Haberler

Türkiye-İran Van Forumu"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Forumun birinci oturumunda "Türkiye İran İlişkilerinde Kamu Diplomasisi" konusu tartışıldı TASAM Başkan Yardımcısı Bilhan: "İran son derece rasyonel bir dış politika yürütüyor ve milli çıkarları doğrultusunda çok akılcı kararlar veriyor"

Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkan Yardımcısı Murat Bilhan, "İran son derece rasyonel bir dış politika yürütüyor ve milli çıkarları doğrultusunda çok akılcı kararlar veriyor" dedi.

Van Valiliği, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, İran Dışişleri Bakanlığı Politik ve Uluslararası Araştırma Merkezi (IPIS), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve TASAM iş birliğiyle düzenlenen Türkiye-İran Van Forumu'nun birinci oturumunda "Türkiye- İran İlişkilerinde Kamu Diplomasisi" konusu tartışıldı.

Forumun yapıldığı oteldeki bir salonda düzenlenen oturuma başkanlık yapan Bilhan, büyükelçilik yaptığı dönemlerde Tahran'da da görev aldığını anımsatarak, görev yaptığı süre içinde iki ülke halklarının birbirlerini yeterince tanımadığı intibasını edindiğini söyledi.

Yıllarca öğrencilerin gelmesine, turistlerin ilk tercihleri arasında Türkiye'nin yer almasına rağmen iki ülkenin birbirini tanımadığını gördüğünü vurgulayan Bilhan, şöyle devam etti:

"İran son derece rasyonel bir dış politika yürütüyor ve milli çıkarları doğrultusunda çok akılcı kararlar veriyor. Türkiye gibi değil. Türkiye'de durum biraz daha farklı. Asırlardır aynı sınırı paylaşan iki ülkenin birbirinden farklı yapıları var. İki ülke insanı yeni yeni birbirini tanımaya başladı. Çünkü yıllarca İran'daki vatandaşlar Türkiye'yi tanıyabilmek için üçüncü ülkelerin kaynaklarından yararlanmak zorunda kaldı. Bu yanlış bir şey. İran'ı tanımayan biri, ülke hakkında, Fransa'dan bilgi alırsa bu ne kadar doğru olur. Bunda en büyük eksiklik belki de ülkemizindir. Çünkü Türkiye'yi anlatacak onların diline hitap eden bir kaynağımız yok. Burada bir öz eleştiri yapmamız lazım."

Bilhan, forumun amacının iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi olduğunu hatırlatarak, çok önemli konuların iki gün boyunca ele alınacağını, bu nedenle forumun faydalı olacağına inandığını ifade etti.

"Basının işlediği konular bazen çok fazla etkili oluyor"

Oturumda söz alan Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Sinkaya ise İran ve Türkiye'nin son zamanlarda birbirlerini dönüştürme arzusundan uzaklaşarak, ekonomik alanda yoğunlaşmaya başladıklarına dikkati çekti.

İki ülkenin de ilişkiler sırasında birbirlerini farklı kompartımanlarda izlemeye çalıştıklarını ve bu politika sayesinde bölgesel meselelerin artık ekonomiyi etkileyemediğini bildiren Sinkaya, ilişkilerin daha da gelişmesinin önünde yapısal farklılıkların bulunduğunu kaydetti.

İran ve Türkiye'nin dış ticaret politikası başta olmak üzere yönetim anlayışlarında önemli farklılıklar olduğunu, bunlardan dolayı ilişkilerin yeterli seviyede olmadığını belirten Sinkaya, şunları söyledi:

"Özellikle bu konuda basın çok önemli roller üstleniyor. Çünkü bazen yapılan bazı haberler yanlış algıların oluşmasına ve olayların farklı noktalara çekilmesine neden olabiliyor. Geçtiğimiz günlerde İran ile yapılan bir anlaşma bir gazetede 'tehlikeli' olarak değerlendirildi. Bu nedenle ortaya çıkan algıların değiştirilmesi gerekiyor. Türkiye'de medya kuruluşlarının internet sitelerinin Farsça bölümlerinin aktif aynı şekilde diğer tarafın da Türkçe sayfalarının aktif olması gerekiyor. Böyle olunca karşılıklı anlaşma daha iyi sağlanabilir."

Konuşmaların ardından Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertan Efegil, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddin Yalçınkaya, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Tan, IPIS Araştırmacıları Afsane Ahadi ve Mir Hadi Mousavi kamu diplomasisi konusunda sunum yaptı.

Sunumların ardından oturum, soru cevap bölümüyle sona erdi. - Van

Kaynak: AA / Güncel
title
Close