Türkçe, Bosna Hersek Okullarında Yayılıyor
Saraybosna'da Yunus Emre Enstitüsü, Tuzla Kantonu Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı ile Srebrenitsa Belediyesi arasında ortak işbirliği protokolü imzaladı.
Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da Yunus Emre Enstitüsü, Tuzla Kantonu Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı ile Srebrenitsa Belediyesi arasında ortak işbirliği protokolü imzaladı.
Bosna Hersek'te 2009'dan itibaren eğitim ve kültür faaliyetleri gerçekleştiren Yunus Emre Enstitüsü, ülkede yaklaşık 11 bin genci Türkçe ile tanıştırırken, aynı zamanda çok sayıda ilkokul ve lisede Türkçe'yi seçmeli yabancı dil yaptı. Bosna Hersek Federasyonu kapsamında bulunan 5 kantonun yanı sıra, Tuzla Kantonu Eğitim, Kültür ve Spor Bakanlığı ile imzalanan protokolün sayesinde, bu bölgede bulunan iki ilkokulda da, Türkçe, seçmeli yabancı dil olarak kabul edildi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Hayati Develi, imza töreni kapsamında yaptığı konuşmada, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi'nin (YETKM) yurtdışında açılan ilk ofis olduğunu hatırlattı. Bunun yanı sıra, Türk milletinin kültürel akrabalığını en yoğun hissettiği yerlerden birinin Saraybosna olduğunu vurgulayan Develi, Yunus Emre Enstitüsünün kültürel ilişkiler yoluyla halkar arasındaki yakınlaşmayı arttırmayı ve dünya barışını güçlendirmeyi amaçladığını söyledi.
Gelecekteki toplumların çok dilli ve çok kültürlü olacağını belirten Develi, "Türkçe, çok dilli gelecekte, önemli dillerden biri olacaktır. British Council tarafından yaklaşık 8 ay önce yayınlanan araştırmada, önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde Birleşik Krallık ülkelerinde en çok ihtiyaç duyulacak diller sıralamasında, Türkçe ilk 10 dil arasında girdi. İhtiyaç duyanların Türkçe öğrenmesine yönelik kurslarımızı sürdürüyoruz. Bugüne kadar 16 bine yakın öğrencimiz oldu. Ancak Bosna Hersek'in apayrı bir önemi var bizim için. Buradaki okullarda, Türkçe, ikinci yabancı dil olarak müfredata girdi ve bugün 6 bine yakın Boşnak genci Türkçe öğreniyor" diye konuştu.
Develi, gelecekte bu sayının artacağını ve bu talebi karşılayabilmek için, enstitünün özel bir sistem geliştirdiğini açıkladı. Bosna Hersek ve Türkiye'nin yakın ilişkiler içerisinde olduğunu vurgulayan Develi, dil birliği ve kültür yakınlaşması yoluyla bu ilişkilerin daha da güçleneceğini kaydetti.
Yunus Emre Enstitüsü olarak Türk kültürünün Bosna Hersek'te, Boşnak kültürünün de Türkiye'de tanınması için çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini belirten Develi, sözlerine şöyle devam etti:
"Hemen hemen her hafta bir kültürel faaliyet düzenliyoruz. Yunus Emre Enstitüsü içerisinde sadece Türk kültürünün değil, Boşnak kültürünün de sergilendiği bir faaliyet bulunmaktadır. Bosna Hersek'in kültür kurumları ve sanatçılarıyla birlikte bu işbirliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Srebrenitsa Belediyesi ile imzalayacağımız protokol vesilesiyle de oradaki kardeşlerimizin kültürel gelişimi için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bu anlaşmanın, iki ülke arasındaki yüzlerce yıllık kültürel ortaklığın, nice yüzyıllar boyunca daha sürmesine vesile olacağını umuyoruz."
-Türkçe dersi alan 6 bin 200 öğrenci var
Bosna Hersek'te 2014/2015 eğitim döneminde Türkçe'yi seçmeli dil olarak seçen öğrenci sayısı yaklaşık 6 bin 200'ü bulurken, Yunus Emre Enstitüsü Saraybosna Türk Kültür Merkezi binasında yapılan Türkçe kurslarında yaklaşık 4 bin yetişkin sertifika sahibi oldu.
Tuzla Kantonu Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Mirsad Kuniç, imza töreni kapsamında yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinin ardından çoğu kantonun zor durumda bulunduğunu söyledi. Yaşanan zor dönemin ardından, Yunus Emre Enstitüsü ile yapılan işbirliği sayesinde bölgede güzel haberlerin çoğaldığını belirten Kuniç, imza törenine katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Srebrenitsa Belediye Başkanı Çamil Durakoviç de Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde yaşayan Boşnakların zor durumuna değinerek, Yunus Emre Enstitüsü ile gerçekleştirilecek olan kültürel işbirliklerinin vatandaşların yüzünü güldüreceğini söyledi.
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Müsteşarı Yasemin Eralp de imzalanan protokollerden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Saraybosna Büyükelçiliğinin bu tür faaliyetleri desteklemeye devam edeceğini sözlerine ekledi.