Sınır İllerinde Yeni Çadır Kentler Kuruluyor
Kilis Valisi Yusuf Odabaş, AFAD tarafından sınır illerde yeni çadır kentler kurulması için talimat verildiğini söyledi.
Kilis Valisi Yusuf Odabaş, AFAD tarafından sınır illerde yeni çadır kentler kurulması için talimat verildiğini söyledi.
Vali Odabaş yaptığı açıklamada, Kilis'in küçük bir il olduğunu belirterek, "İkinci bir çadır kent, konteynır kent kurulması, Kilis'in kaldıramayacağı bir sıkıntı getirir. Nüfusumuz 125 bin, 125 bine 12 bin 500 sığınmacı almışız. Aynı oranla diğer sınır illeri de sığınmacı alırlarsa konu daha kolay çözülür. İkinci bir çadır kent veya konteynır kent kurduğumuzda bunun altından il olarak kalkamayız ve Kilis'te yaşayan insanlara eksi yansımaları olur. Bunu düşünerek kurulmamasını talep ettik. İllaki kurulması gerekiyorsa konteynır kentin bitişiğine eklemeler yapalım dedik. Çünkü Başbakanımızın talimatı vardı. 258 dönümlük bir alanı istimlak için özel idareden aldık. İstimlak işlemleri devam ediyor ve işlemlerin hızlandırılması için çalışıyoruz. 258 bin metrekarelik alanı istimlak edersek 3 metrelik duvarla çevrelersek, o zaman bizim kapasitemizi iki katına çıkarabilir, 20-25 bin kapasiteye çıkarabiliriz. Konteyner kentin büyütülmesi için AFAD'a ve TOKİ Başkanlığı'na yazdık. İstimlak için bakanlık para gönderdi. Eğer çok zorlanırsak orada ikinci bir kent kurmayacağız. Çok zorlanırsak AFAD'a yazdık. İkinci 2 binlik konteynırların oraya konulması için konteynırların yerleştirilmesi için ihale yapacak. Sanırım iki ay sonra orada ikinci bir konteynır kent kurulabilir. Tabi bu yukarının bir takdiridir" dedi.
Vali Odabaş, Suriye'de devam eden bir rahatsızlık ve sıkıntı olduğunu kaydederek, "Ülkemize iltica ediyorlar. Ülkemize gelenlerin sayısında son 15 günde bir artış var. Sadece son 15 günde bizim ilimize iltica eden 4 bin 500 Suriyeli vatandaş var. Bunların içerisinde 200 kişi yaralı ve yaralılar içerisinde 20-25 tanesinin yoğun bakımda tedavileri devam ediyor. Getirilenlerin bir kısmı hastaneye gelinceye kadar hayatını kaybediyor. Büyük bir sıkıntı var. Sınır boyları daha çok kırsal kesim muhaliflerinin elinde. Muhaliflerin elindeki yerleri Suriye bombalıyor. Tabi sivil halkı, muhalif olamayan vatandaşı, silahlı olmayan insanları da bombalıyor. Onların içerisinde sıkıntı çeken büyük bir kesim var. Bu işi koordine eden AFAD Başkanlığı sınırdaki illere talimat verdi. Hatay'da yeni sığınma çadırları kurulması, Kilis'te 10 bin kişilik tekrar çadır kent kurulması, Gaziantep'in Karkamış ilçesinde, Şanlıurfa'nın Akçakele, Şuruç ve Ceylanpınar ilçelerinde çadır kent kurulmasının talimatları verildi. Sanırım Ceylanpınar'da yer doldu. İslahiye'de kapasite doldu, Hatay'daki eski çadır kentlerde doldu. Dolayısıyla büyük bir sıkıntı söz konusudur. Hafta sonu tahminen bin, bin 500 kişi bize yine sığınmış olacak. Bu sığınan kişileri nereye yerleştireceğiz şimdi onu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
SIĞINMACILARIN KARTLARINA PARA YÜKLENMEYE BAŞLANDI
