Haberler

Sınırda Yaşayan Vatandaşlara Destek

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kızılay, Suriye sınırında yaşayan Türk vatandaşlara psikososyal destek sağlayacak.

Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Suriye tarafından Akçakale Köyü'ne düşen top ve havan mermisi nedeniyle 5 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesinden sonra bölgede hakim olan korkuyu yenmek için bölgeye psikososyal destek için personel göndereceklerini açıkladı.

Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'ndeki temaslarının ardından sabah saatlerinde yurda döndü. Türk Hava Yolları'na ait bir uçakla İstanbul'a gelen Akar, Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

BÖLGEDE BİR KORKU HAKİM

Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kızılay Genel Başkanı Akar, 'Kızılay olarak ülkemizin Suriye sınırında yaklaşık 1,5 yıldır kim dara düşüyorsa yardım ediyoruz. Şimdiye kadar ki yardımlarımız çadır kentlerde yaşayan insanlarımızın barınmalarını ve gıda teminlerini sağlayan nitelikteydi. Sınırın üzerinden Suriye vatandaşlarına ülkemize geçmeden yardımlarımızın veriliyordu. Tabii ki bunda kendi vatandaşlarımız da dara düşmüş ise muhakkak yardım edeceğiz. Orada bir korku hakim. Zalim bir idarenin kendi vatandaşlarını öldürmek için attığı toplar Türkiye'ye isabet etti. Maalesef beş vatandaşımız şehit oldu. Bu korkuyu hep beraber yenmek için Türk Kızılay'ın psikososyal destek elemanları orada faaliyete başlıyorlar. Halkımızı teskin edeceğiz gerekli yardımları yapacağı ve bu belayı hep beraber atlatacağız" dedi.

KUZEY KORE'DEKİ İNSANLAR MAĞDUR DURUMDA

Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti temasları hakkında da bilgi veren Ahmet Lütfi Akar şunları söyledi: Geçtiğimiz aylarda Kuzey Kore'de vukaa gelen tayfun sel felaketi neticesi çok sayıda insanın ölmesi ve geri kalanlarının ise mağdur duruma düşmesi nedeniyle Türk Kızılay'ı olarak bu ülkeye gittik. Meydana gelen tayfun ve sel felaketi oradaki pirinç tarlalarını vurdu. Bu yüzden oradaki insanlar Ürünlerini yüzde 80 oranında kaybettiler ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya insanlar. Federasyonumuz ve Türk Kızılay'ı nezdinde bizimle temasa geçtiler. Bunun üzerine Türk Kızılay'ı olarak Kuzey Kore Halk Cumhuriyeti Kızılhaç'ıyla ortak bölgede bir gıda yardımı operasyonu düzenledik. Bundan sonra gıda yardımlarımızın devam edecek. Çünkü oradaki insanların buna çok ihtiyaçları var. Kuzey Kore dışarıya kapalı bir ülke. Bu yüzden ülkeye gıda maddesi girişimi olmuyor. Bizim orada dağıttığımız yardımlar onlar için çok büyük önem arz ediyordu

KIZILAY İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Yaklaşık 60 yıldır yarı resmi dahi olsa hiçbir devlet kuruluşu veya hiçbir Türk heyetinin Kuzey Kore'ye gitmediğini söyleyen Akar, 'Türk Kızılay'ın oraya gitmesi Türkiye'den çok önemli bir misafirin geldiği olarak algılandı ve karşılandı. Türk Kızılayı heyeti olarak Kore DHC Yüksek Halk Meclisi Başkan Vekili YANG Hyong Sop'la görüştük. Kendisi ülkemizle alakalı iltifatlarda bulundu. Türkiye ile temas kurmak istediklerini ve Türkiye ile beraber olmak istediklerini söylediler. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bir an evvel burada büyükelçilik açmasını istediklerini söylediler. Bizim bölgeye gitmemizi de Türkiye'nin Kuzey Kore'ye verdiği önemin göstergesi olduğundan mutlulukla karşıladıklarını da ifade ettiler" diye konuştu.

KIZILAY İLE KIZILHAÇ ANLAŞMA İMZALADI

Kuzey Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Kızılhaç'ıyla iş birliği anlaşması imzaladıklarını sözlerine ekleyen Akar, bu iş birliği anlaşmasının iki ülkenin birlikte hareket etmesi ve Kızılay ve Kızılhaç'ın uluslar arası platformlarda birbirlerini desteklemesini sağlayacağını söyledi.

12,5 TON PİRİNÇ YARDIMI

Bu arada Kızılay, Kuzey Kore'de afetten etkilenen bölgelerde yapılan ihtiyaç tespitinin ardından, 500 ihtiyaç sahibi aileye dağıtılmak üzere toplam 12,5 ton pirinç yardımında bulundu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close