Haberler

Ersoy: "2002'den itibaren 4 bin 967 eser yurt dışından getirildi"

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018'de 630 dolar olan turist başına harcamanın 2021'in ilk 9 ayı itibarıyla 830 dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2018'de 630 dolar olan turist başına harcamanın 2021'in ilk 9 ayı itibarıyla 830 dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçesine ilişkin sunumuna, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Kılıç'a Allah'tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı dileyen Ersoy, "Ülkemiz ve Kahramanmaraş için harcadığı yoğun mesai ve hizmetleri milletimizin hafızasında daima hatırlanacak, saygı ve sevgiyle anılacaktır. Ruhu şad, mekanı cennet olsun." diye konuştu.

Ersoy, kültür ve turizm değerlerinin, ekonomik gücün önemli parçalarından biri olmasının yanında ülkenin uluslararası alandaki önemli imaj ve marka değerleri arasında yer aldığına işaret ederek bu değerlerin korunması, yaşatılması, tanıtılması ve milli bir bilincin oluşturulması için Bakanlığının çalışmalarına aralıksız devam ettiğini vurguladı.

Kovid-19 salgınının her sektörü olduğu gibi turizmi de olumsuz etkilediğini belirten Ersoy, "Bu dönemde biz, dünyaya örnek olan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'nı başlattık. Hem uluslararası kuruluşlar hem de diğer ülkeler tarafından yakından izlenmiş, programa ilişkin detaylı bilgi talepleri Bakanlığımıza ulaşmış ve birçok turizm ülkesinde örnek alınarak uygulanmaya başlanmıştır." dedi.

Ersoy, program kapsamında eylül itibarıyla denetlenmiş ve sertifika almaya hak kazanmış toplam tesis ve araç sayısının 11 bin 595'e ulaştığını bildirdi.

Bakanlık ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının 22 Mayıs 2021'de 89 ülkenin büyükelçilerini ve misyon şeflerini Antalya'da ağırlandığını, bu etkinlik ve alınan tedbirlere yönelik olumlu haberlerin uluslararası basın kuruluşlarında ciddi oranda yer bulduğunu bildirdi.

Almanya, Rusya, Hollanda, Ukrayna gibi ana pazarlarda, ayrıca Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleri ile Türk Cumhuriyetleri'nde tanıtım faaliyetleri düzenlendiğini dile getiren Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2020'de 14 olan TV reklamlarımızın yayınlandığı ülke sayısını bu yıl 22'ye çıkardık. Dijital reklamlarımızı ise hedeflediğimiz 82 ülkede yayınladık. Tanıtımda dijital platformları, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi etkin olarak kullanmaya devam ettik. 2021'de dijital reklamlarımız, hedef kitlenin ilgisine göre seçilen farklı versiyonlarıyla yayınlanmış; kasım ayı itibarıyla 1,6 milyar izlenme ve tıklanma sayısına ulaşmıştır."

Ersoy, düzenlenen 134 etkinlikle toplam 55 ülkeden 2 bin 305 kanaat önderi, gazeteci, basın yayın kuruluşu ve sektör temsilcisinin 37 farklı kentte ağırlandığını, bu vasıtayla kasım ayı itibarıyla 934 milyon erişime ulaşıldığını bildirerek "2020'de gibi 2021'de de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı sayesinde açık ara en yoğun ve en etkili tanıtım yapan ülke olduk." dedi.

"Choose your Memories", "TurkAegean" ve "Istanbul is the new Cool" tanıtım filmlerini yayınladıklarını, "TürkEge"sini stratejik bir markaya dönüştürdüklerini vurgulayarak "Aynı fikirden yola çıkarak hazırlamakta olduğumuz Türk Rivierası–Doğu Akdeniz filmimiz ile de Akdeniz'i Türkiye markasıyla birleştiriyoruz." bilgisini verdi.

