Haberler

Türkiye Diyanet Vakfı Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mazhar Bilgin, Türkiye Diyanet Vakfı'nın uluslararası iyilik hareketine dönüştüğünü söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, Burdur Öğretmenevi Nurcihan Velicangil Kültür Merkezi'nde, ilde görev yapan din görevlileriyle bir araya geldi.

Bilgin, vakfın mültecilere aş, çocuklarına eğitim olduğunu, nerede mağdur ve mazlum varsa dil din ve ırk ayrımı yapmadan insani yardımların ulaştırıldığını belirterek "Diyanet Vakfımız, milletimizin desteğiyle yurt içi ve yurt dışında cami oldu, kuran kursu oldu. Öğrencilere burs oldu. Yurt dışında okul oldu. Yardım eli oldu. Türkiye'de deprem oldu aş oldu. Hac oldu, umre oldu. Savaş nedeniyle ülkesinden terk eden insanlara Türkiye olarak kapıları açtık. Onlara aş olduk, ekmek olduk çocuklarına da eğitim ve okul olduk. Müslüman coğrafyasındaki bütün mağdur ve mazlum insanların ümidi olduk. Afrika'ya Kafkasya'ya Latin Amerika'ya gidin Türkiye'den mutlaka bir motif görürsünüz. Bayrağımızı görürsünüz ve yapılan duaları işitirsiniz" diye konuştu.

Yeniden yapılanma süreciyle Türkiye'de 997 şubeye ulaştıklarını vurgulayan Bilgin, şöyle konuştu:
"80 bin cami imam ve müezziniyle, vaizleriyle, Kuran kursu öğretmenleriyle, yurt dışındaki gönüldaş kuruluşlarıyla uluslararası bir iyilik hareketine dönüştü. Yeryüzünde iyiliği hakim kılmak için çalışıyor ve bu uğurda çalışanlara destek oluyoruz. 7 kıtada her an insanlığın hizmetindeyiz. Bu yol Allah ve Resulünün yolu, insanların hidayet rehberi ve iyiliğidir. Bu iyilik, Kur'an-ı Kerim'de insanlar için emir ve tavsiye edilen iyiliktir. TDV'nin varlık sebebi budur. Bu anlayışla Elhamdülillah Türkiye Diyanet vakfı bugün yurt içinde eğitim ve kültüre ağırlık vermektedir. 2 yıl önce bin 600 olan yurt kapasitemiz bugün 4 bin 500 çıktı. Yurt dışında 16 okulumuz, imam hatip ve ilahiyat fakültemiz oldu. Gönül coğrafyası dediğimiz kardeşlerimizin yardımına koştu. Öyle bir teşkilat kurduk ki Somali'den Haiti'ye Afrika'dan Kafkasya'ya kadar gerek kurbanlarımız gerek insani yardımlarımızı kendi elimizle ulaştırıyoruz."diye konuştu.
İnsani yardımlarda Türkiye'nin dünyadaki bütün mağdur ve mazlum coğrafyaların ümidi olduğunu vurgulayan Bilgin, Türkiye'de de sivil toplum kuruluşları arasında en çok yurt dışı yardımı yapan STK olduklarını vurguladı.

Yurt dışındaki okullarımızda 2 bin 954 öğrenci eğitim görüyor

TDV Genel Müdürü İsmail Palakoğlu, ise "Yurt dışında 10 ülkede 16 eğitim kurumumuzda 2.954 öğrenci eğitim görmektedir. Bu güne kadar 4.289 öğrencimiz mezun olmuştur" dedi.

Palakoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı'nın kurulduğu günden beri eğitimden kültür hizmetlerine, sosyal ve hayri hizmetlerden dini hizmetleri destekleme faaliyetlerine ve uluslararası insani yardım çalışmalarına kadar geniş bir alanda çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti. Palakoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı'nın görevli ve gönüllülerinin gayretiyle büyüyerek bugün yurt içinde 997 şubesi ve 102 ülkedeki faaliyetleriyle Türkiye'nin dünyadaki iyilik hareketi olduğunu vurguladı.

