Haberler
İsrail ile Lübnan arasındaki ateşkes için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

İsrail-Lübnan ateşkesi için saat veren Biden'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Lübnan Başbakanı'ndan ateşkes sonrası kritik çağrı: Derhal uygulayın

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı: İran tehdidine odaklanmak

Netanyahu ateşkesin ardında yatan sebebi açıkladı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

BAE'de öldürülen İsrailli hahamın katilleri Türkiye'de yakalandı

TBMM Mülteciler Alt Komisyonu Çalışmaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM Mülteciler Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ve komisyon üyeleri, İzmir ve Aydın’da incelemelerde bulundu.

TBMM Mülteciler Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal ve komisyon üyeleri, İzmir ve Aydın'da incelemelerde bulundu.

Mülteciler Alt Komisyon Başkanı ve AK Parti Kilis Milletvekili Ahmet Salih Dal, beraberindeki komisyon üyeleri AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, AK Parti Ankara Milletvekili Ülker Güzel, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, MHP Tokat Milletvekili Reşat Doğru, BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak incelemelerde bulunmak üzere İzmir ve Aydın'a gitti.

Komisyon, yasal yollar ve kaçak olarak Türkiye'ye giriş yapıp buradan Avrupa ülkelerinden birine geçmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin kaldığı göçmen barınma merkezleri ve geçişlerin çok olduğu Kuşadası ve Çeşme'deki kıyı şeridini incelemek üzere çalışma yaptı.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi ve Mülteciler Alt Komisyonu Başkanı Dal, öncelikli hedeflerinin yasa dışı göçmenlerin kaldıkları çadır kentler veya başka barınma yerlerinde insanca yaşayıp yaşamadıklarını, nasıl bir muamele gördüklerini incelemek olduğunu bildirdi. Bu bölgenin en büyük sorununun İran, Afganistan Pakistan, Suriye, Myanmar, Eritre gibi ülkelerden gelip iş vaadiyle Avrupa ülkelerine gitmek isteyenlerin Ege kıyılarını kullanmasından kaynaklandığına işaret eden Dal, sözlerine şöyle devam etti: "Çok uzak ülkelerden gelip çileli deniz yolculuğuna başlıyorlar, sonucu ölümle sonuçlanıyor. Gerek jandarma gerek sahil güvenlik emniyet tedbirleri almasına rağmen kaçak geçişler devam ediyor. Biz ilaveten, buna rağmen daha ne gibi tedbirler alabiliriz de bu insanları denize ulaşmadan yakalayıp ülkelerine geri döndürebiliriz. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Komisyona gelen bilgiye göre 2007-2013 arasında 187 ceset denizden çıkarılmış. Bunlar bizi çok derinden üzüyor. Alınacak tedbirleri görüşeceğiz. Bunlarla işbirliği içinde olanlar var, yoksa Pakistan, Afganistan veya Afrika'nın bir ucundan gelip bir balıkçı ile tanışıp, tekne kiralayıp ondan sonra Yunan adalarına gitmek çok kolay değil. Biz bunları nasıl ortaya çıkarabiliriz, adaletin karşısına nasıl çıkarabiliriz bunun için görüşmeler yapacağız."

Komisyon üyeleri, ziyaretin ardından Çeştepe beldesindeki Yabancılar Misafirhanesi'nde incelemede bulundu. Yatakhane ve kantini gezip burada barınan Afganistan, Eritre, Pakistan ve Gürcistan uyruklu göçmenlerle tercüman aracılığıyla görüşen üyeler, misafirhane yetkililerinden de bilgi aldı.

Komisyon üyeleri, ayrıca, Kuşadası kaymakamlığı tarafından düzenlenen "Kuşadası Bölgesi'nde Yasa Dışı Göçmen Hareketleri" konulu bilgilendirme toplantısına katıldı.

Komisyon başkanı Ahmet Salih Dal,yaptığı açıklamada, göçmenlere yönelik ne tür tedbirlerin alındığını yerinde görmek üzere Kuşadası'na geldiklerini söyledi.

Alınan tüm tedbirlere rağmen Türkiye'den geçerek yurt dışına çıkan

göçmenler olduğunu belirten Dal, özellikle lastik botların kullanıldığını, bunların batması sonucunda da üzücü hadiselerin oluştuğunu anlattı.

