Haberler

Söke - Mahkeme Nişanyan'a 11 Günlük Hücre Cezasını Kaldırdı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mahkeme Nişanyan'a 11 günlük hücre cezasını kaldırdı İzmir'in Selçuk ilçesinin turistik mahallesi Şirince'de SİT alanındaki araziye ev yaptığı gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş 11.5 yıl hapis cezası bulunan Sevan Nişanyan'a, kaldığı Söke Kapalı Cezaevi'nde internet erişimi sağlayan mobil modem cihazı ve flash bellek ile yakalanınca verilen 11 günlük hücre cezası, yaptığı itiraz üzerine Söke İnfaz Hakimliği tarafından kaldırıldı.

Mahkeme Nişanyan'a 11 günlük hücre cezasını kaldırdı

İzmir'in Selçuk ilçesinin turistik mahallesi Şirince'de SİT alanındaki araziye ev yaptığı gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş 11.5 yıl hapis cezası bulunan Sevan Nişanyan'a, kaldığı Söke Kapalı Cezaevi'nde internet erişimi sağlayan mobil modem cihazı ve flash bellek ile yakalanınca verilen 11 günlük hücre cezası, yaptığı itiraz üzerine Söke İnfaz Hakimliği tarafından kaldırıldı.

İzmir'in Selçuk İlçesi'nin turistik mahallesi Şirince'de SİT alanındaki araziye ev yaptığı gerekçesiyle 2 yıl hapis cezası alan ve Yargıtay'ın 3 ayrı hapis cezasını da onamasının ardından hakkında toplam 11.5 yıl mahkumiyet kararı bulunan yazar Sevan Nişanyan, cezaevi kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle geçen 2015 yılının Eylül ayında kaldığı Sultanhisar Açık Cezaevi'nden Söke Cezaevi'nin kapalı kısmına gönderilmişti. Son olarak üzerinde cezaevinde yasak olan internet erişimi sağlayan mobil modem cihazı ve flash bellek yakalandığı ileri sürülen Nişanyan'a 11 günlük hücre cezası verildi. Söke Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü Disiplin Kurulu Başkanlığı'nın verdiği, Cezaevi Müdürü Hulusi Çıngıl, disiplin kurulu üyeleri Murat Öztürk, Coşkun Kaplan, Funda Karcoğlu ile Ali İhsan Alacahan'ın imzası bulunan kararda, 'Hükümlü Sevan Bedros Nişanyan'ın bu eylemi ile 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 44. maddesinin 3. fıkrasının G bendinde belirtilen 'Ateşli silah, mermi, patlayıcı madde, delici, yaralayıcı, bereleyici alet, yakıcı, aşındırıcı, boğucu, bayıltıcı, kör edici gaz ve ecza, her türlü zehir ve uyuşturucu ilaç ve madde, cep telefonu, telsiz ve sair elektronik haberleşme aracını kuruma sokmak, bulundurmak kullanmak' eylemi uyarınca 11 gün hücreye koyma cezası ile cezalandırılmasına itirazı kabil olmak üzere mütalaaya uygun olarak karar verilmiştir' denildi. Nişanyan hakkında ayrıca cezaevi görevlilerine rüşvet teklif ettiği iddiasıyla tutanak da tutuldu.

Kararın tebliğinin ardından 15 günlük yasal hakkını kullanan Nişanyan, avukatı aracılığıyla Söke İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulundu. Nişanyan'ın tirazı ile ilgili dava bugün görüldü. Söke Sulh Hukuk Mahkemesi Salonu'nda görülen duruşmaya, Nişanyan'ın avukatı Ergin Cilmen, Arif Ali Cangı ve Murat Arçı ile Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nesin ile İzmir Düşünce Özgürlüğü Derneği'nin 30 üyesi katıldı. Sevan Nişanyan ise duruşmaya getirilmeyip, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadesine başvuruldu. Nişanyan'ın 10 bin lira ve bir otomobil rüşvet teklif ettiği iddialarına, "Otomobilim yok ki neyi rüşvet olarak vedreceğim" dediği öğrenildi.

Söke İnfaz Hakimliği, Nişanyan'ın disiplin cezanın kaldırılmasına karar verip, rüşvet iddialarıyla ilgili kararını açıklamak için ise duruşmayı 3 Mart Perşembe gününe erteledi.

ORTADA TCK'YA GÖRE BİR SUÇ YOK

Duruşma çıkışında bir açıklama yapan Nişanyan'ın avukatı Ergin Cilmen, "Ortada, Türk Ceza Kanunu'na göre bir suç yok. Cezaevi idaresinin bir suçlaması var. Müvekkilimin internette Cumhuriyet ve Milliyet Gazetesi arşivleri ile sosyal medyada Youtube girerken yakalandığı konusunda bir iddia var. Bu tabiki mizahi bir durum. İçeriye mobil modem cihazı ile internete girme iddası mevcut. Uygar ülkelerde böyle bir şuçlama olmaz. Kaldı ki yakalanan mobil modem cihazı ve flash belleği içeriye müvekkilimin sokmadığı konusunda onlarca kanıt var. İkincisi eşinden dostundan gelen iki mektup ve avukatın kendisine verdiğini idda ediliyor. Ne olduğu belli olmayan bir menfaat temini suçlamasıdır. Kendisinin etmiş olduğu bazı laflar rüşvet olarak değerlendirilmiştir. Ama neyin rüşveti olduğu da belli değil, işte böyle bir durumdayız" dedi.

ŞİRİNCE'Yİ ŞİRİNCE YAPAN KİŞİDİR

Nesin Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nesin de Nişanyan'a destek verip, "Yeteneği, bilgisi olağanüstü bir insandır. Sadece ve sadece güzellik yapmıştır. Bir adliye sarayına bakın birde Nişanyan'ın yaptığı yerlere bakınız. Türkiye'ye ve dünyaya ve Şirince'ye değer katmıştır. Şirince'yi Şirince yapan kişidir. Bütün bunların mükafatı olarak yıllarca hapiste kalacak. Dünyanın en değerlerinden biridir, içim sızlıyor. Yazıktır ve günahtır ve utanç vericidir. SİT alanında yaptığı kaçak inşaatla suçlanıyor. Şirince, SİT alanı ilan edildi. Normalde, SİT alanı ilan edilen bir yer içinde yeni imar mevzuatı çıkması lazım. 30 yıl boyunca devlet inşaat mevzuatı çıkarmadı Şirince'de. Şimdi de bir çivi çakmak suçtur. Tüm Şirinceliler suçludur, herkes suçludur. Herkes gece yaparak saklıyor. Ama Nişanyan apaçık yaptı" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close