Suya Kavuşacak Antep Fıstığının Verimi Katlanacak
Üretim alanlarındaki artışıyla dikkati çeken Antep fıstığı veriminin sağlıklı budama ve sulama sistemi sayesinde yüzde 40 artabileceğinin belirlenmesi üzerine yetkililer, çiftçilerin damlama sulama yöntemini kullanması için harekete geçti.
KEREM KOCALAR - Üretim alanlarındaki artışıyla dikkati çeken Antep fıstığı veriminin sağlıklı budama ve sulama sistemi sayesinde yüzde 40 artabileceğinin belirlenmesi üzerine yetkililer, çiftçilerin damlama sulama yöntemini kullanması için harekete geçti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Karayılan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fıstık bahçelerinde, ağaç sayısında önemli artışların olduğunu söyledi.
Bölgede "yeşil altın" olarak da anılan fıstığın değerlenmesiyle üreticinin mutlu olduğunu, bunun da kendilerini sevindirdiği anlatan Karayılan, bundan sonraki süreçte üreticiyi daha da rahatlatacak çalışmalara yer verileceğini ifade etti.
Antep fıstığında en büyük hedeflerinin birim alandaki verimi artırmak olduğunu vurgulayan Karayılan, "Antep fıstığında son 5 yıldır dikili olduğu alan yüzde 26, meyve veren ağaç sayısı yüzde 33, toplam ağaç sayısı ise yüzde 25 artış gösterdi. Bunlar güzel gelişmeler ama artık bizim birim alandaki verimi artırma zamanımız geldi. Biz Antep fıstığında ABD ve İran ile yarış halindeyiz. Söz konusu ülkelerle kıyaslama yaptığımızda rakiplerimiz birim alanda çok yüksek verim alıyorlar. Mesela biz 1 dekar alanda 100 kilogram kuru kırmızı kabuklu ürün alırken, ABD 300 kilogram ürün alıyor. Bu durum kabul edilebilir değil. Siz istediğiniz kadar bahçelerinizi genişletin veya ağaç sayısını artırın, ancak mevcut verimi artırmadığınız sürece beklenilen noktaya ulaşamayız." değerlendirmesinde bulundu.
Sulu arazilerdeki fıstığın verimi daha fazla oluyor
Verim için budama ve sulama konusunun ön plana çıktığını belirten Karayılan, budamada eğitim çalışmaları başlatacaklarını kaydetti.
Karayılan, sulama konusunda ise devlet imkanlarının üreticiler için seferber edildiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Birim alandaki verimi artırabilmemiz için en önemli konuların başında damlama sulama geliyor. Bakanlık olarak hayata geçirdiğimiz projelerde sulamayla ilgili neredeyse sınırsız bir destek söz konusu. Geçen yıl sadece Gaziantep'te 110 sulama projesine destek verdik. Damlama sulama, budamayla desteklendiğinde ağaç başına yüzde 40 kadar verimi artırıyor. Dolayısıyla sulu arazilerdeki fıstığın verimi çok daha fazla oluyor."
Fıstık üreticileri arasında "Antep fıstığı suyu sevmez, kıraç arazilere dikilir" şeklinde yanlış bir inanışın olduğuna dikkati çeken Karayılan, yapılan araştırma ve incelemelere göre yanlışlığı tespit edilen bu inanışı kırmaya çalıştıklarını ve üreticileri bilimsel sonuçlarla bilgilendirdiklerini kaydetti.
Karayılan, kentteki sulama projelerinde damlama sulama borularının toprak altına yerleştirildiğini, böylelikle de donatma, sıcaktan çatlama veya suyun buharlaşması gibi israfın önlendiğini sözlerine ekledi.