Göçmenlerin bu davranışının altında ülkeler ve insanlar arasındaki gelir adaletsizliğinin yattığının üzerinde duran Dal, şunları kaydetti: "Öncelikle bu göçmenler niye kendi ülkelerinden kaçıp geliyor ona bakmak gerekir. Dünyada ülkeler ve insanlar arasındaki gelir adaletsizliği uçurumu olunca, fakir ülkelerden gelir kaynağı yüksek ülkelere insanlar ölümü göze alarak tüm zorluklara rağmen gidiyor. Kaçış yolu üzerinde de Türkiye'yi kullanıyorlar. Gerek Afrika gerek Asya ülkelerinden, Türkiye üzerinden Ege sahili ve Avrupa ülkeleri, Yunan adaları çok yakın olduğu için bu güzergahı kullanıyorlar."

Türkiye'de emniyet güçlerinin ciddi şekilde kaçak geçişleri engellemek için çalıştığını anlatan Dal, şöyle konuştu: "Ancak kaçışların geç saatlerde olması ve Yunan adalarının çok yakında bulunması nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Burada gerçekten emniyet teşkilatı, sahil güvenlik çok ciddi bir şekilde çalışıyor. Ama bu göçmenler ve bunlara yardım eden işbirlikçiler, gecenin geç saatlerinde, yaya bir şekilde kıyıya kadar geliyor. Kıyıdan da Yunan adaları çok yakın olduğu için eğer 1,5 saat içerisinde bizim sahil güvenlik komutanlığı güvenlik güçlerine görünmeden kaçtılar mı, zaten Yunan adalarına ulaşıyorlar."

Yunan sahil güvenlik birimlerince kaçakların yeniden Türkiye'ye doğru kovulduklarının iddia edildiğine işaret eden Dal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Aslında Yunan kara sularında yakalandığı zaman, Yunanistan'ın bunları alıp çaresine bakması gerekiyor. Ama iddiaya göre Yunan sahil güvenlik ekipleri kendi ülkelerine almadan bunları yeniden Türkiye'ye dönmeleri için zorluyor diye bize bilgi geldi. Bu konuda gerek Dışişleri Bakanlığımız gerek Yunanistan ve Türkiye arasında sahil güvenlik komutanlarımız arasında bu tür görüşmeler yapıldığı bilgisini de aldık."

Komisyon olarak kaçak göçmenlerin ülkelerine giderek incelemeler yapmayı düşündüklerini ifade eden Dal, sözlerine şöyle devam etti: "Aslında tabii ki bunların ülkelerine gidip bir değerlendirme yapmak gerekir. Bu insanlar herhalde Avrupa ülkelerine, her şey güllük gülistanlık, orada çok para var, hayat şartları çok güzeldir, oraya giderken hiçbir sıkıntı çekilmeden gidiliyor diye geliyor. Bu zorlukları ve yaşanan ıstırapları, ölümleri gidip o ülkelerde de anlatmak gerekiyor. Eğer imkanımız olursa komisyon olarak gidip o ülkelerde de bir gündem oluşturmayı düşünüyoruz."

Dal, "Kaçakları taşıyıp kötü sonuçlara sebebiyet veren kişilerin kısa süre tutuklu kaldıkları, yeterli cezayı almadıkları" yönündeki bir soruya karşılık bu konuda Adalet Bakanlığı yetkilileri ile görüşebileceklerini söyledi.

Dal, komisyon olarak incelemeleri sonrasında bir rapor oluşturarak bunu İçişleri Bakanlığı'nın yanı sıra Jandarma Genel Komutanlığı, Salih Güvenlik Komutanlığı ile Adalet Bakanlığı gibi ilgili birimlere sunacaklarını belirtti.

Komisyon üyeleri, toplantının ardından Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı'na giderek kaçakların geçtiği noktalarda inceleme yapmak üzere sahil güvenlik botuyla denize açıldı. Daha sonra komisyon yine inceleme yapmak üzere İzmir ve Çeşme'ye gitti. Komisyon üyeleri, göçmenlerin yasa dışı yollardan yurt dışına çıkışlarıyla ilgili Çeşme ilçesinde Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bir botla kıyılarda inceleme yaptı.

İzmir'de, Geri Gönderme Merkezi'ni ziyaret eden heyet, burada Aydın'a göre biraz sıkışıklığın olduğunu, hükümetin, valiliğin elinden geldiği kadarıyla bu merkezde misafirlere iyi hizmet sunmaya çalıştığını belirtti.

Daha kaliteli hizmet sunmak için Çiğli'de daha refah, geniş bir Geri Gönderme Merkezi yapıldığının üzerinde duruldu. Göçmenlerle ilgili denizde yapılan mücadeleyi de yerinde görmek adına Sahil Güvenlik botuyla inceleme yapıldı. - KİLİS

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title