Haberler

Tüsiad'ın Kadın-Erkek Eşitliği Kısa Film Yarışmasında Dereceye Girenlere Ödülleri Verildi 1-

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Haber Özkan ARSLAN İstanbul DHA TÜSİAD'ın cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla üniversite öğrencileri arasında Kadın-Erkek Eşitliği Hakkında Her Şey adıyla düzenlediği kısa film yarışmasında dereceye girenlere bu akşam düzenlenen törenle ödülleri verildi.

Haber Özkan ARSLAN İstanbul DHA

TÜSİAD'ın cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla üniversite öğrencileri arasında Kadın-Erkek Eşitliği Hakkında Her Şey adıyla düzenlediği kısa film yarışmasında dereceye girenlere bu akşam düzenlenen törenle ödülleri verildi.

Levent'teki Sabancı Center'de yapılan ödül dağıtım törenine, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Memduh Boydak, TÜSİAD Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı Nur Ger ve aralarında yönetmen Yavuz Turgul, oyuncu Şener Şen'in de bulunduğu jüri üyeleri ile yarışmada finale kalan öğrenciler katıldı.

KADINLARIN EKONOMİYE KATILIMININ ÖNEMİ

Ödül töreni öncesi bir konuşma yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, kadın-erkek eşitliğinin hem bireysel hem de toplumsal alanda yaşamsal etkileri olan bir konu olduğunu belirterek, Toplumumuzda, kadınların çeşitli alanlarda üst düzeyde temsil edildiği örnekler var. Ancak, cinsiyetlerarası eşitliğin sağlanması genel olarak çok ciddi bir sorun olmayı sürdürüyor. Örneğin, kızların eğitime erişimi konusunda ilerlemeler sağlandı, ama bunun sürdürülebilir kılınması gerekiyor. Yine, kadınların işgücüne katılım oranlarında kıpırdanma olmasına rağmen, uluslararası kıyaslamalara göre o kadar düşük seviyede ki, her kesimi kapsayacak şekilde bu oranı yükseltmek gerekiyor. Kadınların ekonomiye katılımı milli gelir artışına ve büyümeye, yoksulluğun azalmasına, nesillerin daha sağlıklı yetişmesine, kurumsal yönetimin güçlenmesine büyük katkı yapıyor. Ulusal ve uluslararası düzeyde yapılan pek çok araştırma da bunu söylüyor dedi.

TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ KONUSUNDA ZİHNİYET DEĞİŞİMİNE İHTİYACIMIZ VAR

Türkiye ulusal ve küresel ölçekte hedeflerine ulaşmak istiyorsa, kadınları yaşamın her alanına eşit bir paydaş olarak katmayı başarmak durumundadır diyen TÜSİAD Başkanı Dinçer şöyle konuştu

Ülkemizde kadınların gücünü açığa çıkarmak için olmazsa olmaz koşul, zihniyet değişikliğinin sağlanmasıdır. Evet, bunu 2015 yılında söylemek üzücü ama hala toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var. Evrensel kabul gören bu kavram üzerinde hala tartışma yaşanmasını, bu kavramın sorgulanmasını bugün de kaygıyla izliyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının evrensel olarak kabul gören tanımında üç tamamlayıcı nokta var. Kadınlarla erkekler eşit haklara, sorumluluklara ve fırsatlara sahiptir. Bunlar bir bütündür, ayrılamaz. Burada ortak amacımız, nüfusun yarısını oluşturan kadınları diğer yarısı ile eşit konuma getirmek için çözümler geliştirmek olmalı.

ÜLKEMİZDE EV İŞLERİNDEN DOLAYI İŞGÜCÜNE KATILMAYAN 11,5 MİLYON KİŞİ VAR

Toplumsal cinsiyet eşitliği anlayışı çerçevesinde, cinsiyete dayalı her türlü ayrımcılığın önlenmesi gerektiğini söyleyen Dinçer, Kadını sadece ev içinde konumlandıran bakış açısını dönüştürmek durumundayız. Ülkemizde ev işlerinden dolayı işgücüne katılamayan 11,5 milyon kişi var. Çalışan kadınlar ise özellikle çocuk sahibi olduktan sonra çalışma yaşamından kopmak durumunda kalabiliyor. Kadınların ekonomiye daha fazla katılması için okul öncesi eğitim zorunlu olmalı, kreş ve bakım evleri yaygınlaştırılmalı. Tüm bunlar, çözülmesi gereken sorunlar olarak ortada duruyor. Alınacak politika kararları kadınların ekonomiye ve karar alma mekanizmalarına daha çok dahil edilmesini sağlayabilir. Kadınların iş ve aile sorumluluklarını dengelemelerine destek olacak kurumsal mekanizmalar kurulabilir, kurulmalıdır. Yeter ki asıl bu konularda sağlam bir irade sergilensin dedi.

Dinçer, bunu başarması gereken kurumun siyaset olduğunu belirterek, Önümüzdeki genel seçimlerde, siyasi partilerin aday milletvekili belirleme süreçlerinde eşit temsil ilkesini göz önünde bulundurmalarını diliyoruz diye konuştu.

İKİ KATEGORİDE 5 FİLM ÖDÜLLENDİRİLDİ

178 filmin başvuru yaptığı yarışmada, filmler arasından En Fazla 1 Dakika kategorisinden 21 film, En Fazla 5 Dakika kategorisinden 13 film olmak üzere toplam 34 film ön elemeyi geçerek finale kaldı.

Bir dakikalık film kategorisinde, 24 film arasında birincilik ödülünü 'Kemik' adlı filmiyle İstanbul Üniversitesi öğrencisi Volkan Güney Eker aldı. Bu dalda ikincilik ödülü 'Bir Soru, Bir Sorun' adlı filmiyle Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Hatice Nihal Esen'e verildi. Üçüncülük ödülü ise 'Terazi' adlı filmiyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğrencisi Pınar Kedikli'nin oldu.

5 dakikalık film kategorisinde finale kalan 13 film arasında ise yarışmanın kriterlerini karşılaması açısından birincilik ödülüne değer film bulunamadı. Bu kategoride ikincilik ödülü 'El Olma' adlı filmiyle Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Sinema ve Televizyon Bölümü öğrencisi Ergün Baltacı'ya verildi. Üçüncülük ödülü ise 'Zevce' adlı filmiyle Gaziantep Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi öğrencisi Elif Merve Okumuş'un oldu.

Yarışmada birincilere 7 bin 500, ikincilere 5 bin, üçüncülere de 3 bin lira para ödülü verildi. Yarışmacılara ödüllerini TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer'in yanı sıra jüri üyeleri takdim etti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close