Ersoy, global tanıtım kanalının "goturkiye" adıyla aktif kullanılmaya başlandığını belirterek ülkenin marka değerini güçlendirmek ve pazar payını artırmak amacıyla alt tanıtım stratejilerinin geliştirilmeye devam edildiğini söyledi. Ersoy, şöyle konuştu:

"Bu amaçla Bakanlığımız ile TGA bünyesinde, ulusal ve uluslararası alanda illerimizin ve alt destinasyonlarımızın daha etkin tanıtımını sağlamak amacıyla İl Tanıtım ve Geliştirme Programı hayata geçirilmiştir. Program kapsamında, 81 ilimizde turizm potansiyelini artırmak için çalışan paydaşların yer aldığı sürdürülebilir bir iş birliği modeli geliştirilmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında, 53 ilde İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu kurulmuştur. Kalan illerdeki örgütlenme çalışmaları da en geç 2022 yılı Nisan ayında bitirilerek süreç tamamlanacaktır. Bu çok önemli bir gelişme ilk kez Türkiye bu çalışmayı tamamladıktan sonra tüm dünyada tanıtımda tek sesliliğe kavuşmuş olacak. Ülke hedefine uygun şekilde bölgelerde kendilerini adapte ederek tanıtım yapmaya başlayacaklar. Türkiye'nin en büyük eksikliklerinden biriydi."

Ersoy, yürütülen çalışmalar neticesinde Aeneas Rotası'nın bu yıl Avrupa Konseyi Kültür Rotası sertifikası almaya layık görüldüğüne dikkati çekerek Aeneas'ın, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programının ilk arkeolojik rotası olması bakımından da önem taşıdığını, böylece Türkiye'den geçen tescilli rota sayısının 7'ye ulaştığını bildirdi.

"Türkiye dünyaya genel müdür ihraç eden bir ülke konumuna gelecek"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 2018'de imzalanan protokolle turizm meslek liselerinin otellerle eşleştirdiğini hatırlatan Ersoy, bu çalışmaları üniversite eğitimini de kapsayacak şekilde genişleterek turizmde nitelikli yönetici sınıfı oluşturmayı amaçladıklarını bildirdi. Ersoy, "Turizm üniversitelerinin müfredatını Anadolu turizm teknik liseleriyle uyumlu hale getirip, geleceğin genel müdür ve genel müdür yardımcılarının Türkiye'de yetişmesini sağlayacağız. Bu süreç tamamlandığında Türkiye dünyaya genel müdür ve genel müdür yardımcısı ihraç eden bir ülke konumuna gelecek." dedi.

Projeyi 2018'de 11 okulla başlattıklarını anımsatan Ersoy, bugün 52 okula ulaşıldığını, 2023 yılı itibarıyla projeye dahil okul sayısını 200'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ersoy, MEB ile yapılan bir başka protokolle sektör çalışanlarının niteliklerinin arttırılması ve kişisel gelişimlerine katkı sağlanmasının hedeflendiğini, pilot il olarak İstanbul'da başlatılacak projeyi tüm Türkiye'ye yayarak insan kapasitesini güçlendirmeyi ve turizmde hizmet kalitesini yükseltmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Hedef revize edildi

Kovid-19 salgınında, ülkelerin sınırlarını kapatmaları ve seyahat dönüşü uygulanan sıkı karantina şartları nedeniyle turizm faaliyetlerinin tüm dünyada olduğu gibi pandemi öncesi seviyelere henüz ulaşamadığına işaret eden Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak yapılan başarılı çalışmalar sonucunda sezon başında belirlemiş olduğumuz 25 milyon turist ve 20 milyar dolar gelir hedefimizi, 28 milyon turist ve 22 milyar dolar gelir olarak yukarı yönlü revize ettik. Burada sevindirici olan gelişme 2018'de 630 dolara düşen kişi başına harcamanın, 2021 yılının ilk 9 ayı itibarıyla 830 dolar olarak gerçekleşmesidir.

Pandemi koşullarının olumsuz etkileri azaldıkça hedeflediğimiz ziyaretçi sayısı ve turizm gelirine hızla ulaşacağımıza inancımız tamdır. Bu noktada tesislerimizin ağırlama kapasitesinin de yeterli olması gerekmektedir. 2002'de 9 bin 896 konaklama tesisinde toplam 804 bin 153 adet yatak kapasitesi bulunurken, bakanlığımızın bu alandaki çalışmalarıyla 2021 Ekim itibarıyla 13 bin 140 adet tesis sayısına ve 1 milyon 619 bin 447 adet yatak kapasitesine ulaşılmıştır."

