Haberler
Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

Ankara'da görüşme hareketliliği! Bahçeli ve Ahmet Türk'ten art arda açıklamalar

Bahçeli "Ağaların kapısı açık olur" dedi, Ahmet Türk'ten yanıt gecikmedi

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Yenidoğan Çetesi davasında kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sanık hemşireden kan donduran sözler: Kötü bir bebekti

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Mısır'daki Darbe Hükümetini Kınadı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü darbenin ikinci ayını tamamlaması dolayısıyla Mısır'da gazetecilerin karşı karşıya bulunduğu duruma ilişkin bir açıklama yaptı Sınır Tanımayan Gazeteciler şu anda Mısır'da çalışmak durumunda kalan yerli ve...

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü darbenin ikinci ayını tamamlaması dolayısıyla Mısır'da gazetecilerin karşı karşıya bulunduğu duruma ilişkin bir açıklama yaptı Sınır Tanımayan Gazeteciler şu anda Mısır'da çalışmak durumunda kalan yerli ve yabancı gazeteciler üzerindeki siyasi baskı ve şiddet iklimini kınadı. Örgüt, Mısır'da iki aylık darbe döneminin sonuçlarının gazeteciler açısından son derece ağır bir bilançoya yolaçtığını bildirdi. Gazetecilerin hedef olmaya devam etmesinin kabul edilmez bir durum olduğunu kaydeden STGÖ, "Gazeteciler siyasi fay hatları nasıl olursa olsun, hayatları tehlike altında olmadan çalışabilmeli. Mısırlı yetkililerin pasifliğini kınıyor ve onları, gazetecilerin güvenliğine ve haber alma özgürlüğüne saygı gösterilmesini sağlamak üzere somut önlemler alarak hızlı tepki vermeye çağırıyoruz" açıklamasını yaptı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Mısır'da Muhammed Mursi'nin bir darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ikinci ayını doldurması dolayısıyla, ülkedeki gazetecilerin durumunu ortaya koyan bir açıklama yaptı. Açıklamada Türk gazetecilerin durumlarına da değinildi.

-KINAMA-

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (STGÖ), Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin iktidarda bir yıl kaldıktan sonra, ordu tarafından görevden uzaklaştırılmasından bu yana geçen iki aylık sürenin gazeteciler için son derece ağır bilançoya yolaçtığını bildirdi. STGÖ'nün darbecilerin getirdiği geçici iktidara, aynı günlerde demokrasi yönünde adım atması ve haberleşme özgürlüğüne saygı göstermesi uyarısında bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "3 Temmuz'dan bu yana toplam beş gazeteci öldürüldü, 80 gazeteci keyfi biçimde gözaltına alındı (bunlardan yedisi hala gözaltında) ve en az 40 haberci polisi, Mursi ya da ordu yanlısı göstericilerin fiziksel saldırısına uğradı. Haberleşme özgürlüğü ihlalleri, durumu gazeteciler için son derece zor ve tehlikeli kılan son derece kutuplaşmış bir siyasi ortamda yer aldı. Sınır Tanımayan Gazeteciler, şu anda Mısır'da çalışmak durumunda kalan yerli ve yabancı gazeteciler üzerindeki siyasi eziyet ve şiddet iklimini kınıyor" dedi.

Gazetecilerin hedef olmaya devam etmesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden STGÖ, "Gazeteciler siyasi fay hatları nasıl olursa olsun, hayatları tehlike altında olmadan çalışabilmeli. Mısırlı yetkililerin pasifliğini kınıyor ve onları, gazetecilerin güvenliğine ve haber alma özgürlüğüne saygı gösterilmesini sağlamak üzere somut önlemler alarak hızlı tepki vermeye çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

Örgüt gazetecilerin yaptıkları haberlerin Mısır'da sahada meydana gelen karmaşık olayların anlaşılması için önem taşıdığını vurguladı.

-HAYATINI KAYBEDEN GAZETECİLER-

Açıklamada, iki ayda Mısır'da beş gazetecinin öldürüldüğü, bu rakama ülkenin yakın tarihinde tanık olunmadığı belirtildi. İlk olarak 8 Temmuz'da askerlerin 51 kişiye ateş açtığı olayda kalabalık arasında bulunan El Hureya Val Adalah gazetesi foto muhabiri Ahmed Samir El Senussi'nin öldürüldüğü kaydedilen raporda, "gazeteciler için kara gün" olarak nitelendirilen 14 Ağustos'ta Sky News kameramanı Mick Deane'nin, El Akbar muhabiri Ahmed Abdül Gawad'ın ve Rassd News Network foto muhabiri Musat Al Şami'nin olayları izlerken Rabiy El Adavviye meydanında katledildikleri hatırlatıldı.

