Haberler

Sugüneş: En Büyük İlaç Depomuz Yastık Altı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, Özel Hastaneler Platformu Derneği ve Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Yeni 2013 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği Toplantısı'nın 3'üncüsü, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde...

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, Özel Hastaneler Platformu Derneği ve Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği 'Yeni 2013 Yılı Sağlık Uygulama Tebliği Toplantısı'nın 3'üncüsü, Antalya'nın Kemer İlçesi'nde başladı.

1 Aralık'a kadar sürecek olan Beldibi Rixos Sungate Otel'deki toplantıya, SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Opr. Dr. Tonguç Sugüneş, Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Opr. Dr. Hicabi Gökdereli, Sağlık İşletmeleri Federasyonu Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat ile Akdeniz Özel Sağlık İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Cemal Özkan ve 81 ilin SGK Müdürü katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Dr. Cemal Özkan, sağlık turizminin önünün açılması anlamında birtakım düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkati çekti.

Dr. Reşat Bahat da sosyal güvenliğin Türkiye bütçesinin yarıya yakınını oluşturduğunu, kamu sektörü ile yarışmanın çok kolay olmadığını belirtti. Hiçbir kamu hastanesinin batma riskiyle karşı karşı olmadığını vurgulayan Dr. Bahat, özel hastanelerin maliyet sıkıntısı çektiğini aktardı.

Dr. Mehmet Altuğ ise 2014 yılından umutlu olduklarını dile getirdi ve fiyatların revize edilmesi gerektiğini söyledi.

'TIBBİ CİHAZ ÇÖPLÜĞÜNE DÖNMEYELİM'

Opr. Dr. Hicabi Gökdereli, konuşmasında tıp merkezlerinin ayakta kalmaya çalıştığına dikkati çekti. Opr. Dr. Gökdereli, "Tıp merkezi, özel poliklinikler, özel ve kamu hastaneleri, neticede hepsi bu memleketin kurumlarıdır. Bunları ilerleyen süreçte bir tıbbi cihaz çöplüğüne dönüştürmeden içimizde tutabilmeliyiz. 'Yazık olacak' diye bir kaygım var" diye konuştu.

GEÇEN YIL 1.2 MİLYAR KUTU İLAÇ KULLANILDIL

Sağlıkta kolay erişimle birlikte polikliniğe başvuru sayısının 2.3'ten 8.4'e ulaştığını kaydeden Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Opr. Dr. Tonguç Sugüneş, sağlıkta erişimle beraber ilaç harcamalarının da belli bir noktaya geldiğini vurguladı. En büyük ilaç deposunun yastık altı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Sugüneş, şöyle konuştu:

"Hane başı ortalama 11,3 kutu yastık altında ilaç var. Her evde miadı geçmiş, kullanılmayan ve hekime giderek yazdırılmış ilaçlar var. Geçen yıl 336 milyon reçete ve 1.2 milyar kutu ilaç kullanıldı. Artık bütün vatandaşlarımız 24 bin serbest eczaneden ilaçlarını alabiliyor."

Sağlık hizmetlerinin vatandaş odaklı olduğunu belirten Opr. Dr. Sugüneş, "Acil servise giden vatandaşlarımızdan hem fark hem de katılım payı alınmaması konusunda çok ciddi çalışmalarımız var. Ancak bazı vatandaşlarımız ve sağlık hizmet sunucuları bunu suiistimal edebiliyor. Bazı merkezlerde acildeki oranlar çok yüksek. Ayrıca MEDULA Sistemi ile her hekim ve her hastanenin ne yaptığını görebiliyoruz. Ciddi çalışmalar yapıyoruz ve bu çalışmaları diğer ülkelere göre daha az personelle gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

SGK ÜLKENİN KADERİNİ BELİRLEYEN KURUM

SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca da son 10 yılda yapılan çalışmalarla SGK'nın büyüdüğünü ve ülkenin kaderini belirleyecek kurumların başında geldiğini anlattı. Kuruca, şöyle konuştu:

"Zamanı ve olayları doğru okumamız gerekiyor. Sosyal güvenlik anlamında son 50 yıllık tarihimize baktığımızda zamanı, dünyayı ve ülkemizdeki gelişmeleri doğru okuyamadığımız için bugün bu noktadayız. Aslında daha da kötüsü olabilirdi ama 10 yıl öncesinden müdahale edilmiş olması da bizler için bir şanstır. Çünkü öyle felaket bir durum ki, 38-43 yaş emeklilik halen daha devam ediyor olabilirdi. Bunun anlamı, SGK'nın iflası ve bir anlamda devletin iflası olabilirdi."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close