Haberler

Avukat Prof. Dr. Erdem, sahte içki satanları bekleyen cazaları anlattı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İZMİR'de, sahte içkiden ölümlerle ilgili cezalara değinen Avukat Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, sahte içkiyi üreterek piyasaya süren kişilerin 'olası kasten öldürme' suçundan ceza alabileceklerini hatırlattı.

İZMİR'de, sahte içkiden ölümlerle ilgili cezalara değinen Avukat Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, sahte içkiyi üreterek piyasaya süren kişilerin 'olası kasten öldürme' suçundan ceza alabileceklerini hatırlattı.

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, İzmir'de ve Kırıkkale'de sahte içki nedeniyle yaşanan ölümler sonrası olası cezalar hakkında konuştu. Sahte alkol kullanan kişilerin ölümü sonucunda faillerin hangi suçtan yargılanacağını açıklayan Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem, "Bu tür maddelerin üretimini bırakın, tesislerinin kurulmasından başlayarak kullanımına bağlı olarak ölümün veya yaralamanın meydana gelmesine kadar her aşamada yaptırımlar söz konusu. Kaçak alkol imalatı veya bunların piyasaya sürülmesi nedeniyle bu kişilerin cezalandırılabilmesi için herhangi bir kişinin bu maddeler nedeniyle ölmüş veya bitkisel hayata girmiş olması gerekmiyor. Buna karşılık eğer bir ölüm olayı meydana gelmişse, imal edenler ve piyasaya sürenler 'kasten öldürme' suçundan dolayı cezalandırılıyor" dedi. Prof. Dr. Erdem, ölen kişilerin sayısı kadar ayrı ayrı ceza alındığını da hatırlattı. Üretiminden satışına kadar bu zincirdeki herkesin ceza alacağından bahseden Prof. Dr. Erdem, "Bu süreçte rol alan her kişi cezalandırılır. Hepsinde aynı suç söz konusu olur. Alkol kullanımına bağlı olarak ölüm meydana gelmemişse, kişi ömür boyu sakat kalmışsa, kör olmuşsa 'neticesi ağırlaşmış yaralama' ceza sorumluluğu ortaya çıkıyor. Bu suçun cezası da 5-20 yıl aralığındadır. Alkol ceza kanunu uygulaması bakımından bu gibi durumlarda, silah tanımındaki 6'ncı maddede zehirleyici nitelikteki kimyasallar var. Bu nedenle cezanın ayrıca ağırlaştırılması gerekiyor" diye konuştu.

Sahte alkolü piyasaya süren kişilerin ayrıca vergi kaçağı nedeniyle idari yaptırımlara da tabii tutulacağını söyleyen Prof. Dr. Erdem, "Bunun dışında, bu tür maddeleri piyasaya süren kişiler vergi kaybına da neden oldukları için Vergi Usül Kanunu'nun öngörmüş olduğu cezalar da devreye giriyor. 'Vergi kaçakçılığı cezası' ortaya çıkıyor. Ceza Kanunu kapsamında suç oluşturmasının yanında bu tür maddelerin imal edilmesine yarayan tesisleri açmakta tutun da, yurtdışından ülkeye sokulması, ticaretinin yapılması Alkol Piyasasının Düzenlenmesi Kanunu kapsamında ayrıca idari para cezasını gerektiriyor" dedi.

Sahte alkol konusunda uyarılarda bulunan Erdem, "Vatandaşlar, ucuz da olsa kesinlikle Sağlık Bakanlığı'nın bandrolünün bulunmadığı içkileri kullanmasınlar. Kanun belli bir miktarda kişisel kullanıma izin veriyor. Fakat bunun dışında izinsiz yapılan tüm faaliyetler suç olarak düzenleniyor.Vatandaşın buna çok dikkat etmesi lazım" diye konuştu. Prof. Dr. Erdem bunun yanında, sahte alkolü piyasaya sürenlerin Tütün ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesi Kanunu kapsamında idari yaptırım. Vergi Usül Kanunu kapsamında ayrı bir suç, kaçakçılık kapsamında ayrı ve Türk Ceza Kanunu kapsamında ayrı bir suçtan da ceza alacağını söyledi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
İstanbul Yenikapı metro istasyonunda yangın

İstanbul'da metroda yangın! İstasyon kapatıldı, yolcular tahliye edildi

AK Parti kurucusu Hüseyin Çelik'ten Atatürk için skandal 'diktatör' çıkışı

AK Parti kurucusundan canlı yayında skandal Atatürk çıkışı

9. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Erdoğan'ın imzasıyla yürürlüğe girdi! O suç artık ön ödeme kapsamında

Ankara'nın ardından İBB'nin konser harcamalarına da soruşturma başlatıldı

Başsavcılık etkinlik ve konserleri mercek altına aldı

title