savaşı döneminde ABD ile yaşadığımız tartışmalarda aynı gazeteciler bana aşırı şekilde saldırmıştı. Onlara kalmış olsaydı, Almanya, ABD ile beraber Irak Savaşı'na katılmalıydı" diye konuştu.
Schröder, Kırım'ın Rusya tarafından ilhakından kısa süre sonra Putin'i sarılarak karşıladığına ilişkin görüntülerin ortaya çıkmasıyla ilgili, "Putin'i tanıdığımdan beri, bu da 14 yıldan fazla, birbirimizi hep böyle karşılıyoruz. Bunu zor zamanlarda da değiştirmiyorum" ifadesini kullandı.
Putin ile yaptığı görüşmenin ardından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcilerinin serbest bırakıldığını belirten Schröder, Putin'le yaptığı görüşmede AGİT gözlemcilerinin serbest bırakılması için yardım istediğini kaydetti.
Ukrayna'da konusunda Putin ile görüşmenin önemli olduğunu vurgulayan Schröder, "Putin ile eşit seviyede görüşülmesi gerekir. Karşı taraftakinin argümanlarını anlamaya ve ardından ortak bir çözüme varılmaya çalışılmalı. Yaptırımlar ve yalnızlaştırılmak hiç bir şey getirmeyecektir" ifadesini kullandı.
Ukrayna'daki krizin tırmanmasının nedeninin Avrupa Birliği'nin ortaklık anlaşması olduğunu belirten Schröder, "Temel sorun AB Ortaklık Anlaşmasıydı. AB, Ukrayna'nın kültürel olarak bölünmüş bir ülke olduğunu görmemezlikten geldi. Ülkenin doğusu ve güneyi her zaman Rusya'ya, batısı ise Avrupa Birliği'ne yönelmişti" şeklinde konuştu.
Schröder, Ukrayna'da Almanya ve İsviçre'de olduğu gibi federal bir sistem kurulması gerektiğini sözlerine ekledi. - Berlin