Haberler

Soma'daki Maden Faciası Davası

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Soma'daki maden faciasıyla ilgili ikinci dava kapsamında o dönemde Soma Holding'de maden projelendirme ve etüt müdürü olarak çalışan Hayri Kebapçılar, talimatla verdiği ifadede, facianın meydana geldiği Eynez Maden Ocağı'nda yaşam odası bulunduğunu ancak 2011 yılında "yapısal zorluklar...

Soma'daki maden faciasıyla ilgili ikinci dava kapsamında o dönemde Soma Holding'de maden projelendirme ve etüt müdürü olarak çalışan Hayri Kebapçılar, talimatla verdiği ifadede, facianın meydana geldiği Eynez Maden Ocağı'nda yaşam odası bulunduğunu ancak 2011 yılında "yapısal zorluklar nedeniyle" iptal edildiğini belirtti.

Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca, Eynez Maden Ocağı'nı işleten Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin yöneticileri ve sorumluları hakkında açılan davadan ayrı olarak, işletmenin bağlı olduğu Soma Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan'ın da arasında bulunduğu yöneticileri hakkında açılan dava kapsamında Kebapçılar'ın talimatla ifadesi alındı.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak" suçundan tutuksuz yargılanan Kebapçılar, İzmir 4. Ağır Ceza Mahkemesinde verdiği ifadede hakkındaki suçlamayı reddetti.

Kendisini suçlayan bilirkişi raporunun doğru olmadığını savunan Kebapçılar, bilgi ve belge eksikliği nedeniyle bilirkişilerin bir başka işletmedeki görevlendirme belgesini bu dava dosyasında değerlendirdiklerini ileri sürdü.

Olay tarihinde şirkette işletmelerin ön fizibilite raporlarını hazırlama konusunda görevli olduğunu belirten Kebapçılar, ayrıca proje çalışmalarında işetmelerin yaptığı planları proje tekniğine uygun haline getirme işini de yürüttüğünü ifade etti.

Mağdur ailelerin avukatlarının "Yaşam odası, erken uyarı sistemi projeleri altında imzanız var. Olmayan önlem ve tesislerin varmış gibi gösterilmesinin nedeni nedir?" şeklindeki sorusu üzerine Kebapçılar, "Ocakta yaşam odası vardı. Erken uyarı sistemi de mevcuttur ancak 2011 sonrasında yapısal zorluklar nedeniyle yaşam odası iptal edilmiş. Yer darlığı ve kasman etkisi nedeniyle. Ayrıca, yaşam odası diye bir zorunluluk o dönemde yoktu." diye konuştu.

TKİ tarafından yılda 1,5 milyon tonluk üretimin planlandığı ocakta 3 milyon tonun üzerinde üretimin nasıl ve neden yapıldığı yönündeki soru üzerine Kebapçılar, "Bu fazlalık dikkatimizi çekiyordu ancak benim üretimle ve yer altıyla ilgili bir sorumluluğum olmadığı için bu konuda bir uyarı yapmadım. Ben projeyle ilgiliydim ve projeler de asgari üretimle ilgilidir. Bu, arz talep meselesidir. Bir uyarı da olmadığı için üretim arttı." yanıtını verdi.

Avukatların şirkette kendisi için sunulan terfi imkanlarını reddettiği ve 2013'te de istifa talebinde bulunduğunu ancak kabul edilmediğini belirtmesi üzerine Kepabçılar, şirket için vazgeçilmez eleman olmadığını, bu görevleri reddetmesinin ve istifa gerekçesinin ise sağlık sorunları olduğunu söyledi.

Plan ve projelerin uygulanması noktasında görevinin bulunmadığını, yer altının yapısı konusunda bilgi sahibi olmadığını, ocakta yüksek yangın riskinin Soma bölgesindeki bütün ocaklar için geçerli olduğunu savunan Kepabçılar, "Böyle bir durumda planlamayı nasıl yaptınız?" sorusuna, "Planlamayı işletmelerin kendisi yapar. Ben sadece yazım kurallarına uygunluğuna bakıyordum." karşılığını verdi.

Öte yandan, Soma'dan gelen madenci yakınları de adliye önünde basın açıklaması yaptı.

Olay

Manisa'nın Soma ilçesi Eynez mevkisinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ tarafından işletilen ocakta, 13 Mayıs 2014'te saat 15.00 sularında başlayan yangında, 420 metre derinlik ve 3,5 kilometre uzunluğundaki galeriler dumanla dolmuş, faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş, 162 işçi kurtarılmıştı.

Açılan davada 6'sı tutuklu 8 sanığın, "olası kastla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan ise 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Tutuksuz 38 sanık hakkında ise "taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istenirken, bunlardan 25'i hakkında da bu suçları "bilinçli taksirle" işledikleri gerekçesiyle aynı aralıktaki cezanın üçte birden yarısına kadar artırılarak uygulanması talep ediliyor.

Soma Cumhuriyet Başsavcılığınca, Soma Kömür İşletmeleri AŞ yöneticileri ve sorumluları hakkında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davadan ayrı olarak, işletmenin bağlı olduğu şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yiğit, Maden Projelendirme ve Etüt Müdürü Hayri Kebapçılar, iş güvenliği uzmanı Murat Bodur ile acil durum yöneticisi Haluk Evinç hakkında 16 Ekim'de yeni iddianame hazırlanarak, "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve birden fazla kişinin yaralanmasına neden olmakla" yargılanmaları talep edilmişti.

İddianame, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesince 22 Kasım'da kabul edilmiş ve sanıkların ikamet ettikleri illerdeki mahkemelere ifadelerinin alınması için talimat yazılmıştı.

Kaynak: AA / Güncel
Yüksel Güran'ın kız kardeşi salondan çıkarken ablasına böyle bağırdı: Allah büyüktür

Yüksel Güran'ın kız kardeşi salondan çıkarken ablasına böyle bağırdı: Allah büyüktür

Başından vurulmuş halde bulunmuştu! Belediye başkanının oğlunun intihara kalkıştığı tespit edildi

Belediye başkanının 17 yaşındaki oğlu intihara kalkıştı

Narin Güran davasında 2. duruşma sona erdi! Kilit isim konuşmadı

"Cinayeti ortaya çıkarabilir" denilen isim konuşmadı

Elazığ depremi sonrası Naci Görür'den açıklama: 6 Şubat depremlerini hatırlattı

Elazığ depremi sonrası Naci Görür'den açıklama

title