Mavi Bayraklı plaj sayısı bu yıl 519'a yükseldi

Ersoy, eylül 2021 itibarıyla Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi'ne sahip tesis sayısının 451'e, yatak kapasitesinin 292 bin 335'e yükseldiğini, 2020'de 486 olan Mavi Bayraklı plaj sayısının bu yıl 519'a ulaştığını belirtti.

Altyapı projelerine de değinen Ersoy, 2019'da 60 milyon lira ödenek ayrılan projelere desteğin her yıl artarak 2020'de 107 milyon liraya, 2021'de yaklaşık 125 milyon liraya yükseltildiğini anlattı.

Ersoy, Antalya'da Serik, Muğla'da Bodrum, Torba, Kızılağaç, Yalı ve İçmeler'de atık su arıtma tesisi ve bağlantılı altyapı tesislerinin yapım çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

"AKM'yi, temeli atıldıktan 2,5 yıl sonra, rekor bir sürede hizmete aldık"

Milli kültürün tanıtılması ve toplumsal yaşamın gerektirdiği etkileşimlere ortam sağlaması açısından kültür merkezlerinin önemine dikkati çeken Ersoy, 2021 sonuna kadar Bakanlıkça faaliyete geçirilen kültür merkezi sayısının 122 olacağını duyurdu.

Ersoy, 29 Ekim'de açışı yapılan İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'ne de değinerek "AKM'yi, temeli atıldıktan 2,5 yıl sonra, rekor bir sürede hizmete aldık. Pandemi koşullarına rağmen büyük bir hızla ilerledik. Buna benzer bir yapıyı Avrupa'da 7,5 yılda tamamlayıp 866 milyon avroya mal ettiler. Biz ise AKM'yi bu maliyetin 4'te birine ve zaman olarak 3'te biri kadar bir sürede tamamladık. Mimari açıdan da eski ve özgün tasarımları koruyarak modernize ettik. Bu eseri, bu kadar hızlı tamamlamamızın en büyük sebebi de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimizdir." ifadelerini kullandı.

Kazı ve araştırma çalışmalarına ilişkin 2020'de 502 olan sayının verilen desteklerle Ekim 2021 itibarıyla 602'ye çıkarıldığı bilgisini veren Ersoy, "2019'da 20, 2020'de 42, 2021'de ise 65 olmak üzere toplam 127 arkeolojik kazı çalışmasının, 12 ay boyunca sürdürülerek ülkenin arkeoloji alanındaki istihdamının artması sağlanmıştır." diye konuştu.

Ersoy, Bakanlığının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş birliğinde yürüttüğü projeyle Türkiye'nin ilk milli arkeoloji enstitüsü olan "Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü"nün kurulmakta olduğunu dile getirdi. Enstitüde yer alacak arkeometri laboratuvarıyla ülkenin ilk Dijital Arkeoloji Arşivi oluşturulacağını ifade eden Ersoy, Temmuz 2020 itibarıyla 100 yıllık arşivlerin tarandığını, 1 milyon 650 bin belgenin sisteme aktarılması çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Ersoy, bu yıl 19 adet koruma amaçlı imar planı çalışmasını yürütüldüğünü, 2021'in kalan aylarında ve 2022'de 17 adet koruma amaçlı imar planının tamamlanması için gerekli çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

2002'den itibaren 4 bin 967 eser yurt dışından getirildi

Bakanlık bünyesinde Mart 2020'de Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı kurulduğunu, Kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi için İran, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Çin, Peru, Türkmenistan, Özbekistan ve Amerika ile olmak üzere 9 uluslararası anlaşma imzalandığını, yeni anlaşmalar için İsviçre ve Sırbistan ile çalışmalar sürdürüldüğünü anlatan Ersoy, "Anlaşmalar önemli. Bunlar sayesinde onlarca yılı bulan iade süreçleri birkaç ay içinde sonlandırılmakta." dedi.

