Haberler
Lübnanlılar ateşkes sonrası evlerine dönmeye başladı

İmzaların atıldığını duyan yüz binlerce kişi yollara düştü

İsrail ile Lübnan antlaşmasının ardından bir ateşkes çağrısı da Hamas'tan geldi

Hamas'tan Orta Doğu'ya nefes aldıran imza sonrası kritik çağrı

CHP-AK Parti arasında kıyasıya yarış: İşte son anket sonuçları

CHP-AK Parti arasında kıyasıya yarış: İşte son anket sonuçları

Kendisinden ayrılmak isteyen sevgilisine sabaha kadar işkence etti

"Sana bir sürprizim var" deyip genç kıza sabaha kadar işkence etti

Suriye Kürtleri, Petrolü Türkiye Üzerinden Satmak İstiyor

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriye'nin Rojava bölgesinde 3 noktada özerklik ilan eden Kürtler, petrol üretimine hazırlanırken satışı Türkiye üzerinden yapmak istiyor.

Üç bölgede İsviçre'ye benzer özerklik ilan eden Suriye'nin Rojava bölgesinde Kürtler, petrol üretimine hazırlanıyor. PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, özerk yapıların ekonomik ayaklarının kurulma çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Petrol üretimi konusu gündemde. İleride uluslararası ticaret açısından bir hazırlık yapılıyor" dedi. Milliyet'in haberine göre, Abdullah, petrolü Türkiye üzerinden satmak için Dışişleri Bakanlığı ile görüşme yolunda temas kurduklarını da söyledi.

BDP GRUP TOPLANTISINI İZLEDİLER

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve beraberindeki heyet bugün BDP grubunu ziyaret ederek grup toplantısını izledi. Bir grup gazeteciye Rojava'daki gelişmeleri değerlendiren Abdullah, bölgedeki özerklik ilanından sonra Türkiye ile görüşmeleri olmadığını ancak diyaloğa açık olduklarını söyledi.

"TÜRKİYE İLE GÖRÜŞMEK DİYALOGA GİRMEK İSTİYORUZ"

PYD Eşbaşkanı Salih Müslüm'ün Dışişleri Bakanlığı ile görüşmeler yaptığını ancak bu görüşmelerin kesildiğini de aktaran Abdullah, "Ne kadar görüşme olursa o kadar iyidir. Suriye'nin geleceği için bunu önemli buluyoruz. Bizim Suriye'nin geleceğine dair projelerimiz var, herkesle paylaşmak istiyoruz. Temel yaklaşımımız Suriye'nin demokratikleşmesidir. Suriye'ye ilişkin çözüm tartışmalarında önerilerimizin tartışılması ve görüşmeler yapılmasını öneriyoruz. Bunu Türkiye'yle de görüşmek ve diyaloga girmek istiyoruz" dedi. "Demokratik özerklik" ilanının sınır çizilmesi anlamına gelmediğini ifade eden Abdullah, şöyle devam etti:

"SURİYE'NİN PARÇALANMASI YA DA SINIRLARIN ÇİZİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Üç kantonun özerklik ilanı bir güce karşı değildir. Demokratik bir sistemdir. Sözleşme ve anayasada Suriye'nin parçalanması ve sınırların çizilmesi meselesi yok. Cizire Kantonu'nda yönetimdeki ilk üç kişi biri Arap, biri Suryani, biri Kürt. Cizire kantonundaki farklılıkların temsili olumlu yönde çok önemli bir etki yarattı."

Suriye'nin geleceğine yönelik projelerini Türkiye ile de paylaşmak istediklerini belirten Abdullah, "Temel yaklaşımımız Suriye'nin demokratikleşmesidir. Bu projemizi, perspektifimizi Suriye halklarının yararına, halkları için de demokratikleşme adımları olarak değerlendiriyoruz. Bunu Türkiye'yle de görüşmek ve diyaloga girmek istiyoruz" dedi.

"TALEPLER FARKLI O YÜZDEN ANLAŞAMADIK"

Abdullah, Rojava'da PYD ile Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesut Barzani'ye yakın muhalif gruplar arasında süren görüşmelerden henüz bir anlaşmaya varılamadığını söyledi. Abdullah, "Bütün Suriye halklarına hizmet ediyoruz. Bunun en önemli örneğini Cizire Kantonu'nda hayata geçirdik. Cizire Kantonu'nda yönetimde ilk üç kişi biri Arap, biri Süryani, biri Kürt. Burada 57 farklı kurum ve örgüt yer alıyor. Hristiyan ve Araplar da kendi kimlik ve inançları doğrultusunda temsil ediliyor. KDP ile görüşmeler var, diyalog devam ediyor. Ancak bizim ileri sürdüğümüz sistemle onların talep ettikleri farklı olduğu için henüz bir anlaşma yok. Onlar diyor ki üst yapı kurumu olarak KDP ve PYD bir anlaşma yapsın, sistem öyle kurulsun. Biz bunu reddediyoruz. Aşağıdan halkla, farklılıklarla birlikte bir sistem öneriyoruz. Farklılık bu" diye konuştu.

"PETROL ÜRETİMİ VE PAZARLAMA GİRİŞİMLERİ BAŞLADI"

Abdullah, özerk yapının ekonomik ayaklarının kurulmasına yönelikte çalışma sürdürüldüğünü, bu kapsamda bölgedeki petrolün üretimi ve pazarlanmasına yönelik girişimlere başladıklarını da aktardı. Abdullah, "Şu anda Cizire Kantonu'nda bu gündemdedir. İleride uluslararası ticaret açısından bir hazırlık yapılıyor. Her üç kantonun da ticaret ve ekonomi bakanlığı bu konuda yetkilidir. Onlar çalışmalarını sürdürüyorlar. Cizire kantonunda bu işten sorumlu arkadaşımız Süryanidir" dedi.

Suriye Kürtleri, Petrolü Türkiye Üzerinden Satmak İstiyor
Kaynak: Haberler.Com / Güncel
title