Suriyelilerin Dramını Siyasileştirmemek Gerekiyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriyelilerin sorunlarının tartışıldığı toplantıya katıldı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriyelilerin sorunlarının tartışıldığı toplantıya katıldı. Bakan Çelik, Suriyelilerin yaşadıkları dramın siyasileştirilmemesi gerektiğini söyledi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Suriye'deki iç savaştan kaçarak Şanlıurfa'ya gelen 420 bin sığınmacının sorunlarının konuşulduğu GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıya katıldı. Toplantıya Bakan Çelik'in yanı sıra Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim'in ağabeyi Mustafa Müslim, kanaat önderleri ve bazı STK temsilcileri katıldı. Şanlıurfa'da ve Türkiye'deki çeşitli illerde bulunan Suriye uyruklu vatandaşların durumunun masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Bakan Faruk Çelik, Suriyelilerin sadece sığınma, yemek temini değil, aynı zamanda sağlık, eğitim, ibadet hizmetleri ile kimlik sorunu ve akla gelecek her türlü çalışmaların yürütüldüğünü söyledi. Bakan Çelik, şunları söyledi Suriye'de yaşanan olaylardan dolayı Şanlıurfa ve bölge illerde yoğun bir şekilde Suriye'den göç etmek zorunda kalan vatandaşlara ev sahipliği yapıyor. Kobani ve diğer bölgelerden gelenlerin yaşadıkları bazı sorunlar var bir kısmını dinledik. Vasıfsız elemanların, burada iş bulabilme konusunda pek zorluk çekmedikleri ama vasıflı olanların yaşadıkları sorunlar da ayrıca bana iletildi. Doktor, mühendis ve benzeri meslekte olanların burada hayatlarını idame ettirmelerinde karşılaştıkları sorunları çözüme kavuşturma konusunda talepleri oldu. Ankara boyutu ile ele alınması gereken konuları, inşallah Bakanlar Kurulu'na taşıma imkanımız olacaktır. Burada bulunan Suriyelilere geçici kimlik verilmesi ve Bakanlar kurulu kararı ile onların nasıl istihdam edilecekleri konusunda çalışmalarımız son aşamaya gelmiş bulunuyor. İşin özünden ziyade işin politikasıyla uğraşanlara bu vesile ile buradan seslenmek istiyorum; bu iş böyle kamuoyunda işi politize ederek, siyasallaştırarak, ele alınacak bir konu değildir. Gerçekten bir dram yaşanıyor. İnsanlar iş ve AŞ peşindeler. İnsanlar itibarlarını koruma peşindeler. İnsanlar evlatlarının eğitimden mahrum olmaması konusunda bir gayret içerisindeler. Komşuları olan bizlerden talepte bulunuyorlar. Türkiye bize eğitim ve iş versin, biz Türkiye'ye yük olmadan kendi ayaklarımızın üzerinde duralım diye bize talepte bulunuyorlar. Biz Türkiye olarak, bizim bu olaya siyasi bakmamız ne Telabyad, ne Rasulayn nede Kobani'den gelenler için söz konusu olamaz. Hepsi bizim kardeşimizdir. Hepsinin sorunlarına çare üretmek konusunda sorumluluğumuz bulunmaktadır. Bizler bu bilinç ile hareket ediyoruz. Hiçbir zaman endişeleri olmasın. Türkiye her zaman mazlumların yanında olmuştur ve buradaki yaralarını da sarmakta bizim görevimizdir.
MUSTAFA MÜSLİM ENVER MÜSLİM BENI DINLEMIYOR
Kobani Kantonu Eş Başkanı Enver Müslim'in ağabeyi Mustafa Müslim ise kardeşinin kendisini dinlemediğini ifade ederek, Herkesin görüşleri farklıdır. Ben insanlara İslami yoldan hizmet etmek istiyorum. Ama o farklı bir yoldan hizmet etmek istiyor. Herkesin görüşleri farklı olabilir. Kendisiyle çok az görüşüyorum. Senede bir iki defa görüşüyorum. O benden küçüktür. Ona çok nasihat ettim; 'Bu yolda yürüme' diye İslam yolunda yürümesi için ama o beni dinlemedi? diye konuştu.