Ersoy, kültür kaçakçılığıyla mücadele kapsamında, bu yıl son 10 yılın en yüksek sayısına ulaşarak 525 eseri yurt dışından getirdiklerini, 2002'den itibaren yurt dışından getirilen toplam eser sayısının 4 bin 967'ye yükseldiğini ifade etti.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki eserlerin sayısının, Malatya Arslantepe Arkeolojik Alanı'nın eklenmesiyle 19'a yükseldiğini, aday listede yer alan varlıkların sayısının 84 olduğunu vurguladı.

Ersoy, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Şanlıurfa'nın Neolitik Çağ araştırmalarıyla dünya bilim çevreleri ve dünya kamuoyuna sunulması adına Neolitik Çağ Araştırma Projesi yapıldığına dikkati çekerek şöyle devam etti:

"Bu çerçevede Taş Tepeler Projesi ile başta Karahantepe olmak üzere Göbeklitepe benzeri en az 12 alanda, öncelikle uluslararası ekipli arkeolojik kazı ve araştırmalar yapılması planlanmış; bu çalışmaların sonuçlarıyla da bölgenin ve ülkemizin kültür turizmine ivme verecek, güçlü bir destinasyon oluşturulmaya başlanmıştır. Şimdiye kadar Türkiye'nin hazırladığı en büyük uluslararası arkeoloji projesi, dünyanın da en büyük arkeoloji projesi olacak inşallah."

Ersoy, tescilli taşınmaz kültür varlıkları sayısının 118 bin 336'ya, sit alanlarının sayısının da 21 bin 869'a yükseldiğini, bu yıl toplam 295 kültür varlığının ve vakıf eserinin restorasyonun tamamlandığını, 200'ü içinse çalışmaların devam ettiğini bildirdi.

Ata yadigarı eserlerin onarılması, yenilenmesi ve ihya edilmesi görevleri kapsamında, 2015'ten itibaren yurt içi ve yurt dışı olmak üzere 812 vakıf kültür varlığının restorasyona alındığını, 703 vakıf kültür varlığının restorasyonunun tamamlandığını, bu çalışmalar için 1,2 milyar lira harcama yapıldığını kaydetti.

Ersoy, 2021'de Osmanlı coğrafyasındaki çalışmaların 23'ünün bittiğini, 15'nin devam ettiğini dile getirdi.

Galata Kulesi'nde tüm zamanların günlük ziyaretçi rekoru kırıldı

Müze haline getirilen Galata Kulesi'ne ilişkin ziyaretçi sayılarına da değinen Ersoy, 5 Ekim 2020'den bugüne kadar 764 bin ziyaretçinin ağırlandığını, Cumhuriyet'in ilanının 98. yıl dönümü 29 Ekim 2021'de 3 bin 754 ziyaretçiyle tüm zamanların günlük ziyaretçi rekorunun kırıldığını duyurdu.

Ersoy, Kız Kulesi, İzmir Alsancak Tekel Fabrikası ve Sinop Tarihi Cezaevi'nin restorasyon çalışmalarının yapıldığını bildirdi.

Performans Yönetim Sistemi Projesi'nin sürdürüldüğünü dile getiren Ersoy, "Bu kapsamda performans yönetim sisteminin henüz uygulanmadığı 2018'de başvuruların yüzde 89'u ortalama 61 günde sonuçlandırılıyorken geliştirilen sistemle 2019'da başvuruların yüzde 92'si 33 günde, 2020'de de yüzde 94'ü 30 günde sonuçlandırılmıştır. 2021'in ilk 10 ayında başvuruların yüzde 96'sı ortalama 27 günde sonuçlandırılmış ve bugün itibarıyla kurul gündeminde karara bağlanmayı bekleyen dosya kalmamıştır." diye konuştu.

Ersoy, UNESCO nezdinde yapılan çalışmalarla Türkiye'nin, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirdiği 20 kültürel değeriyle ilk 5 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri'ne kayıtlı unsurun 297'ye çıkarıldığını belirten Ersoy, Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri'ne kayıtlı yaşayan insan hazinesi sayısının 67'ye yükseltildiğini sözlerine ekledi.

(Sürecek)

Ersoy:
Kaynak: AA / Güncel
title
Close