Sütaş Fabrikası'nın Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisleri Açıldı -1
Aksaray'da faaliyet gösteren Sütaş Fabrikası'nı Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, düzenlenen törenle açıldı.
Aksaray'da faaliyet gösteren Sütaş Fabrikası'nı Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, düzenlenen törenle açıldı. Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, "Bu tesis günde 800 ton atık işliyor. Bu kocaman fabrikanın elektriğini karşılayacak. Buradan 650 ton her gün sulama suyu çıkıyor. Topraktan aldığımız tabiat anaya geri veriyoruz. Bu tesis Türkiye'de birçok ilklerin tesisidir. Bu tesisimize yaptığımız yatırımlar bugün itibari ile 26 milyon dolara ulaşacak."dedi.
Sütaş'ın, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan süt ve süt ürünleri fabrikasındaki Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nin açılışı, dün akşam saatlerinde düzenlenen törenle açıldı. Törene Aksaray Valisi Aykut Pekmez, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Garnizon Komutanı Albay Ölmez, Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz ve çok sayıda davetli katıldı.
Sütaş'ın sütten kazandığını, süte yatırdığını belirten Sütaş Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, şunları söyledi:
"Bugünlere gelmemize emeği geçen herkesi saygıyla yad ediyorum. İyi insanlardan oluşan bir ekibiz. Üreticimiz, bizi tanıdıkça aynı gemi içinde can yoldaşı olduğumuzu anladıkça, bize daha çok destek oldular. Bugün Sütaş'ta on binlerce kişiye dolaylı olarak istihdam sağlıyoruz. Sütten kazandığımızı, süte yatırıyoruz. Başka hiçbir şey yapmıyoruz. Süt aşkımız, tüketiciler tarafından takdir edildi ve markamız en sevilen süt ürünleri markası seçildik. Her 10 evin 8'inde bir Sütaş ürünü var. Dakikada Türkiye'de 2 bin 800 Sütaş paketi açılıyor. Yatırım yaptığımız tüm bölgelerde eğitim merkezi, uygulama çiftçiliği, yem fabrikası, geri kazanım ve enerji tesisleri kuruyoruz."
"AKSARAY'DAKİ FABRİKA BİN 472 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLIYOR"
Aksaray'daki fabrikanın 2008 yılında faaliyete geçtiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
" 2008 yılında bu fabrikayı faaliyete geçirdik. Biz bu fabrikaya 205 milyon dolar yatırdık. O tarihte Aksaray'da günde 220 ton civarında süt üretimi yapılıyordu. Bugün ise günde 880 ton süt üretimi yapıyoruz. Bugün Aksaray'da bin 472 kişiye istihdam sağlıyoruz. Binlerce aile buradan geçimini sağlıyor, emeğinin karşılığını alıyor."
"BİYOGAZ VE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSİ"
Yılmaz, Aksaray'daki fabrikaya yeni yapılan Biyogaz ve Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi'nin 26 milyon dolara mal olduğu belirterek, "Bu tesis günde 800 ton atık işliyor. Bu kocaman fabrikanın elektriğini karşılayacak. Buradan 650 ton her gün sulama suyu çıkıyor. Topraktan aldığımızı tabiat anaya geri veriyoruz. Bu tesis, Türkiye'de birçok ilklerin tesisidir. Bu tesisimize yaptığımız yatırımlar bugün itibari ile 26 milyon dolara ulaşacak. Süt aşkımıza yatırım yapmaya devam edeceğiz. Biz bu yatırımlara devam ederken sizleri yanımızda görmek en büyük heyecanımız, umudumuz."dedi.
Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Ali Rıza Alaboyun, Türkiye'nin en büyük sorununun enerji olduğu belirterek, "Enerji hakikaten Türkiye'nin en büyük sorunu. Bugün 2015 yılı içerisinde Türkiye'de üretilen elektriğin yüzde 48'ini doğalgazdan ürettik. Doğalgazında yüzde 60'ını Ruslara bağımlıyız. Şunu diyebiliriz, 'Neden doğalgaz da başka bir şey değil?' son 13 yılda ülkemizde ekonomi o kadar hızlı ilerledi ki, bu gelişen ekonomiyle enerji talebi de, ekonominin üzerinde bir talep doğdu. Doğalgazdan santral yapmak hem en ucuzdu, hem kısa süreliydi. Kaynağa ulaşmakta en basitti. Çünkü Türkiye'nin her tarafını doğalgaz boru hatlarıyla döşemiştik. Bir kömür santrali yapmaya kalktığınızda en azından 7-8 yıl, bir nükleer santral en az 13 ? 15 yıl arasında. Baya bir zaman alıyor. Ama enerji bakanlığı olarak biz bugün burada yanan şu enerjiyi 7 gün 24 saat, 365 gün, 8 bin 760 saat sağlamak zorundayız. Bunu sağlamanın da tek kaynağı kömür, doğalgaz ve nükleer santraller. Bu tesisimiz örnek bir tesis olacak inşallah. Çünkü bizim 2023 programındaki hedefimiz bin megavatlık biyogaz tesisi kurulmasıydı. Ama şu an gördüğüm kadarıyla 224 megavat bir kurulu güç var Türkiye genelinde. Sanırım 2023'te hedeflediğimiz rakama ulaşırız."diye konuştu.Yapılan konuşmaların ardından tesisin açılışı yapıldı. Ardından davetliler, tesisi gezdi. Sonra davetlilere iftar yemeği ikram edildi.