Haberler

Turizm Hizmetleri Ihracat Stratejisi Çalıştayı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Şu anda küreselleşmeyle yaşanan ekonomik ve sosyal krizler, ülkemiz için riskleri getirdiği gibi fırsatları da barındırıyor.

Ekonomi Bakan Yardımcısı Fatih Metin, "Şu anda küreselleşmeyle yaşanan ekonomik ve sosyal krizler, ülkemiz için riskleri getirdiği gibi fırsatları da barındırıyor. Rekabetin arttığı ortamda bunu lehine çeviren ülkeler, uluslararası ticaretten aldığı payı arttıracaktır" dedi.

Türkiye'nin hizmetler sektöründe döviz kazandırıcı faaliyet gelirlerini artırmak amacıyla hayata geçirilen "2023 Ulusal Hizmet İhracatı Stratejisi Projesi" kapsamında düzenlenen "Turizm Hizmetleri İhracat Stratejisi Çalıştayı" İzmir'de yapıldı.

Kentteki bir otelde, turizm stratejilerinin hazırlanması ve buna yönelik çalışma planlarının ulusal bir strateji belgesi haline getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen çalıştayda, Türkiye'nin sürdürülebilir bir turizm geliri elde etmesi, dünya çapında tercih edilmesi, turizm modellerinin çeşitlendirilmesi, etkili pazarlama ve satış kanallarına ulaşım konuları üzerinde duruldu.

Metin, çalıştayın açılışında, hizmet ticaretini oldukça önemsediklerini söyledi.

Bugüne kadar ihracat potansiyeli bulunan "kültür", "eğitim", "bilişim-yazılım telekomünikasyon", "yük-eşya taşımacılığı- lojistik", "yolcu", "sağlık", "inşaat-müteahhitlik- teknik müşavirlik" hizmetleri alanında 7 ayrı çalıştay düzenlediklerini hatırlatan Metin, bu alandaki son çalışmayı da turizm sektöründe yaptıklarını dile getirdi.

Turizm destekleri

Çalıştayın ardından hazırlanan 2023 yılı hizmet ihracatı stratejik belgesini kamuoyuyla paylaşacaklarını vurgulayan Metin, şöyle konuştu:

"Şu anda küreselleşmeyle yaşanan ekonomik ve sosyal krizler, ülkemiz için riskleri getirdiği gibi fırsatları da barındırıyor. Rekabetin arttığı ortamda bunu lehine çeviren ülkeler, uluslararası ticaretten aldığı payı arttıracaktır. Hizmet ticareti alanında da ikili ve çok taraflı anlaşmaları müzakereleri yürütüyoruz. Turizm sektörünün desteklenmesi, markalı hizmet gelirlerinin arttırılması ve hizmet sektörünün uluslararası rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla yürütülen 'Turquality' programı hizmet sektörümüze de açılmıştır. Gastronomi, sağlık turizmi, ulaştırma, lojistik, perakende gibi ihracat potansiyeline sahip hizmet sektörlerimizin yanı sıra konaklama hizmetleri de destek kapsamına alındı. Bu çerçevede markalaşma potansiyeline sahip konaklama tesislerimize, uluslararası markalaşma alanındaki tüm giderleri Turquality programı kapsamında üst limit olmaksızın desteklenecek."

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım da ihracatçılara destek olma ve ihtiyaçları olanlara da finansmanı sağlama noktasında üzerlerine düşen görevi yaptıklarını kaydetti.

Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu ise Türkiye'yi uluslararası turizmde bir cazibe merkezi haline getirmeyi amaçladıklarını aktardı.

Turizm hizmetlerinin tüm dünyada yükselen bir trend olarak hızla büyüdüğüne işaret eden Ebiçlioğlu, "Türkiye, dünyada en çok uluslararası turistin geldiği 6'ncı ülkedir. 2023 yılında da 63 milyon yabancı turist, 86 milyar dolar dış turizm geliri elde edilmesi ve yaklaşık bin 350 dolar kişi başı turist harcaması hedeflenmektedir." diye konuştu.

Turizm Hizmetleri Ihracat Stratejisi Çalıştayı
Kaynak: AA / Güncel
title
Close