Konteynır kentte kalan sığınmacıların kartlarına, 80 TL'nin ilk haftalık 20 TL'sinin yüklendiğini vurgulayan Vali Odabaş, şöyle devam etti:
"Sığınmacılar büyük oranla artık kartları ile alışveriş yapacaklar. Sanırım markette bir sıkıntılar var, market yetiştiremiyor. Birden alışverişe giden sığınmacılar, marketlerde izdiham oluşturmuş. Gerekirse marketlerin dışında Kilis'te alışveriş yapabilecekleri esnafımız ve tüccarımız var ise onlarla da anlaşıp, alışveriş yapmalarını sağlayacağız. İşi kolaylaştırmak açısından bu düşüncelerimiz ve tasarlamalarımız var. İnşallah Suriye durulur, ülkelerine demokrasi ve refah gelir. Kendi memleketlerine dönerler, biz de huzur içerisinde komşuluk ilişkilerini sürdürürüz. Evvelden olduğu gibi aynı ticari ilişkilerimizi sürdürürüz. Tabi endişeler büyük sınır boyundadır. Helikopterlerle uçaklarla bombalamalar devam ediyor. Her gün 20-25 kişi yaralı geliyor. Biz sınırlardan alıyoruz. Allah kimsenin başına göstermesin zor bir durum ama biz talep etmedik, biz istemedik. Fakat netice budur."
ODABAŞ, ELBEYLİ İLÇESİNDE KURULMASI İSTENEN ÇADIR KENTİ UYGUN BULMADI
Vali Odabaş, Elbeyli ilçesinde kurulması istenen çadır kenti uygun bulmadıklarını aktararak, "Çadır kenti kurduğun zaman sınırda kurmaman lazım. Elbeyli'deki arazi sınırda olan hazine arazisi; elektriği yok, suyu yok, yolu yok, alt yapısı yok. Orada bir çadır kent kurduğumuz zaman güvenliği kontrol edemez, imkanları karşılayamayız. Sıkıntı daha fazla olur. Konteynır kentte durum böyle değil burada bir güvenlik şeridi var, güvenlik duvarı var. 150 kadar toplum polisi var. 96 tane döner başlıklı kamera var. Giriş çıkışlar Mobese kayıt sistemi ile kayıt altına alınıyor. Parmak izi ile kartlı giriş çıkışlar oluyor. Zaman zaman belki çitleri geçiyorlar ama duvarları bitirdiğimiz zaman o da kalkacak. Bittiğinde kontrolümüzde bir konteynır kent olacak. Çadır kentlerde bu kontrolü sağlamak kolay değil" şeklinde konuştu.
KAYITSIZ SURİYELİLER'İN SORUNU
Basın mensuplarının kayıtsız olarak gelip Kilis'e yerleşen Suriyeliler'in kayıt altına alınıp alınmayacağının sorması üzerine Vali Odabaş, "Bizden geçip kayıt yaptırmayan birine nasıl sağlık hizmeti vereceğiz? Sığınmacı olarak gelsinler kayıt altına alıp boş olan çadır kentlere onları yerleştirelim, diğer sığınmacıların yararlandığı imkanlardan yararlansınlar. Bize haber vermeden kaçak olarak gelen Türkiye'ye yerleşiyorsa, imkanlarımız ölçüsünde vakıfdan, başka yerlerden belki yardımlar sağlayabiliriz. Sivil toplum örgütleri aracılığıyla yardımlar sağlayabiliriz ama devletin imkanlarını orada nasıl kullandıracağız. Yardımda bulunacağımız kişinin sığınmacı olduğunu belirlememiz, ona göre ödenek istememiz lazım ki, mesela az önce söyledim; her kişi için 80 lira para alıyor AFAD'dan sığınmacıların kartlarına yüklüyoruz. Bunlar için bize para gelmiyor. Bize sığınmamış, Kilis'te ev tutup yerleşmiş, ha Kilis'te Suriyeli ev tutmuş yerleşmiş, ha Amerika'dan, İngiltere'den turist gelip ev tutup yerleşmiş arasında fark yok" diye konuştu. - KİLİS