Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dizilerdeki şiddet sahnelerine tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran sahne!

İstanbul'daki aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedeni bulundu

Aile katliamında 3 kişinin daha cansız bedenine ulaşıldı

Olay iddia: 7 kişiyi öldürüp intihar eden cani 'Karım beni aldatıyor' demiş

7 kişiyi öldüren cani tek bir cümle sarf edip silahına sarılmış

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na yeni dava

Erdoğan, mahkemedeki o sözleri affetmedi

Türkiye rekoru bu okulda... İstanbul'un "Fabrika Okulu"...

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KÜÇÜKÇEKMECE'de bulunan Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, hem kendine hem de 23 ayrı okula maske üretim makinesi yaptı.

KÜÇÜKÇEKMECE'de bulunan Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmenleri ve öğrencileri, hem kendine hem de 23 ayrı okula maske üretim makinesi yaptı. Bu makinelerle okullar 50 milyon adet cerrahi maske üretirken, döner sermaye cirosunu 9 milyon 468 bin 680  liraya çıkaran Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 2020 yılının en çok gelir elde eden okulu oldu.

MAKİNELER 23 OKULA SATILDI

2020 yılından bu yana yaşanan koronavirüs salgınında meslek liseleri de maske ve dezenfektan üretimiyle ön sıralarda yer aldı. Liselerin öğretmen ve öğrencileri bu dönemde yoğun çaba sarf etti. Döner sermaye kapsamındaki üretimlerde 2020 yılında 9 milyon 468 bin 680 TL'lik ciro ile Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci oldu. Kendi yaptıkları maske üretim makinesini İstanbul'da 20, Türkiye genelinde de 3 okula satan Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, ayrıca kendi maske üretimini de yaptı. 2020 yılında bu makinelerle üretilen maske sayısı 50 milyon olurken, Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin de üretimi bu rakamın içinde 2.5 milyon olarak gerçekleşti.

DÖNER SERMAYE GELİRLERİ ARTTI

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı meslek liselerinde yeni tip koronavirüs salgınına rağmen üretimden elde edilen gelir son 2 yılda yüzde 100'ün üzerinde artarak 503 milyon 197 bin 847 TL ulaştı. Mesleki eğitimde öğrencilerin uygulama becerilerini geliştirmede önemli katkısı olan döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesi, son iki yıldır artırılmaya devam etti. 2018'de üretimden elde edilen gelir, 248 milyon 608 bin 785 TL olarak gerçekleşirken,  2019'da 400 milyon TL ulaşmıştı. Koronavirüs salgını nedeniyle okullar uzun süre kapalı olmasına rağmen meslek liselerinin üretim kapasitesindeki artış, geçen yıl da devam etti. Meslek liselerindeki üretimden 2020'de elde edilen gelir, 2018'e göre yüzde 100'ün üzerinde artarak 503 milyon 197 bin 847 TL ulaştı. 2020 yılında Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci olurken, Gaziantep Şahinbey Mehmet Rüştü Uzel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 7,4 milyon TL üretimle ikinci, Kütahya Prof. Dr. Necmettin Erbakan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise 7,3 milyon TL'lik üretimle üçüncü oldu.

GÜNDE 20 BİN ADET ÜRETİM

Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki öğretmenler ilk olarak moda atölyesinde maske üretimine başlandı. Ancak öğretmenler ve öğrenciler dikiş makinesi ile az sayıda maske üretildiğine karar verdi. Bu tablo karşısında okulun elektrik-elektronik bölümü öğretmenleri ve öğrencileri devreye girerek maske üretimi için bir gövde makinesi ve maskelerin lastikleri için ayrı bir makine üretti. Böylelikle günlük 20 bin adet maske üretildi.

MAKİNELERİ YAPIP SATTILAR

Okul bununla yetinmeyerek, söz konusu makineden 23 tane daha üreterek 20'sini İstanbul içindeki, 3'ünüde çeşitli illerdeki okullara sattı. Okul bu makine satışlarıyla döner sermayesine ciddi bir katkıda bulundu. Üretimde öğretmenlerin yanı sıra 20 öğrenci de görev aldı.

