Haberler

TRT 6. Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TRT Kurdi Koordinatörü Mustafa Ekici, etnisite üzerinden bir siyaset tanımının bu yüzyıla ait olduğunu belirterek, "Özellikle Fransız İhtilali'nden sonra bir araya gelme durumu ulus devletlerde akamete uğradı.

TRT Kurdi Koordinatörü Mustafa Ekici, etnisite üzerinden bir siyaset tanımının bu yüzyıla ait olduğunu belirterek, "Özellikle Fransız İhtilali'nden sonra bir araya gelme durumu ulus devletlerde akamete uğradı." dedi.

Grand Cevahir Otel'de, "TRT 6. Uluslararası Çocuk Medyası Konferansı" kapsamında düzenlenen "Medyada Etnik Temsil" konulu oturum gerçekleştirildi.

"Kamu Yayıncılığında Etnik Temsil: TRT Kurdi Örneği" başlıklı sunum yapan Ekici, konferansın Türkiye'de önemli bir yer edindiğini söyledi.

Medyada etnik temsilin zor bir konu olduğunu dile getiren Ekici, insanı insan yapanın kültür ve kimlik olduğunu kaydetti.

Ekici, insanı şekillendiren farklı ortamlar olduğunu aktararak, bunlardan birinin de medya olduğunu ifade etti.

İnsanın kendisiyle baş başa kalamayacağı bir dönemin geldiğini belirten Ekici, "Doğal ortamda yaşama ve doğal ortamda kimlikleşme çok önemli. Her bir kelimenin arkasında bir pratik var. Dolayısıyla ifade pratiğin arkasından gelir. Bunlar da birbirine dolanmış örüntülerdir. Kültür de tam olarak bu şekilde oluşur. Bu nedenle bunu süzmek çok zor. Sonuç itibarıyla medya bir endüstridir ve insanı tüketici haline getirir." diye konuştu.

Etnisite hakkında değerlendirmelerde bulunan Ekici, şöyle devam etti:

"Etnisite üzerinden bir siyaset tanımı bu yüzyıla aittir. Özellikle Fransız İhtilali'nden sonra bir araya gelme durumu ulus devletlerde akamete uğradı. Türkiye'de yaşadığımız sorun da bununla alakalı. Etnik yapı denilen şey doğal değil. İnsan doğduğunda etnik olmaz, sonradan olur. Zamanla kendini ötekine karşı tanımlar. Bu da doğal olarak diğer bir öteki yaratır. Bu zamanla ırkçılık haline gelebilir. Etnik körlük meselesinde medya daha dikkatli olmalı. Daha düzgün temsiller yaratabilmeli. Etnik yapılar medyaya taşınırken daha dikkatli olunmalı."

"Yanlış söylemler toplumu ayrıştırıyor"

Sıfır Ayrımcılık Derneği Saha Koordinatörü Bahattin Turnalı ise "Medya'da Romanların Temsili ve Çocuk" başlıklı sunumunda Romanların, Türkiye'deki durumu hakkında bilgi verdi.

Romanların geleneksel olarak mesleklerinin yok olmasıyla gündelik işlere yöneldiğini aktaran Turnalı, "İstihdama yönelemedikleri için erken aşta evlilikler ve eğitim terki sorunu dikkati çekiyor. Çok ciddi şartlarda çadırda kalan vatandaşlarımız var. Bunlar genelde Roman mahallelerinde göze çarpıyor. Roman açılımı sayesinde 300'ün üzerine Romanlarla ilgili sivil toplum kuruluşu var. Açılım sürecinde 100 bin kimliksiz vatandaş sisteme dahil oldu. Ayrımcılıkla alakalı 2 yasal düzenleme yapıldı." diye konuştu.

Turnalı, Romanların medyada temsilleri hakkında değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında, Romanlara ilişkin olumsuz örneklere dikkati çekti.

Medyada görünür olan kişilerin Romanlar hakkında kullandıkları dilin son derece önemli olduğunu dile getiren Turnalı, yanlış söylemlerin toplumu ayrıştırdığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel
Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Erdoğan'dan Netanyahu hakkındaki tutuklama kararına ilk yorum

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Birinin 3, diğerinin 4 çocuğu vardı! Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

Yasak aşk, kiralık dairede korkunç sonla bitti

title