Haberler

Türkiye'nin İlk Sentetik Biyoloji Yarışmasında İpi İnönü Üniversitesi Göğüsledi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) Tıp Fakültesi Dinamik Fikirler Hareketi (DİFEL), Türkiye’nin ilk sentetik biyoloji yarışmasını düzenledi.

Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ) Tıp Fakültesi Dinamik Fikirler Hareketi (DİFEL), Türkiye'nin ilk sentetik biyoloji yarışmasını düzenledi. 7 farklı takımın katıldığı yarışmanın galibi BPAzom projesiyle İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin takımı 8-GEN oldu.

Sentetik biyoloji, genetik materyallerine yapılan müdahaleler yoluyla canlıları çeşitli işlevleri yerine getirebilmeleri için programlama bilimi olarak adlandırılıyor. Bu, canlılar vasıtasıyla hayatın her alanına yönelik çözümlerin meydana getirilebileceği sentetik biyoloji, birçok farklı bilim dalının ortak çalışma alanı şeklinde geçiyor. Sentetik biyolojiye dair farkındalık oluşturulması ve Türkiye'de bu bilim dalının yayılması amacıyla eğitim faaliyetlerini yürüten DİFEL, eğitim sürecinin sonunda bir yarışma düzenledi. 6-8 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen yarışmanda 5 farklı etapta yarışan 7 takım, sentetik biyolojiyi proje tasarımından etik yaklaşımlara kadar geniş bir çerçevede ele aldı. Üst düzey performans sergileyen takımların arasından ipi göğüsleyen takım BPAzom projesiyle 8-GEN (İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi) takımı oldu. İkinciliği ise kanser metastazının lentivirüs kullanılarak Sistatin C ile engellenmesi projesiyle Zirve DIFEL takımı (Zirve Üniversitesi Tıp Fakültesi) kazandı.

Etkinliğe Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdülkadir Şengün, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Gündüz ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Dane da katıldı. Etkinliğin açılışında konuşan DİFEL Genel Başkanı Prof. Dr. Esra Gündüz, bu yarışmanın Türkiye'nin ilk sentetik biyoloji yarışması olduğunu ve bu adımın çok büyük olduğunu belirterek, sentetik biyoloji ve DİFEL'in önemini vurguladı.

DİFEL Yönetim Kurulu Başkanı Şahika Betül Yaylı da yaptığı konuşmada, sentetik biyolojinin geleceğin bilimi olduğunu ve bu bilim dalının Türkiye'de gelişebilmesi için bir ortam hazırlamaya çalıştıklarını ifade etti. Yaylı, BioFest'e katılan takımların da bu konuda çok önemli katkılar sağlayacağını düşündüklerini söyledi.

BioFest'in bitmesiyle yeni eğitim dönemine giren DİFEL'in eğitim materyalleri ve paylaşımları sosyal medya hesaplarından takip edilebilecek. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title
Close