"BU BAŞARININ ASIL SAHİBİ MAKİNEYİ ÜRETEN ÖĞRETMENLERİMİZ VE ÖĞRENCİLERİMİZ"

Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Teknik Müdür Yardımcısı İsmail Hakkı Dayıoğlu, "Okulumuzun 4 alanda döner sermaye çalışmaları bulunuyor. Metal teknolojileri alanı, mobilya teknolojileri alanı, elektrik-elektronik ve kimya teknolojileri alanı. Öncelikle 23 adet gövde makinesi ve 17 adette lastik puntolama makinesini elektrik-elektronik alanında üretildi. İstanbul, İzmir, Çanakkale ve Amasya'daki okullara bunlar dağıtıldı. Biz okul olarak 2.5 milyon adet maske üretiminde bulunduk. Sattığımız makinelerle de yaklaşık 50 milyon adet maske üretimine katkıda bulunduk. Kimya teknolojisi alanımızda gelen siparişler üzerine 15 ton yüzey dezenfektanı üretimi yapıldı. Daha sonra mobilya teknolojisi alanımızda da yine siparişler üzerine okullara bilim ve teknoloji sınıfları üretiminde bulunuyoruz. 2020 yılı içerisinde bu üç alanımızda döner sermaye çalışması vardı. Bu döner sermaye çalışmalarından elde ettiğimiz ciro 9 milyon 468 bin 680 TL, KDV hariç tutar. Bu tutar üzerinde devlete ödediğimiz hazine payı 575 bin TL. 1 milyon 182 bin lira merkez saymanlığa, 98 bin lira da Çocuk Esirgeme Kurumu'na katkıda bulunduk bu gelirimiz üzerinde. Öğrencilerimizde bu yaptığımız çalışmalardan dolayı tüm alanlardaki döner sermayeye katılan öğrencilerimiz 100 bin lira civarında da bir ödeme aldılar ve bu pandemi sürecinde ailelerinin bütçelerine de bir katkıda bulundular. Bu başarının asıl sahibi makineyi üreten öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz. Onlara bu desteği veren bakanımıza ve bakan yardımcımıza, ildeki müdürlerimize de teşekkür ediyoruz. Farklı farklı zamanlarda değişik öğrenci gruplarımız çalıştı. Toplam 20 kadar öğrenci çalıştı, döner sermayede hizmetler yürüttüler" dedi.

"OKULLARIMIZIN MASKE İHTİYACINI BİZLERİN DİKİŞ MAKİNELERİYLE KARŞILAYAMAYACAĞIMIZI GÖRDÜK"

Nahit Menteşe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Atilla Karataş, "Salgının en başından itibaren il müdürlüğümüz bünyesinde yaptığımız çalışmalarda gerek öğretmenlerimiz, gerek öğrencilerimiz, gerek diğer personellerimizle birlikte canhıraş bir mücadele verdik. Bu mücadelenin karşılığında gönül rahatlığıyla uykularımızı uyuduk. Çünkü öğrencilerimiz bizler için en kıymetli varlıklardı. Bizlerde onların okullarda sağlıklı ortamlarda, sağlıklı şartlarda eğitim öğretimlerine devam etmeleri için katkı sağlamış olduk. Bu başarı, zafer öyküsü hepimizin, bu yüzden hepimizle gurur duyuyorum. İl Müdürlüğümüzle yapmış olduğumuz toplantılarda gerek okul müdürü arkadaşlarımızın vermiş olduğu bilgiler, gerekse de bizdeki mevcut bilgileri değerlendirdiğimizde; okullarımızın maske ihtiyacını bizlerin dikiş makineleriyle karşılayamayacağımızı gördük ve bunu dile getirdik. Otomasyon makinesi fikri zaten bizde mevcut olan bilgilerdi, araştırma-geliştirmesi devam ediyordu. Bunu değerlendirip il müdürümüze, müdür yardımcılarımıza sunduk. Bu anlatımın neticesinde öğretmen arkadaşlarımızla birlikte toplantılarla makine üretimine başladık" diye konuştu.

"BU KONUDA ÇOK MUTLUYUM HEM HALKIMIZA, HEM DE DEVLETİMİZE DESTEK ÇIKIYORUZ"

Okul öğrencilerinde 18 yaşındaki Hasan Mensur Ceylan, "Okulumuzda gövde makinesi ve lastik atma makinesi var. Öğretmenlerimiz bizim sağlık tedbirlerimiz açısında gövde makinelerini kendileri çalıştırıyorlar ama lastik makinelerini biraz öğrencilere devredebiliyorlar. Çünkü biraz daha basit. Ben elektrik-elektronik endüstriyel kontrol bakım onarım alanında okuyorum. Buralara gelmemi öğretmenlerime borçluyum. Öğretmenlerim bana çok katkı yaptı. Onlar sayesinde hem okulumuzda maske makinesi üretiyoruz, hem de maske üretimi yapıyoruz. Bu konuda çok mutluyum hem halkımıza, hem de devletimize destek çıkıyoruz. Bu çok güzel bir duygu, en azından halkımıza, kendi toplumumuza güzel bir şey yapıyorsak ne mutlu bize, mutluyum, sevinçliyim" şeklinde konuştu.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title