Haberler

TBMM Genel Kurulu

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BDP'nin, "üniversitelerde muhalif ve farklı düşünen öğrencilerin karşılaştığı sorunlar" ile ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

BDP'nin, "üniversitelerde muhalif ve farklı düşünen öğrencilerin karşılaştığı sorunlar" ile ilgili grup önerisi kabul edilmedi.

BDP, TBMM Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamadığı için önerisini Genel Kurul'a taşıdı. BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, öneriyle ilgili olarak, iktidarın muhalif kesimlere yönelik baskı politikası uyguladığını ileri sürerek, en yoğun baskının tepkilerini dile getiren üniversite öğrencileri üzerinde yapıldığını söyledi.

Baluken, öğrenciler üzerinde hem üniversite yönetimi hem de güvenlik güçleri tarafından baskı uygulandığını savundu.Öğrencilerle ilgili iddianamelerde

"ilginç suç isnatlarına" yer verildiğini, milletvekillerinin bunları okunmasını isteyen Baluken, bine yakın üniversite öğrencisinin cezaevine atılmasının "utanç verici" ifade etti.

CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz de öneri lehindeki konuşmasında, milletvekillerinin, tepkilerini dile getirdiği ve düşüncelerini açıkladığı için tutuklanan öğrencilerle empati yapmalarını isteyerek, 2 yıldan fazla tutuklu olan 20'den fazla öğrenci bulunduğunu anlattı. Özgündüz, "Başbakan düşüncesini açıkladığı için 4 ay yattı, bu mağduriyetini her zaman kullandı, hala kullanıyor. Bu öğrenciler de fikrini açıkladı. Öğrenciler, başkasına şiddet uygulamadığı sürece, toplumu rahatsız etse de fikirlerini söylesinler. Bunlar sınavlarda ilk iki bine girip tıp fakültesini kazanmış öğrenciler. Bizim çocuklarımız giremiyor, benim kızım giremedi" dedi.

AK Parti Kırklareli Milletvekili Şenol Gürşan da öneri aleyhinde yaptığı konuşmada, iktidarın 10 yıldan beri her kesimin özgürleşmesi için düzenlemeler yaptığını ve ileri adımlar attığını söyledi. Tutuklu üniversite öğrencileriyle ilgili verilen rakamların gerçeği yansıtmadığını, 87 öğrencinin tutuklu olduğunu belirten Gürşan, "Suç işleyen hangi meslekten olursa olsun yargılanmalı. Öğrencilerin yargılanmaktan muaf tutulması sözkonusu değildir" diye konuştu.

AK Parti İstanbul Milletvekili Türkan Dağoğlu ise eğitim sisteminin ideolojik kavgaların arenası haline getirilmemesi gerektiğini dile getirerek, bireylerin düşüncelerini demokratik normlarla, kimseye zarar vermeden, ülkenin birlik ve bütünlüğüne zarar vermeyi, istikrarı bozmayı hedefleyen karanlık yapılara dahil olmaksızın ifade etmekle yükümlü olduğunu söyledi.

İzin alınmış hiçbir protestoyu engellemediklerini, gençleri potansiyel suçlu olarak değil, "beşeri sermaye" olarak gördüklerini vurgulayan Dağoğlu, ayırmak için değil birleştirmek için geldiklerini ve ötekileştirmeyi kabul etmediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından BDP Grup önerisi kabul edilmedi.

Muhabir: Melda Çetiner

Yayıncı: Sefa Salantur - TBMM

Kaynak: AA / Güncel
title
Close