TÜMSİAD İç Denetçilik Tetkik Semineri
Mustafa Ak İç Tetkik Konusunda TÜMSİAD Üyelerini Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Semineri verdi.
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği Osmaniye Şubesi Tarafından Cuma akşamları yapılan çiğköfte gecesinde, Şube Başkanı Murat Özkardeş, Kadın Komisyon Başkanı Ceren Aybaba Atasever, Yönetim Kurulu, Komisyon Başkanları ve Üyeler Katılırken Konuşmacı olarak, Osman Yüce Danışmanlık Firmasında, Yönetim sistemleri ve ürün Belgelendirme danışmanı 9001 tetkiki ve marka uzmanı Mustafa Ak İç Tetkik Konusunda TÜMSİAD Üyelerini Bilgilendirme ve Bilinçlendirme Semineri verdi.
TÜMSİAD Adına Bir Konuşma Yapan Komisyonlardan sorumlum Başkan Yardımcısı Mustafa Soylu; Bu toplantıları Yapmaktaki amacımız işadamlarının ve istihdam ettikleri elamanların kişisel, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmak, küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş ve işleyiş sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, işletmelerimizin, toplam kalite yönetim standartlarına uygun çalışmalarına teşvik etmekteyiz. Üyelerimizi aydınlatması için Mikrofonu Sözün sahibi olan, iç Denetçilik ile ilgili seminer verecek olan ürün Belgelendirme danışmanı 9001 ve marka uzmanı Mustafa Ak beye bırakıyorum dedi.
Marka Uzmanı Mustafa Ak; öncelikli olarak toplantımıza hoş geldiniz. Bu gün burada Osman Yüce Danışmanlık firması olarak burada sizleri bilgilendirmeye çalışacağım, Firmada, yönetim sistemleri ve ürün belgelendirme danışmanı 9001 tetkiki ve marka vekili olarak görev yapmaktayım dedi.
İç tetkik nedir diye sorarsanız; Günümüzde iş dünyasında iç denetim ile ilgili ciddi bir kavram karmaşası yaşanıyor iç denetim kavramının ne olduğu ve ne olamadığı genellikle bilinmiyor. Özellikle 200 li yıllardan itibaren dünyada meydana gelen bazı kurumsal ve mali skandallar sonrası önemli artamaya başlayan bir kavram iç denetim Amerika gibi gelişmiş, büyük piyasalarda bu skandallar sonrası iç denetim fonksiyonu ve iç deneticilerin önemli oldukça artmış durumda. SOX gibi güçlü yaptırım gücüne sahip düzenlemelerin iç deneticilerin kamuoyu nezdindeki itibarını bir hayli arttırdığı bir gerçek.
Özellikle Amerika'da başlayan ve diğer Batılı ülkeler tarafından da itibar gören bu ve benzeri yasal düzenlemelerin ülkemizde de bazı yansımaları oldu. 2000 sonrası Bankacılık sektörü ile başlayan ve son 2 yıl içinde Kamu idareleri ile dam eden çağdaş iç denetime yöneliş, bir süredir özel sektörün de ilgisini çekmeye başladı. Dedi.
Aslında ülkemizde iç denetim kavramı çok da yeni bir kavram değil. Bankacılık sektöründeki ve kamudaki teftiş kurulları geleneği neredeyse yarım asırlık bir geçmişe sahip. Türkiye'de CIA sertifika sınavlarına olan ilgi basında iç denetim ile ilgili çıkan haberler, TİDE gibi sivil Toplum Örgütlerinin mesleki organizasyonlarına katılım ve ülkemizde bu alanda ortaya koyulan yasal düzenlemeler mesleğin geri dönülmez bir çizgide ve hızlanarak geliştiğini açıkça ortaya ortaya koymaktadır. Dedi.
" iç denetim,bir kurumum faaliyetlerini geliştirmek ve onlara değer katmak amacını güden bağımsız ve objektif bir güvence ve danışmanlık faaliyetidir. İç denetim, kurumun risk yönetimi, kontrol v yönetişim süreçlerinin etkinliğini değerlendirmek ve geliştirmek amacına yönelik sistemli ve disiplinli bir yaklaşım getirerek kurumun amaçlarına ulaşmasına yardımcı olur". Dedi.
Sorulan Sorular Üzerine Ak; Firmalarda İç Tetkik Mecburi Değildir. Firmanın Talebi Üzerine olan bir denetimdir. Firma kurumsallaşma yönünde bir girişim yapmak farkındalık yaratmak istiyorsa, yapılan işlerin doğru yürüyüp, yürümediğini takibi gerekmektedir bunun için iç tetkiki uygulamalı veya uygulatmalıdır. Dedi.