Vakıf olarak eğitime önem verdiklerini anlatan Palakoğlu, "Kadim medeniyet mirasımızı idrak etmiş, ümmetin derdiyle dertlenen, özgüveni yüksek, alanında uzman, iyi bir insan ve iyi bir Müslüman neslin yetişmesi için eğitime öncelik vermektedir. Kuran kurslarından, hafızlık eğitimine, imam hatip lisesinden üniversiteye, yüksek lisanstan doktoraya kadar eğitimin her kademesinde gençlerimize sağlam bir din eğitimi vermek için çalışmaktadır. Başarılı öğrencilere burs veren, yükseköğrenim öğrenci yurtları, öğrenci konuk evleri, kolej ve üniversite açan vakfımız, Uluslararası İmam Hatip Lisesi, Uluslararası İlahiyat ve Uluslararası Konuk Öğrenci Programı ile 102 ülkeden öğrencilere Türkiye'de eğitim imkânı sunarak milletler arasında gönül köprüleri kurmaktadır. Halen, vakfımız tarafından yurt içi ve yurtdışındaki eğitim kurumlarında toplam 17 bin 377 öğrenciye eğitim verilmektedir" dedi.

"Türkiye Diyanet Vakfı, ailelerin evlatlarını gönül rahatlığıyla emanet edebileceği, aile sıcaklığında yurtlar açıyoruz" diyen Palakoğlu, "2013 yılında 9 olan yurt sayısı 2014 yılında 12'ye yükselmiştir. Yeni yurtlarımızın hizmete girmesiyle yurtlarımızın toplam kapasitesi 5 bine yaklaştı. Samsun, Rize, Niğde, Bursa, Gümüşhane, Van, İzmir ve Sakarya'da açacağımız yeni yurtlarla yurt sayımızı 20'ye, kapasitemizi de ilk etapta 7 bin 500'e çıkarmayı hedefliyoruz. Gayemiz, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın güvenle kalabileceği, her ilde bir erkek, bir de kız öğrenci yurdunu milletimize kazandırmak. Üniversitede okuyan öğrencilerimizin başarı çıtasını yükseltmek için yurtlarımızın olmadığı illerde şubelerimizin nezaretinde, güvenilir, sağlıklı, modern öğrenci konuk evleri açıyoruz. 23 ilde açtığımız 67 öğrenci konuk evinde 509 öğrencimiz kalmaktadır. Yurt dışında 10 ülkede 16 eğitim kurumumuzda 2.954 öğrenci eğitim görmektedir. Bu güne kadar 4.289 öğrencimiz mezun olmuştur"dedi.

Yardım yaparken dil, din, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadıklarını vurgulayan Palakoğlu, "2014 yılında yurt dışına 137 Milyon 521 Bin TL yardım yaptık. Bir önceki yıla göre yardımlarımız yüzde 49 oranında artmıştır 2014 yılında yurt içine 250 milyon 548 bin TL yardım yaptık. Milletimizin emanetlerini ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz" şeklinde konuştu.
Burdur İl Müftüsü Hıdır Bayrak ise Türkiye Diyanet Vakfı'nın 40. yılını kutladığını belirterek vakfa emek ve destek veren herkese teşekkür etti.

Din hizmetlerinde yaşanan zorluluğun vakfın kurulmasıyla aşıldığını anlatan Bayrak, "Geçmişte din hizmetlerini ulaştırmada zorluklar çekiyorduk. Vakıf maarifetiyle bu zorlukları Elhamdülillah aştık. Vakfımız din hizmetlerine büyük katkı sağladı. Camilerimiz, Kuran kurslarımız bugün bu seviyeye ulaşmışsa milletimizin desteği ve vakfımızın varlığı sebebiyle ulaşmıştır. Dünyada örnek gösterilecek mükemmel bir vakıf haline geldi." diye konuştu.

Hayri faaliyetlerin ve takibinin önemli olduğunu belirten Bayrak, bu konuda din görevlilerine büyük görevler düştüğünü söyledi.

Hıdır Bayrak, "İnancımız gereği bizler Müslüman olarak ahirete yatırım yapanlardanız. İnsan öldüğünde sadece yanında amelini götürür o da hayri faaliyetleridir. Sadaka-i cariye olarak bu hayri faaliyetler ile amel defterlerimiz kapanmaz."diye konuştu.

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close