Şizofreni Hastalarının Yaptığı Resimler Sergide
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde 4 yıldır tedavi gören şizofreni hastalarının yaptığı resimlerden oluşan 'Ateşin Düştüğü Yerden, Sesler, Yüzler, Öyküler' adlı sergi İzmir Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açıldı.
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nde 4 yıldır tedavi gören şizofreni hastalarının yaptığı resimlerden oluşan 'Ateşin Düştüğü Yerden, Sesler, Yüzler, Öyküler' adlı sergi İzmir Çetin Emeç Sanat Galerisi'nde açıldı.
Bilim İlaç firmasının hayata geçirdiği 'Gerçekler Maskelenmesin' adlı proje çerçevesinde, şizofreni hastalarının yaptığı 55 resim sergide yer aldı. 25 ile 200 lira arasında satışa çıkarılan resimlerden elde edilen gelir, hastanenin rehabilitasyon ve toplum sağlığı birimine bağışlanacak. Bilim İlaç Ürün Yöneticisi Ayşen Dinçer, şizofreni hastalarının topluma katılmasını sağlamak ve bu hastalığın toplum tarafından tanınmasına katkı sağlamak için projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Bu çerçevede de şizofreni hastalarının yaptığı resimleri sergilediklerini anlatan Dinçer, "Firmamız Şizofren Dernekleri Federasyonu ile ortak projelere imza atıyor. Amacımız onlara fırsat verildiğinde, şizofreni hastalarının neler yapabileceğini göstermek" dedi.
TALİHSİZ RESSAM
Sergiye en çok eserle katılan ve şizofren arkadaşlarının, 'Talihsiz Ressam' lakabını taktığı emekli öğretmen 60 yaşındaki Muzaffer Topal, "Küçüklüğümden beri resim yapmayı seviyorum. Resim yapmak beni rahatlatıyor. Her resmim ayrı bir konu, ayrı bir hikayedir. Böyle imkanlar ile yaptığımız resimleri sanatseverlerin beğenisine sunuyoruz" diye konuştu.
YILLARCA 'DELİ, MECZUP' DEDİLER
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Özlem Ecemiş, Türkiye'de yaklaşık 700 bin şizofreni hastası bulunduğunu söyledi. Yıllardır, 'deli, meczup' gibi tanımlamalarla damgalanan şizofrenlerin toplumdan bekledikleri desteği alamadığını kaydeden Ecemiş, "Bu nedenle birçoğu hastalıklarını saklıyor. Sergi ile şizofreni hastalarının üretkenliklerini vurgulamak, iç dünyalarını tuvalden okumak ve en önemlisi resim yapmak gibi rehabilitasyon çalışmalarının önemini vurgulamak amaçlanmıştır" dedi. Oldukça büyük bir coğrafyaya hizmet veren Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin tedavi edici kurum kimliği yanında, psikososyal rehabilitasyon da sağladığını anlatan Ecemiş, "Böylece hastaların kendilerini hasta değil birey olarak düşünmelerini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.
Hastanede 2008 yılından beri tedavi gören hastaların yaptığı resimlerden oluşan sergi 11 Nisan'a kadar açık kalacak.
EA,EK(AÖ/CK) - Manisa