Haberler

Tacik Muhalif Lider Kuvatov'un Öldürülmesi

Silahlı saldırı sonucu öldürülen Tacikistan'daki muhalif Grup 24 hareketinin lideri Umarali Kuvatov, ülkesindeki rejimin baskıcı olduğu gerekçesiyle 2012 yılından bu yana siyasi değişimi savunuyordu.

Silahlı saldırı sonucu öldürülen Tacikistan'daki muhalif Grup 24 hareketinin lideri Umarali Kuvatov, ülkesindeki rejimin baskıcı olduğu gerekçesiyle 2012 yılından bu yana siyasi değişimi savunuyordu.

Kovatov, Tacikistan'da uzun yıllar özel sektörde çalıştıktan sonra 2012'de Grup 24 olarak bilinen siyasi hareketi başlattı. Sosyal medya üzerinden örgütlenmeye ağırlık veren Grup 24, ülkede siyasi faaliyetler başta olmak üzere her alanda serbestleşmeyi savunan liberal bir hareket olarak tanınıyor. Yolsuzlukla mücadele ve uyuşturucu trafiğinin engellenmesi, grubun en fazla vurgu yaptığı konular arasında.

Grup 24 hareketinin Halkla İlişkiler ve Basın Sözcüsü Şerafettin Gedayev, AA muhabirine telefonla yaptığı açıklamada, İstanbul'da silahlı saldırıda hayatını kaybeden Kuvvetov'u, "halkını seven, ülkenin gelişmesinin ancak rejimin değişmesiyle mümkün olduğunu savunan liberal, girişimci ve özgürlükçü bir lider" olarak tanımladı.

Kovatov'un Tacikistan'dan kaçış süreci, yönetiminin baskılarını gerekçe göstererek Aralık 2012'de Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kentine gitmesiyle başladı. Havaalanında gözaltına alınan Kovatov için Duşanbe yönetimi hemen iade talebinde bulundu. Ancak iade için yeterli delil bulunmadığı gerekçesiyle Dubai makamları Tacikistan'a olumsuz yanıt verdi.

Kuvatov, Dubai'de gözaltındayken arkadaşları aracılığıyla basına yaptığı açıklamada, "Bugün 8. gün Dubai Havaalanı'nda tutuluyorum. Bana karşı her hangi bir suçlama yapılmadı ve tutuklanma nedenimi bilmiyorum. Ancak nedenini tahmin etmek zor değil. Ben hayatımı Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman'ın totaliter rejimine karşı mücadeleyle geçirdim. Benim tutuklanmamın Tacik halkına yapılan zulme karşı sürdürdüğüm açık faaliyetlerle doğrudan bağlantılı olduğunu düşünüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Aynı günkü bir diğer açıklamasında, "Bu yolda kendimi feda etsem de bu, yıllardır acı çeken halkım için verilen bir kurban olacaktır" ifadelerini kullanan Kuvatov, 10 ay sonra Eylül 2013'te Dubai'de serbest bırakıldı.

Kuvatov'a yakın kaynaklardan edinilen bilgiye göre, muhalif lider Dubai'nin hemen ardından İstanbul'a yerleşti.

Bu arada Tacik makamları Kuvatov hakkında yeni mahkumiyet kararları verdi. Tacikistan Başsavcılığı Kuvatov'u, 6 milyon somonu (yaklaşık 1 milyon 260 bin dolar) zimmetine geçirmekle suçladı.

Başsavcılık aynı dönemde, Yüksek Mahkeme'ye başvurarak, "Toplumda barış ve istikrarın sağlanması için" Grup 24 hareketinin radikal örgüt ilan edilmesini ve faaliyetlerinin yasaklamasını istedi. Bu çerçevede geçen yıl 9 Ekim'de de Kuvatov'un liderliğini yaptığı Grup 24'ün faaliyetleri yasaklandı. Mahkeme ayrıca Kuvatov'u, "açık bir şekilde halkı ayaklanmaya çağırmak" ve "zor kullanarak devleti ele geçirmeye çalışmak" suçlarından mahkum etti.

Tacikistan'ın, çeşitli suçları bulunduğu gerekçesiyle gittiği her ülkeden iadesini istediği Kovatov, ülkesindeki siyasi gelişmelerden uzak kalmadı. Öldürülmeden iki gün önce ülkesindeki Asia-Plus haber portalına yaptığı açıklamada, kısa süre önce yapılan parlamento seçimlerini değerlendirdi.

Öldürüldüğü gün yayınlanan röportajda Kovatov, Tacikistan parlamentosunda muhalif partilerin bulunmamasına rağmen son seçimleri muhalefetin kazandığını iddia ederek, "Bir şeyi kesin söyleyebilirim, Tacikistan'da değişim olacak ancak ne şekilde olacağını tahmin etmek zor değil" ifadelerini kullandı. Röportajda Kovatov'un, "Bu yolda kendimi feda etsem de bu yıllardır acı çeken halkım için verilen bir kurban olacaktır" şeklindeki sözleri yer aldı.

Kaynak: AA / Güncel

Umarali Kuvatov Tacikistan İstanbul Dubai

AK Parti Sözcüsü Çelik'ten teğmenlerle ilgili yeni çıkış: Kasıt, disiplinsizlik varsa gereği yapılacak

Teğmenlerin kılıçlı yeminiyle ilgili AK Parti Sözcüsü'nden yeni çıkış

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Cübbeli Ahmet Hoca saldırıya uğradı

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ölümden dönen Cübbeli isim verdi: Bu olay onun tezahürü olabilir

Ümit Özdağ, Engin Polat'la ilgili sözlerine açıklık getirdi: İki politikacı arasındaki pazarlıkta rakam telaffuz edilmiş

"Yazamıyorum" diyen Özdağ, canlı yayında bombayı patlattı: İki siyasetçi pazarlık yaptı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title