Son olarak 19 Ağustos'ta El Ahram Bölgesel Büro Şefi Tamer Abdül Rauf'un da Damanhur ordu kontrol noktasında öldürüldüğü belirtildi.

-80'DEN FAZLA GAZETECİ GÖZALTINA ALINDI 7'Sİ HALA HAPİSTE-

Açıklamada polisin iki aylık süre içinde gelişigüzel bir şekilde 80'den fazla gazeteciyi gözaltına aldığı, bu kişilerden birçoğunun 24 saatten az bir sürede salıverildiği, ancak bazı gazetecilerin günler veya haftalarca hapiste kaldıkları belirtildi. Açıklamada, Kahirelilerin sığındığı bir camide görev yaptığı esnada, polis ve paramiliter grupların baskını sonucu gözaltına alınan ve hala bırakılmayan TRT muhabiri Metin Turan'dan bahsedildi.

-HALA BIRAKILMAYANLAR-

Üçü Katar merkezli televizyon El Cezire'den olmak üzere yedi gazetecinin hala gözaltında tutulduğu kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

"Hala gözaltında tutulanlar arasında, 15 Temmuz'da Kahire Ramses meydanında gözaltına alınan El Cezire kameramanı Muhammed Bedr bulunuyor. Bedr'in 15 günlük gözaltı süresi kendisine herhangi bir suç isnad edilmeden iki kez yenilendi.

El Cezire muhabiri Abdullah El Şami ve Demotix ve Corbis serbest fotoğrafçısı Mahmud Ebu Zied, Rabia El Adaviyye meydanında gözaltına alınmalarından dört gün sonra, 18 Ağustos'ta, Kahire'nin kuzeyindeki Ebu Zaabal hapisanesine gönderildi.

Müslüman Kardeşler yanlısı yeni televizyon kanalı Ahrar 25'te çalışan kameraman Usame Shaker, Kahire'nin kuzeyinde 18 Ağustos'ta Damiette'deki çatışmaları görüntülerken gözaltına alındı. Şami, Zied ve Shaker'in gözaltı süreleri uzatıldı ve her üçü hala bırakılmadı.

TRT muhabiri Metin Turan, El Fetih camiinde güvenlik güçlerinin 16 Ağustos'ta gerçekleştirdiği zorunlu tahliyeyi izlediği bir sırada gözaltına alındı. Bir başka Türk basın kuruluşu İhlas Haber Ajansı'nın Kahire büro şefi Tahir Osman Hamde 20 Ağustos akşamı bürolarına düzenlenen baskın sonucu gözaltına alındı.

El Cezire ekibi 27 Ağustos'ta Kahire'deki durumla ilgili bir haber hazırlarken gözaltına alındı. Muhabir Wayne Hay, kameraman Adil Bradlow ve Prodüktör Russ Finn 1 Eylül'de ekipmanlarını kurtaramadan sınırdışı edildi. Ekibin Mısırlı prodüktörü Baher Muhammed ise hala gözaltında."

-SALIVERİLENLER-

Sebastian Backhaus ve Marcin Mammon adlı iki gazetecinin, doktorlar ve gazetecileri kapsamamasına karşın sokağa çıkma yasağını ihlal ettikleri için gözaltına alındıkları, Polonya büyükelçiliğinin devreye girmesi sonucu Polonyalı belgesel filmci Mammon ve tercümanının serbest bırakıldıkları da sayıldı.

-GÖZALTINA ALINAN 80 KİŞİDEN 23'Ü YABANCI GAZETECİ-

Rapora göre gözaltına alınan 80 gazetecinin 23'ü yabancı gazeteci. Bu kişiler arasında Star Haber'den Murat Uslu ve Zafer Karakaş, A Haber'den Fatih Er ve Tufan Güzelgün, Anadolu Ajansı'ndan Hibe Zekeriye ve TRT'den Metin Turan'ın adları da yer aldı.

Gözaltına alınan gazetecilere en çok "Müslüman Kardeşler yanlısı haber yapma", yabancı gazetecilere "saptırılmış haber yapma" isnadında bulunuldu.

-40'TAN FAZLA GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI YA DA YARALANDI-

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü iki ay içinde Mısır'da 40'tan fazla gazetecinin saldıya uğradığını ya da yaralandığını duyurdu.

-10 BASIN KURULUŞU SANSÜRE UĞRADI-

Raporda iki ay içinde Mısır'da 10 dolayında basın kuruluşunun sansürlendiği, altısının baskına uğradığı belirtilirken, bunlar arasında İhlas Haber Ajansı'na 21 Ağustos'ta yapılan baskın da sayıldı. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel
title