Turkcell Genel Müdürü: Rakiplerimiz İşi Yavaşlatma Peşinde
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, şirketin kuruluşunun 20'nci yılında İzmir'de düzenlendiği basın toplantısında, bir an önce 4G LTE'ye geçmek istediklerini belirterek rakiplerinin işi yavaşlatma peşinde olduğunu öne sürdü.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, şirketin kuruluşunun 20'nci yılında İzmir'de düzenlendiği basın toplantısında, bir an önce 4G LTE'ye geçmek istediklerini belirterek rakiplerinin işi yavaşlatma peşinde olduğunu öne sürdü. Ciliv, "4G LTE'ye geçmek istiyoruz. Rakiplerimiz işi yavaşlatma peşinde. Biz ülkeyi 3G ile mobil internete koşturmak isterken rakiplerimiz ihaleyi iptal ettirdi. Ne oldu? Türkiye mobil internete geçmekte bir yıl geç kaldı. Biz ilk fırsatta yeni teknolojilere geçmek istiyoruz" dedi.
Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, İzmir Hilton Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, dokuz ülkede 70 milyon abonelerinin olduğunu, son iki yıldır Avrupa'nın en hızlı büyüyen Telekom grubu olduklarını anlattı. Türkiye'de 15 bin çalışanı olan Turkcell'in ülke dışında da 15 bin kişiye istihdam sağladığı belirtildi. 20 yıl önce ses iletişimi için yola çıkan şirketin teknolojinin öncülüğünü yaparak geliştiğine dikkat çeken Ciliv, şöyle konuştu:
"2007 yılından itibaren 3G'nin Türkiye'ye gelmesinin öncülüğünü yaptık. Ancak 2009 yılında gelebildi. Rakiplerimiz '3G'ye gerek yok gelmesin' dedi. Biz internetin hızlı olması gerektiğini savunduk. İnternet hızlı olmazsa internet olmaz. Hem fiberle internetin hızlanması için yatırım yaptık hem de insanların cebindeki cihazdan internete girmeleri için yatırım yaptık. 2007 yılında 380 mühendisle başladık, Turkcell yazılımı kurduk. Bizim topluma en büyük katkımız bilgiye kolay iletişimi sağlamak. 20 yılda 24 milyar lira yatırım yapmışız. Dünyanın krize girdiği yıllar 3G'ye yatırım yaptık. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye teknolojide en azından iletişimde bambaşka bir yere geldi. Türkiye mobil iletişimde nüfusu kapsamında 2011, 2012 ve 2013'te dünyada birinci oldu. Fiberde Türkiye ilk beş ülke arasına girdi. Altyapısı ile ülkeyi yeni bir konuma taşıdık. Odağımız hep 'müşteri ve müşteriye nasıl daha fazla fayda sunarız, rakiplere fark atarak bunu nasıl yaparız' diye düşündük ve daha fazla yatırım yaptık. Bir an önce 4G LTE'ye geçmek istiyoruz rakiplerimiz işi yavaşlatma peşinde. Biz ülkeyi 3G ile mobil internete koşturmak isterken rakiplerimiz ihaleyi iptal ettirdi. Ne oldu? Türkiye mobil internete geçmekte bir yıl geç kaldı. Biz ilk fırsatta yeni teknolojilere geçmek istiyoruz."
HARVARD CEBE GELİYOR
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, Turkcell'in tasarladığı T50'nin Temmuz ayında satışa çıktığını, Temmuz ve Ağustos aylarında satış rekorları kırdığını belirtti. Ciliv, "20 yıl önce yola çıktığımızda işimiz sadece sesti şimdi en çok tercih edilen telefonu üretiyoruz. Biz bu işbirliğinden çok memnunuz. Bu yeni dünyada önem verdiğimiz önümüzdeki 10 yılda hızla büyüyeceğini düşündüğümüz alanlar var. Bunlardan biri eğitim. Turkcell Eğitim'i kurduk. Bununla 'Urfa'da Oxford vardı da gitmedim' bahanesi ortadan kalkıyor. Cebinizdeki telefondan Harvard'a bile gidebilirsiniz. M2M ile cihazlara takacağımız sensörlerle doğal kaynakları en faydalı şekilde kullanabileceğiz tarımda enerjide bu cihazlar verimlilik yaratacak" dedi.
Turkcell Genel Müdürü Ciliv, 20 yılda Türkiye'de sosyal sorumluluğa 620 milyon lira kaynak ayırdıklarını, İzmir'de 403 girişimci kadına maddi destek verdiklerini, çağrı merkezi ile istihdamı büyükşehirlerin dışına taşıdıklarını, İzmir'de 2 bin kişiye istihdam sağladıklarını söyledi. Ciliv, "İzmir'de en çok istihdam sağlayan özel şirketiz. 400 engelli çalışana istihdam sağladık. 131 kişi evden çalışıyor. Her yıl 75 milyon lira İzmir ekonomisine katkı sağlıyor. İzmir'e 400 milyon lira altyapı yatırımı yaptık" diye konuştu.
Ciliv, basın mensuplarının sorusu üzerine "Şu anda Avrupa'nın dakika başına en düşük ücreti Turkcell'de. Türkiye'de data trafiği 200 misli artmış ve birim başına fiyat yüzde 95 düşmüş. Ben de şunu görüyorum bazen müşterilerimiz gidiyorlar çok pahalı bir telefonla binlerce lira veriyorlar sonra da 'Turkcell faturam 10 lira değil de 21 lira geldi' diyorlar ama telefon fiyatları düştü" dedi.
'İLETİŞİM 160 KARAKTERLE SINIRLI OLMAMALI'
Cep telefonlarının ve internetin birebir insan ilişkilerini azalttığı yönündeki eleştirilere yönelik değerlendirme yapan Ciliv, şunları kaydetti:
"Yazlıkta gençlerle konuşuyorum. Herkes telefona odaklanmış. Dedik ki 'Neden birbirinizle konuşmuyorsunuz?' Bana 'Süreyya Amca ben aynı anda 100 kişiyle konuşuyorum. Benim bir ekosistemim var' dediler. Yaşımız ilerledikçe gençlerin yaptıkları bize garip geliyor ama bu yeni dünyada insanlar bir kişiyle oyun oynamıyor değil yüzlerce kişiyle fikir alışverişi yapıyor. İletişim 160 karakterle sınırlı olmamalı. Bazı bayramlarda yaptığımız reklamlarda 'telefonunuzu kenara koyun ailenize sahip çıkın' diyoruz." - İzmir